Μια μέθοδο που φιλοδοξεί να καθυστερήσει την έλευση της εμμηνόπαυσης και των δυσάρεστων συμπτωμάτων της, από πέντε έως και είκοσι χρόνια μελετούν βρετανοί επιστήμονες.
Μια νέα μέθοδο η οποία θέτει ως στόχο να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση έως και κατά 20 χρόνια δοκιμάζουν γιατροί που ειδικεύονται στην εξωσωματική γονιμοποίηση στην Μεγάλη Βρετανία.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η επέμβαση, που έχει ήδη εφαρμοστεί σε 9 γυναίκες, θα ωφελήσει χιλιάδες γυναίκες που υφίστανται τις συνέπειες της εμμηνόπαυσης όπως η οστεοπόρωση και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Πιστεύουν ακόμη ότι η μέθοδος θα βελτιώσει τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών καθυστερώντας την έναρξη των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των γυναικών όπως οι μεταπτώσεις της διάθεσης, οι εξάψεις και η μειωμένη λίμπιντο.
Στη μέθοδο αυτή αφαιρείται λαπαροσκοπικά ιστός από τις ωοθήκες ο οποίος στη συνέχεια καταψύχεται.
Όταν οι γυναίκες εισέλθουν στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, ο κατεψυγμένος ωοθηκικός ιστός θα αποψυχθεί και θα επανεισαχθεί στο σώμα τους, κατά προτίμηση σε ένα σημείο του σώματος με καλή αιμάτωση όπως η μασχάλη.
Με δεδομένο ότι ο ωοθηκικός ιστός θα επιβιώσει και θα είναι λειτουργικός θα μπορέσει να αποκαταστήσει τα μειούμενα επίπεδα των ορμονών και να σταματήσει την έλευση της εμμηνόπαυσης.
Παρόμοια τεχνική κρυοσυντήρησης ωοθηκικού ιστού εφαρμόζεται ήδη για την προστασία της γονιμότητας νέων γυναικών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.
Ο βαθμός στον οποίο η μέθοδος αυτή θα καθυστερήσει την εμμηνόπαυση εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας κατά τη λήψη του ωοθηκικού ιστού. Εάν αυτός προέρχεται από μια 25χρονη γυναίκα θα μπορούσε να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση για 20 χρόνια, ενώ αν έχει προέλθει από μια γυναίκα 40 ετών θα μπορούσε να την καθυστερήσει για πέντε χρόνια.
Οι νέες γυναίκες σήμερα αναμένεται να περάσουν 30-40 χρόνια στο στάδιο της εμμηνόπαυσης και παρότι κάποιες μπορεί να ακολουθήσουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, αυτή δεν ταιριάζει πάντα σε όλες εξηγεί στην εφημερίδα Guardian ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Simon Fishel.
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Guardian πάντως ο Richard Anderson υποδιευθυντής του Κέντρου Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ο ίδιος πραγματοποιεί αφαίρεση και κατάψυξη ωοθηκικού ιστού για μελλοντική χρήση τα τελευταία 25 χρόνια. Επομένως δεν αποτελεί είδηση ότι οι μεταμοσχεύσεις ωοθηκικού ιστού μπορούν να αποκαταστήσουν τα επίπεδα των ορμονών, αλλά προσέθεσε ότι «αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι κατά πόσο αυτή είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος πραγματοποίησης της μεταμόσχευσης».