Διατροφή

Διατροφή: Πώς η ώρα που ξυπνάμε μπορεί να επηρεάσει την... πείνα μας όλη την ημέρα

Σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα σειρά στοιχείων, το καλοκουρδισμένο ρολόι της όρεξής μας βγαίνει εκτός λειτουργίας με τα πρωινά ξυπνήματα, κάνοντάς μας να καταφεύγουμε σε θερμιδογόνα σνακ.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι επιστήμονες διατείνονται ότι αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να εξηγήσει σε κάποιο βαθμό την παχυσαρκία σε όσους έχουν συχνά ακανόνιστα ωράρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ταξιδεύουν συχνά.

Μια σημαντική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 διαπίστωσε ότι η όρεξη των συμμετεχόντων έφτασε στο κατώτατο σημείο στις 8 π.μ. - γεγονός που υποδηλώνει ότι το ξύπνημα ακόμη και μια ώρα νωρίτερα μπορεί να προκαλέσει μια μικρή αύξηση της πείνας. Στη μελέτη, από ειδικούς του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, 12 εθελοντές τέθηκαν υπό αυστηρή παρακολούθηση για 13 ημέρες σε ένα αμυδρά φωτισμένο εργαστήριο χωρίς ρολόγια, ώστε να μην έχουν αίσθηση του χρόνου.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τα γεύματά τους, τις ώρες ύπνου και αφύπνισης και παρακολουθούσαν τις αλλαγές στην όρεξή τους. Διαπίστωσαν έναν «στιβαρό» ρυθμό πείνας κάθε μέρα - όπου η όρεξη των συμμετεχόντων έφτανε στο χαμηλότερο σημείο της όταν ξυπνούσαν, γύρω στις 8 το πρωί, και στο υψηλότερο σημείο της το βράδυ γύρω στις 8 το βράδυ.

Η σημασία της ώρας 8 το πρωί 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, ο καθηγητής Steven A Shea, διευθυντής του Ινστιτούτου Επαγγελματικών Επιστημών Υγείας του Όρεγκον, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στη DailyMail.com: «Η ώρα 8 π.μ. στη μελέτη μας αντιπροσωπεύει τη μέση ώρα αφύπνισης με βάση τους εσωτερικούς κιρκάδιους ρυθμούς των εθελοντών».

Γενικά, με βάση τα ευρήματα των ερευνητών, οι άνθρωποι απλώς θα είναι λιγότερο πεινασμένοι αμέσως μετά την κανονική ώρα αφύπνισης. Έτσι, αν συνήθως ξυπνάτε στις 7 π.μ., πιθανότατα θα πεινάτε λιγότερο γύρω από αυτή την ώρα κάθε μέρα. Δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο τι προκαλεί αυτόν τον 24ωρο κύκλο, αλλά πιθανότατα έχει να κάνει με τις ορμόνες μας.

Ορμόνες όπως η λεπτίνη, η οποία βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, η γκρελίνη, η οποία βοηθά στον έλεγχο της αποθήκευσης λίπους, και η ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα - όλες κυμαίνονται στο σώμα σας κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Όλες αυτές σχηματίζουν ένα είδος σύνθετου χημικού κοκτέιλ που αντιδρά στις τροφές που τρώμε κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μας δώσει ενέργεια και να μας πει πότε να φάμε περίπου.

Οι έντονες λιγούρες

Οι έντονες λιγούρες μπορεί επίσης να σας κάνουν να επιλέγετε λιγότερο ολοκληρωμένα γεύματα, ενώ η ποιότητα των γευμάτων που τρώτε είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την όρεξή σας, σύμφωνα με τη Michelle Routhenstein, διαιτολόγο προληπτικής καρδιολογίας και ιδρύτρια του Entirely Nourished Routhenstein.

Αν, για παράδειγμα, έχετε στερηθεί τον ύπνο σας και ξυπνάτε πεινασμένοι - μπορεί να αρπάξετε κάτι γρήγορο με λίγα θρεπτικά συστατικά, όπως ένα απλό μάφιν είπε. Αυτό δεν έχει πολλά σύνθετα θρεπτικά συστατικά για να τα επεξεργαστεί ο οργανισμός σας, που σημαίνει ότι θα το κάψετε σχετικά γρήγορα και πιθανότατα θα πεινάτε περισσότερο κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, δήλωσε η κ. Routhenstein.

Η κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρωινού - που περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υγιεινά λίπη και σύνθετους υδατάνθρακες - θα σας έκανε να χορτάσετε για περισσότερο χρόνο, είπε. Αν το κάνετε αυτό παράλληλα με τον συνεπή ύπνο, είναι πιθανό να διατηρήσετε την όρεξή σας σταθερή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ