Προδιαβήτης σημαίνει ότι το επίπεδο του σακχάρου του αίματος ενός ανθρώπου, τείνει να είναι υψηλότερο από το φυσιολογικό, αλλά δεν βρίσκεται σε τόσο υψηλά επίπεδα ώστε να διαγνωστεί με διαβήτη. Τα άτομα με προδιαβήτη, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων και με βάση αυτό είναι πολύ σημαντικό να βρουν τρόπους μείωσης των επιπέδων του σακχάρου του αίματός τους, ώστε αυτά να κυμανθούν σε φυσιολογικά επίπεδα, σύμφωνα με το wikihealth.gr.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν όλα τα άτομα με προδιαβήτη να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη, αλλά σε γενικές γραμμές η έρευνα δείχνει ότι η υγιεινή διατροφή που είναι πλούσια σε λαχανικά, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, υγιεινά λιπαρά και άπαχη πρωτεΐνη, σε συνδυασμό με την τακτική σωματική άσκηση, μπορεί να μειώσει αυτό τον κίνδυνο.
Οι ειδικές διατροφικές οδηγίες για τον προδιαβήτη, προτείνουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που είναι χαμηλά σε λιπαρά. Παρόλα αυτά, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλούσια σε λιπαρά, μειώνουν πιο αποτελεσματικά τον κίνδυνο προδιαβήτη.
Ποια η σχέση γαλακτοκομικών προϊόντων και προδιαβήτη;
Οι ερευνητές στην προσπάθειά τους να προσδιορίσουν αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με τον κίνδυνο προδιαβήτη, εξέτασαν την πρόσληψη γαλακτοκομικών από περισσότερα από 74.000 άτομα, τα οποία στην αρχή της μελέτης κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων, ώστε οι ερευνητές να υπολογίσουν την ποσότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων που κατανάλωνε ο καθένας. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για διάστημα περίπου τεσσάρων ετών, διαπιστώνοντας ότι, σε αυτό το χρονικό διάστημα, το 3,7% των συμμετεχόντων είχε αναπτύξει προδιαβήτη.
Εξετάζοντας την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων από τους συμμετέχοντες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το χαμηλών λιπαρών γάλα, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο προδιαβήτη, ενώ το πλούσιο σε λιπαρά γιαούρτι, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο προδιαβήτη. Ταυτόχρονα, το γάλα χαμηλών λιπαρών, που καταναλωνόταν από τους συμμετέχοντες σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε θερμίδες, όπως το ψωμί, το τυρί πλήρους λιπαρών και το κρέας, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο προδιαβήτη.
Ο λόγος για τον οποίο το γάλα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο προδιαβήτη, ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι η αυξημένη περιεκτικότητα ενός προϊόντος σε λιπαρά, βελτιώνει τον κορεσμό και σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλούσια σε λιπαρά, τείνουν να αφομοιώνονται πιο αργά και ως εκ τούτου το σάκχαρο του αίματος δεν αυξάνεται τόσο γρήγορα, όσο αυξάνεται με τα γαλακτοκομικά προϊόντα μειωμένων λιπαρών.
Μια πρόσφατη βιβλιογραφική μελέτη, δεν επιβεβαίωσε ότι τα γαλακτοκομικά με πλήρη ή χαμηλά λιπαρά, αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη ή καρδιακών παθήσεων, αλλά άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά, ως μέρος της διατροφής DASH ή της Μεσογειακής διατροφής, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη.
Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, σύμφωνα με τον Toby Amidor, συνεργάτη του Εθνικού Συμβουλίου Γαλακτοκομικών, δεν σημαίνουν ότι τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά αυξάνουν απαραίτητα τον κίνδυνο προδιαβήτη ή ότι τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά μειώνουν αυτό τον κίνδυνο, διότι η σχέση στην οποία κατέληξε η μελέτη δεν είναι σχέση αιτιότητας, καθώς πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η πρόσληψη θερμίδων, η περίμετρος της μέσης και η αυξημένη κατανάλωση ψωμιού.
Πρέπει να επιλέξετε γαλακτοκομικά πλούσια ή φτωχά σε λιπαρά για να μειώσετε τον κίνδυνο προδιαβήτη;
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η θρεπτική διατροφή θεωρείται το σημαντικότερο μέρος της πρόληψης, της θεραπείας και της διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές εξακολουθούν να μαθαίνουν για το ρόλο που παίζουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πλήρων ή χαμηλών λιπαρών, στην πρόληψη του προδιαβήτη και του διαβήτη τύπου 2, όμως ορισμένες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα από τη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που είναι πλούσια σε λιπαρά.
Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, στην οποία συμμετείχαν άτομα από την Αυστραλία, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσιων σε λιπαρά, μειώνει τον κίνδυνο προδιαβήτη, ενώ η κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά δεν έχει κάποια επίδραση στον κίνδυνο προδιαβήτη.
Μια άλλη μελέτη στην οποία συμμετείχαν Ολλανδοί, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με μειωμένα λιπαρά, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο προδιαβήτη, αλλά αυτό συσχετίζεται και με άλλους παράγοντες όπως η διατροφή και η γενική συμπεριφορά ενός ατόμου.
Σε κάθε περίπτωση, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την πλήρη κατανόηση του ρόλου που παίζουν ο τύπος και η ποσότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων στον κίνδυνο προδιαβήτη.
Ποια είναι τα συμπτώματα του προδιαβήτη;
Τα περισσότερα άτομα με προδιαβήτη δεν εμφανίζουν συμπτώματα και γι΄ αυτό ο έλεγχος των επιπέδων του σακχάρου του αίματος, ως ο μοναδικός τρόπος ελέγχου για προδιαβήτη, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός.
Σε ορισμένα άτομα με προδιαβήτη, εμφανίζονται τα ακόλουθα συμπτώματα:
-Σκουρόχρωμο δέρμα στη μασχάλη ή στην πλάτη και στα πλάγια του λαιμού
-Αλλαγές στα μάτια, που μπορούν να οδηγήσουν σε αμφιβληστροειδοπάθεια που σχετίζεται με το διαβήτη
-Ετικέτες δέρματος
Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο προδιαβήτη;
Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο προδιαβήτη είναι οι ακόλουθοι:
-Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2 (γονέας ή αδερφός)
-Αδράνεια
-Κάπνισμα
-Διαβήτης κύησης
-Ηλικία (45 ετών και άνω)
-Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)
-Αυξημένο σωματικό βάρος ή παχυσαρκία
-Αποφρακτική άπνοια ύπνου
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές του προδιαβήτη;
Μια από τις πιο κύριες επιπλοκές του προδιαβήτη είναι η εξέλιξή του σε διαβήτη τύπου 2. Αν ο διαβήτης τύπου 2 δεν διαγνωστεί και δεν θεραπευτεί, αυξάνεται ο κίνδυνος επιπρόσθετων και σοβαρών επιπλοκών, όπως οι ακόλουθες:
-Καρδιακή προσβολή
-Εγκεφαλικό επεισόδιο
-Νεφρικά προβλήματα (νεφροπάθεια που σχετίζεται με τον διαβήτη)
-Οφθαλμικά προβλήματα (αμφιβληστροειδοπάθεια που σχετίζεται με τον διαβήτη)
-Νευρική βλάβη (νευροπάθεια που σχετίζεται με τον διαβήτη)
Παρόλο που η αναστροφή του προδιαβήτη είναι εφικτή, η αναστροφή των επιπλοκών του διαβήτη συνήθως δεν είναι εφικτή. Αυτό είναι και ο λόγος που η πρόληψη και η σωστή διαχείριση του διαβήτη είναι ιδιαίτερα σημαντική.