Υπάρχει τρόπος να ανεβάσουμε την HDL (καλή χοληστερόλη) με αλλαγές στη διατροφή μας; Ναι, απαντούν οι ειδικοί και μας δίνουν τις κατάλληλες οδηγίες.
Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) συχνά αναφέρεται ως «καλή» χοληστερόλη, επειδή απομακρύνει την LDL «κακή» χοληστερόλη από τα κύτταρα του οργανισμού και τη μεταφέρει στο ήπαρ, όπου αποβάλλεται. Έτσι, οι αυξημένες τιμές «καλής» χοληστερόλης δρουν προστατευτικά έναντι του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Για την βελτίωση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης (HDL), λοιπόν, συστήνεται να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση, άπαχο κρέας χωρίς πέτσα, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, ψάρια, όσπρια, αμυλούχα τρόφιμα και προϊόντα ολικής αλέσεως.
Επίσης, συστήνεται ο περιορισμός –όσο γίνεται- της κατανάλωσης κρέατος πλούσιου σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο (π.χ. συκώτι, αρνί, λουκάνικο, αλλαντικά, μοσχάρι), αλκοολούχων ποτών, επεξεργασμένων προϊόντων και αρτοσκευασμάτων, σνακ (π.χ. τσιπς, κρουασάν, γαριδάκια) και τηγανητών από ταχυφαγεία.
Τέλος, καλό είναι να προτιμάμε τα ψητά και τα βραστά φαγητά, να αφαιρούμε την πέτσα και το ορατό λίπος από το κρέας, να στραγγίζουμε το φαγητό πριν το σερβίρουμε στο πιάτο και να επιλέγουμε το ελαιόλαδο ως μοναδική πηγή λίπους της διατροφής μας. Εάν δε το φαγητό είναι πλούσιο σε λιπαρά να καταναλώνουμε μικρότερη ποσότητα και να ξεκινάμε το γεύμα μας με σαλάτα.