Διατροφή

Διατροφή: Το αντιοξειδωτικό μπαχαρικό με αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση

Το μαύρο πιπέρι αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό κάθε σχεδόν κουζίνας, η χρήση του όμως δεν περιορίστηκε στη μαγειρική. Το καυτερό μπαχαρικό κατέχει εξέχουσα θέση στην iνδική αγιουρβεδική ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια για την ανακούφιση που εξασφαλίζει από τον μετεωρισμό, ενώ στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική αποτελεί μια φυσική θεραπεία έναντι της επιληψίας.

Συμφωνα με το ygeiamou.gr, όπως όμως επισημαίνει η Δρ Laura Brown, επίκουρη καθηγήτρια Διαρτοφής και Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Teesside, ούτε η σύγχρονη επιστήμη θα μπορούσε να αγνοήσει τα οφέλη που εξασφαλίζει το μπαχαρικό για την υγεία του ανθρώπου χάρη στην πιπερίνη που περιέχει, το αλκαλοειδές που του χαρίζει την πικάντικη γεύση και επιπλέον:

1. Φέρει αντιοδειξωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν μόρια που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, επιβλαβείς ουσίες που πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα από τις κακές διατροφικές συνήθειες, την υπερέκθεση στον ήλιο, την κατάχρηση αλκοόλ και το κάπνισμα και συντελούν έτσι στην ταχύτερη γήρανση και εμφάνιση πλήθους παθήσεων όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνοι, αρθρίτιδα, άσθμα και διαβήτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρευνα σε ποντίκια έδειξε ότι η πιπερίνη δρα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες ενώ ηπροσθήκη πιπεριού ακόμα και σε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά συνδέθηκε με χαμηλότερους δείκτες βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες σε τιμές αντίστοιχες με αυτές που πέτυχε μια φυσιολογική διατροφή.

2. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Μελέτες έδειξαν μείωση του πόνου και της φλεγμονήςσε ποντίκια με αρθρίτιδα. Η χρόνια φλεγμονή έχει συσχετιστεί με μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα

3. Ενισχύει την πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων. Η πιπερίνη αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της ρεσβερατρόλης, ενός αντιοδειδωτικού που εντοπίζεται στο κόκκινο κρασί, τα μούρα και τα φιστίκια και συνδέεται με προστατευικές ιδιότητες έναντι καρδιοπαθειών, του καρκίνου, της νόσου Αλρσχάιμερ και του διαβήτη, διασπάται όμως προτού το έντερο προλάβει να την απορροφήσει και διοχετεύσει στην κυκλοφορία του αίματος.

Έπειτα, η πιπερίνη μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση της κουρκουμίνης, το βασικό συστατικό του κουρκουμά με την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση που απορροφάται πολύ δύσκολα από το σώμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, 20mg πιπερίνης με 2g κουρκουμίνης αύξησαν τη βιοδιαθεσιμότητα της τελευταίας κατά 2.000%.

Τέλος, ένα ακόμα μικροθρεπτικό που μπορεί να απορροφηθεί καλύτερα χάρη στην πιπερίνη είναι το β-καροτένιο. Το β-καροτένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε φρούτα και λαχανικά, μετατρέπεται από τον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α.

Πιπερίνη και καρκίνος

Μελέτες έχουν αποδώσει στο μαύρο πιπέρι και αντικαρκινικές ιδιότητες. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η πιπερίνη:

  • μείωσε την αναπαραγωγή καρκινικών κυττάρων του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου, προωθώντας παράλληλα τον θάνατό τους
  • πέτυχε τα καλύτερα αποτελέσματα μεταξύ 55 μπαχαρικών στη βελτίωση μιας τυπικής θεραπείας τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού
  • αναδεικνύεται σε ένα πολλά υποσχόμενο όπλο κατά των ανθεκτικών σε πολλαπλά φάρμακα καρκινικών κυττάρων, μιας βασικής αιτίας για τη μειωμένη αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας.

Οι ερευνητές επιφυλάσσονται βέβαια για την εφαρμογή των παραπάνω στον άνθρωπο, καθώς οι περισσότερες μελέτες έγιναν σε κυτταροκαλλιέργειες ή ζώα. Ακόμα και έτσι όμως, καταλήγουν, λίγο παραπάνω πιπέρι στο φαγητό μάλλον καλό θα σας κάνει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...