Σύμφωνα με το Cancer Research UK, χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, ο κουρκουμάς σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.
Βρετανοί γιατροί από το ερευνητικό κέντρο Cancer Research UK ανέφεραν ποιο μπαχαρικό πρέπει να συμπεριληφθεί στη διατροφή του ανθρώπου για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου, καθώς και για την αντιμετώπιση του καρκίνου που έχει ήδη αναπτυχθεί, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Express».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κουρκουμάς έχει ενεργή δράση στα ήδη υπάρχοντα καρκινικά κύτταρα και βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξής τους χάρη στην υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα της κουρκουμίνης.
Μελέτες σχετικά με τη διατροφή του πληθυσμού σε χώρες των οποίων η παραδοσιακή κουζίνα βασίζεται στη κατανάλωση του κουρκουμά έχουν δείξει χαμηλότερα ποσοστά σε περιπτώσεις καρκίνου.
Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ένα πείραμα με εθελοντές που υποφέρουν από αδενοειδές κυστικό καρκίνωμα, μια σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου που συνήθως αναπτύσσεται στους σιελογόνους αδένες ή σε άλλες περιοχές του κεφαλιού και του λαιμού. Η θεραπεία συνοδεύτηκε με προσθήκη του κουρκουμά στη διατροφή.
«Μέσα σε δύο μήνες παρατηρήθηκε σταθεροποίηση της κατάστασης, ενώ μέσα σε έξι μήνες о όγκος μίκραινε σημαντικά κατά 80%» δήλωσαν οι ερευνητές.
Κατά την άποψή τους, η υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στον κουρκουμά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης σε ανθρώπους με καρδιακές παθήσεις και στη μείωση του κινδύνου καταρράκτη, γλαυκώματος και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας των ματιών.