Λίγες μόνο αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα, θα μπορούσαν να προσθέσουν 10 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής σας, αλλά όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε να τρέφεστε υγιεινά, τόσο το καλύτερο. (3 εύκολα βήματα για να αρχίσετε να τρέφεστε υγιεινά), σύμφωνα με το wikihealth.gr.
Η υγιεινή διατροφή αυξάνει το προσδόκιμο ζωής μας;
Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να την υιοθετήσουν στην καθημερινότητά τους. Μια νέα μελέτη, εξέτασε τις επιπτώσεις των μεμονωμένων υγιεινών και μη τροφίμων και υπολόγισε τον αντίκτυπό τους ανά ηλικία και φύλο.
Σύμφωνα με τους Νορβηγούς επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη, η διαρκής προσαρμογή από μια τυπική σε μια βελτιωμένη υγιεινή διατροφή από τη νεαρή ηλικία, θα μπορούσε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου και συγκεκριμένα να του προσθέσει περισσότερα από 10 χρόνια ζωής.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα διαδικτυακό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας για να πάρει μια ιδέα για το πώς οι μεμονωμένες διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν το προσδόκιμο ζωής του. (Η υγιεινή διατροφή μειώνει την κατάθλιψη μετά τον καρκίνο;)
Όπως διαπιστώθηκε, ο μεγαλύτερος συνολικός θετικός αντίκτυπος προέρχεται από την κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφίμων (όσπρια), δημητριακών ολικής αλέσεως και ξηρών καρπών, σε συνδυασμό με την μειωμένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Θετικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, έχουν και τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά κατά μέσο όρο οι άνθρωποι που ακολουθούν μια τυπική δυτική διατροφή τα καταναλώνουν ήδη σε σχετικά υψηλές ποσότητες. Τα ψάρια αποτελούν επίσης μέρος του υγιεινού διατροφικού καταλόγου, ενώ τα ζαχαρούχα ποτά (σόδες) και τα τρόφιμα που βασίζονται σε επεξεργασμένα δημητριακά, όπως το λευκό ψωμί, ανήκουν στις τροφές που πρέπει να αποφεύγονται.
Η μελέτη διαπίστωσε, ότι παρόλο που ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσει ένας άνθρωπος να τρέφεται υγιεινά, οι νεότεροι μπορούν να αναμένουν ότι θα ζήσουν ακόμη περισσότερο αν τρέφονται υγιεινά, συγκριτικά με τους ηλικιωμένους (Τι πρέπει να γνωρίζετε για το πιάτο υγιεινής διατροφής). Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι στα άτομα που ακολουθούν δυτικού τύπου διατροφή, οι συνεχείς διατροφικές αλλαγές σε οποιαδήποτε ηλικία (αντικαθιστώντας τυπικά γεύματα με πιο υγιεινά τρόφιμα) έχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία τους, παρόλο που τα οφέλη αυτά είναι περισσότερα στα άτομα που ξεκινούν από νωρίς. (Αυτοί οι 6 τρόποι θα σας βοηθήσουν να αρχίσετε να τρέφεστε υγιεινά)
Ανάλογα με το πόσο υγιεινή είναι η διατροφή ενός ατόμου, η μελέτη διαπίστωσε ότι ένας νεαρός 20χρονος που τρέφεται υγιεινά, θα μπορούσε να ζήσει 13 χρόνια περισσότερο και μια 20χρονη γυναίκα θα μπορούσε να ζήσει 11 χρόνια περισσότερο. Αυτός ο αριθμός μειώνεται με την ηλικία, αλλά η μετάβαση από μια τυπική δίαιτα σε μια πιο υγιεινή διατροφή στην ηλικία των 60 ετών θα μπορούσε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής κατά 8 χρόνια για τις γυναίκες και 9 χρόνια για τους άνδρες. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και μια γυναίκα 80 ετών θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερα από τρία χρόνια ζωής ακολουθώντας πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Μέχρι τώρα, η έρευνα που σχετίζεται με την υγιεινή διατροφή και το προσδόκιμο ζωής έχει δείξει σημαντικά οφέλη από συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων και συγκεκριμένα πρότυπα διατροφής, αλλά δεν έχει ασχοληθεί με τον αντίκτυπο που έχει η σταδιακή διατροφική αλλαγή. Η παρούσα μελέτη έρχεται να γεφυρώσει αυτό το χάσμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανόηση του πώς επηρεάζουν την υγεία συγκεκριμένες διατροφικές ομάδες, θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ωφελήσουν ακόμη περισσότερο την υγεία τους, κάνοντας μικρές και σταδιακές αλλαγές. (Η χορτοφαγική διατροφή είναι υγιεινή ή εγκυμονεί κινδύνους;)