Η ρήξη της πλάκας έχει σαν αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν τα αιμοπετάλια και να δημιουργηθούν θρόμβοι.
Σύμφωνα με το onmed.gr η εξέλιξη της αρτηριοσκλήρυνσης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως στηθάγχη (σταθερή ή ασταθή) και να οδηγήσει σε κλινικές καταστάσεις όπως: έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ισχαιμία στα κάτω άκρα ή ακόμα και σε θανατηφόρο καρδιακό συμβάν.
Η συχνότητα της νόσου αυξάνεται με την ηλικία και έχει πολύ υψηλή θνησιμότητα συγκρινόμενη με άλλες παθήσεις.
Έρευνες έδειξαν ότι τα σταυρανθή λαχανικά μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και ειδικότερα την εκτεταμένη αγγειακή νόσο στις γηραιότερες γυναίκες.
Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Edith Cowan και Δυτικής Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι όσες ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε σταυρανθή λαχανικά είχαν λιγότερες πιθανότητες εκτεταμένης συγκέντρωσης ασβεστίου στην αορτή τους, στοιχείο-κλειδί για την αγγειακή νόσο.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά μεγαλύτερες ποσότητες σταυρανθών λαχανικών έχουν λιγότερες πιθανότητες εκτεταμένης ασβεστοποίησης στην αορτή τους. Ένα συγκεκριμένο συστατικό που βρίσκεται σε αφθονία στα σταυρανθή λαχανικά είναι η βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να εμπλέκεται στην αναστολή της διαδικασίας ασβεστοποίησης που συμβαίνει στα αιμοφόρα αγγεία.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από 45 γραμμάρια σταυρανθών λαχανικών καθημερινά, είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να έχουν εκτεταμένη συγκέντρωση ασβεστίου στην αορτή τους, σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν μικρή ή καθόλου ποσότητα.
Τα σταυρανθή λαχανικά είναι:
- λάχανο
- κουνουπίδι
- μπρόκολο
- λαχανικά Βρυξελλών
- σέσκουλα
- Άγρια χόρτα (βρούβες ή σινάπι)
- γογγύλια