Είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων και των αρτηριών.
Σύμφωνα με το onmed.gr δείτε τι δείχνουν τα επιστημονικά στοιχεία για τα οφέλη του σησαμέλαιου για την υγεία:
- Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα διαπίστωσαν ότι το έλαιο του σουσαμιού μπορεί να προλάβει ή και να μειώσει τη δημιουργία πλάκας στο εσωτερικό των αγγείων (πάθηση που είναι ευρύτερα γνωστή ως «αθηροσκλήρωση»). Σε αντίθεση με τις συμβατικές φαρμακευτικές θεραπείες που στοχεύουν απλά στη μείωση της χοληστερόλης, η χορήγηση εκχυλίσματος σουσαμιού συμβάλλει στον έλεγχο της φλεγμονής, η οποία είναι υπεύθυνη και για τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας.
- Προλαμβάνει τους πόνους των αρθρώσεων: Το σησαμέλαιο βοηθά στην πρόληψη του πόνου των αρθρώσεων που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα. Μελέτη σε πειραματόζωα έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση σησαμελαίου μείωσε το οξειδωτικό στρες και άλλους δείκτες που σχετίζονταν με την πάθηση.
- Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι η κατανάλωση σησαμελαίου σχετίζεται με την διατήρηση χαμηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και επηρεάζει ευεργετικά την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη στους διαβητικούς.
- Αυξάνει την οστική πυκνότητα: Ο χαλκός και το ασβέστιο που περιέχει το σησαμέλαιο, είναι δύο στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη των οστών. Βοηθά τους ηλικιωμένους στη διαχείριση της οστεοπόρωσης και συμβάλλει στην πρόληψη των καταγμάτων.
- Οι λιγνάνες σεσαμίνη και σεσαμινόλη το προστατεύουν από το να οξειδώνεται γρήγορα. Έτσι το σησαμέλαιο είναι ιδανικό για την μαγειρική.