Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι σκελίδες του σκόρδου αποκτούν ένα διακριτό μαύρο χρώμα. Η υφή και η γεύση του σκόρδου αλλάζουν επίσης. Γίνεται πιο μαλακό και πιο γλυκό από το κανονικό σκόρδο.
Αν και το μαύρο σκόρδο φαίνεται να είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο, υπάρχει και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες. Η προέλευσή του είναι ασαφής, αλλά ξεκίνησε στην Ασία πολύ πριν γίνει γνωστό στην Δύση. Ένας λόγος για τη δημοτικότητά του είναι ότι το μαύρο σκόρδο, όπως και το κανονικό, έχει αντιοξειδωτικά και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας και στην πρόληψη σοβαρών προβλημάτων.
Μαύρο σκόρδο: Τα 6 πολύτιμα οφέλη υγείας
Το μαύρο σκόρδο έχει λιγότερη από τη δραστική ένωση αλλικίνη (allicin) από το κανονικό, αλλά υψηλότερες συγκεντρώσεις πολλών θρεπτικών συστατικών, αντιοξειδωτικών και άλλων ευεργετικών ενώσεων. Αυτές οι υψηλότερες συγκεντρώσεις είναι εν μέρει υπεύθυνες για τα πολλά οφέλη για την υγεία που παρέχει το μαύρο σκόρδο, όπως:
Έλεγχος σακχάρου στο αίμα
Όπως το λευκό, έτσι και το μαύρο σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η μείωση του υψηλού σακχάρου στο αίμα βοηθά στην πρόληψη σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως συμπτώματα διαβήτη, δυσλειτουργία των νεφρών και πολλά άλλα. Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στο μαύρο σκόρδο μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη επιπλοκών, που σχετίζονται με τον διαβήτη.
Προστασία της καρδιάς
Το κανονικό σκόρδο είναι γνωστό για την ικανότητά του να βοηθά στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Το μαύρο σκόρδο μπορεί να προσφέρει τα ίδια προστατευτικά αποτελέσματα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, τα οποία με την σειρά τους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Καταπολεμά μερικούς καρκίνους
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μαύρου σκόρδου μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην μείωση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Οι ενώσεις στο παλαιωμένο μαύρο σκόρδο μπορούν επίσης να εμποδίσουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Αυτή η ιδιότητα μειώνει τη βλάβη των κυττάρων και μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της ανάπτυξης και της πιθανής εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων στο σώμα.
Υγεία του εγκεφάλου
Με τα αντιοξειδωτικά του, το μαύρο σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής στο σώμα και στην πρόληψη εγκεφαλικών νόσων, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην βελτίωση της μνήμης και άλλων τμημάτων της γνωστικής λειτουργίας.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Μειώνοντας τη φλεγμονή, τα αντιοξειδωτικά στο μαύρο σκόρδο μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες, που οδηγεί σε κυτταρική βλάβη. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα σημαίνει ότι ο οργανισμός είναι σε θέση να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και τα βακτήρια πιο αποτελεσματικά.
Υγεία του ήπατος
Το μαύρο σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της υγείας του ήπατος. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τους αρνητικούς δείκτες μετά από ηπατική βλάβη, να μειώσει τις λιπαρές εναποθέσεις στο ήπαρ και να εξισορροπήσει το μέγεθος των ηπατικών κυττάρων.
Μαύροι σκόρδο: Θερμίδες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά
Σε μια μερίδα (15 γραμμάρια) ξεφλουδισμένου μαύρου σκόρδου, υπάρχουν:
- Θερμίδες: 40
- Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
- Λίπος: 0 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 8 γραμμάρια
- Ίνες: 3 γραμμάρια
- Ζάχαρη: 4 γραμμάρια
Το μαύρο σκόρδο περιέχει επίσης αξιοσημείωτες ποσότητες από:
- Βιταμίνη C
- Βιταμίνες Β (Β1, Β2, Β3, Β6)
- Φολικό οξύ
- Ασβέστιο
- Μαγγάνιο
- Μαγνήσιο
- Φώσφορο
- Ψευδάργυρο
- Σίδηρο
Σε σύγκριση με το κανονικό σκόρδο, το μαύρο σκόρδο έχει μικρότερη ποσότητα αλλικίνης, της ένωσης που δίνει στο κανονικό σκόρδο μερικά από τα οφέλη του. Ωστόσο, είναι πλούσιο σε αμινοξέα, φυτοθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Η διαδικασία της ζύμωσης, ωστόσο, αλλάζει τις συγκεντρώσεις.
Το μαύρο σκόρδο περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κανονικό σκόρδο. Έχει επίσης περισσότερο μια ένωση που ονομάζεται Σ-αλλικυστεΐνη (S-Allylcysteine). Αυτή βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει την αλλικίνη.