Οι περισσότεροι άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο στράφηκαν προς αυτήν τη διατροφή κατά την διάρκεια της πανδημίας και σύμφωνα με έρευνα πρέπει να να συνεχίσουμε αυτού του είδους τη διατροφή όταν επιστρέψουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς.
Το πλιγούρι βρώμης δεν είναι απλώς νόστιμο και θρεπτικό αλλά και εξαιρετικά ευέλικτο.
Πλιγούρι βρώμης για… μακροζωία
Σύμφωνα με πρόσφατη μετά-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, διαπιστώθηκε ότι το πλιγούρι βρώμης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο όλων των αιτιών θανάτου, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.
Οι ερευνητές εξέτασαν 33 μελέτες για να προσδιορίσουν τη σχέση που είχαν συγκεκριμένα τρόφιμα είτε με τη συνολική θνησιμότητα είτε με καρδιαγγειακές παθήσεις.
Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, συμπεριλαμβανομένης της βρώμης στο πρωινό, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.
Τι άλλο μας προσφέρει;
Μισό φλιτζάνι ξηρής βρώμης έχει περίπου 150 θερμίδες, 5 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης, 27 γραμμάρια υδατάνθρακα με 4 γραμμάρια φυτικών ινών και λίγα γραμμάρια λίπους.
Η βρώμη συνδυάζεται επίσης με μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνες Β και μικρότερες ποσότητες ασβεστίου και καλίου.
Αυτό πρόκειται για μια εντυπωσιακή ποσότητα βιταμινών και ανόργανων συστατικών για μια σχετικά χαμηλή σε θερμίδες τροφή, που καθιστά το πλιγούρι βρώμης και ιδανικό σνακ.
Πηγή αντιοξειδωτικών
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Research International, τα αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης που βρίσκονται στη βρώμη έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Σε κυτταρικό επίπεδο, οι πολυφαινόλες έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της γήρανσης και των ασθενειών μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.
Λόγω των προστατευτικών δράσεων, οι πολυφαινόλες έχουν συνδεθεί με την προστασία από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο ως διαβήτης τύπου 2 και παχυσαρκία.