Mνημόνιο συνεγρασίας (Memorandum of Cooperation /MoC) για την παραγωγή υποβρύχιων οχημάτων και μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας για τις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις, υπογράφθηκε ανάμεσα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την βρετανική εταιρεία Sub Sea Craft, σύμφωνα με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα, η διευθύνουσα σύμβουλος της SSC, Καμίλα Μάρτιν, εξήγησε ότι το MoC με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τονίζει ότι δίνεται η ευκαιρία να προμηθευτεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με το USV VICTA, αλλά και να το εξαγάγει σε συμμαχικά έθνη.
Το σκάφος VICTA, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέλη των Ειδικών Δυνάμεων πάνω αλλά και κάτω από το νερό.
Διαθέτει ταχύτητα επιφανείας 40 κόμβων και αυτονομία 250 ναυτικών μιλίων στην επιφάνεια και 30 ναυτικών μιλίων κάτω από το νερό.
Πρόκειται σαφώς για σκάφος πολλαπλών αποστολών που επιτρέπει στους υποβρύχιους καταδρομείς να διεξάγουν μια σειρά από μυστικές επιχειρήσεις, και όχι για επιθετικό σκάφος.
Αυτή η πλατφόρμα πολλαπλών ρόλων δίνει τη δυνατότητα στα κράτη να διεξάγουν μυστικές επιχειρήσεις σε εμβέλεια, αλλά εμείς ως Ελλάδα θέλουμε επιθετικά σκάφη με μικρούς πυραύλους και πολυβόλα, τορπίλες κατά σκαφών επιφανείας και στόχων επιφανείας.
Τι γίνεται όμως με τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο
Ελληνικής κατασκευής μη επανδρωμένα ελληνικά σκάφη έχουμε δει από την DEFEA-2021, δημιουργώντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.
Για το θέμα επικρατεί άκρα μυστικότητα στο ελληνικό Πεντάγωνο και τα όποια αποτελέσματα, αναμένουμε να ανακοινωθούν όταν η στρατιωτική ηγεσία κρίνει ότι πρέπει να γίνει.
Τα μη επανδρωμένα σκάφη (USV) αποτελούν μία τρομερά οικονομική λύση για την Ελλάδα, ενώ διαθέτουν μεγάλες δυνατότητες.
Ο χειρισμός τους γίνεται από επίγειο σταθμό αποτελούμενο από 2 με 3 άτομα.Τα σκάφη αυτού του τύπου αναλαμβάνουν αποστολές περιπολίας, μειώνοντας το ρίσκο ανθρώπινων απωλειών με τρομερά αποτελέσματα.
Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνει η τουρκική πλευρά με την μαζική παραγωγή μη επανδρωμένων επιθετικών σκαφών, προκαλεί την ελληνική αντίδραση με την παράλληλη ενεργοποίηση της εγχώριας πολεμικής μας βιομηχανίας η οποία διψάει για αμυντικά προγράμματα.
Για τον στρατιωτικό τομέα θα λέγαμε ότι τα μη επανδρωμένα σκάφη θα είναι οι “σύντροφοι” των Καταδρομέων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αναλαμβάνοντας πραγματικά νέες αποστολές το επόμενα χρόνια.
Τέτοια σκάφη στα χιλιάδες νησιά, μικρονήσους και βραχονησίδες στο Αιγαίο, εξοπλισμένα με μικρούς πυραύλους, αιωρούμενα πυρομαχικά και μικρά drone επιτήρησης, θα αποτελούσαν μια πραγματικά τρομερή απειλή για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, και ειδικά για την Ταξιαρχία Πεζοναυτών στην Φώκαια της Σμύρνης.
Μιλάμε για αποστολές κρούσεως, μεταφοράς όπλων και και γενικά εφοδιασμού, ηλεκτρονικού πολέμου με τα οποία θα φυλάσσονται ειδικά τα μικρονήσια μας από κάθε εχθρική επιβουλή.
Είναι το μέλλον στο σύγχρονο πόλεμο, αφού τα μη επανδρωμένα σκάφη, μπορούν να διασυνδεθούν με εναέρια μη επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη, Φρεγάτες και άλλα πολεμικά πλοία, επιτηρώντας μεγάλες σε έκταση περιοχές στο Αιγαίο.
Τα φυλάκια μας σε διάφορα νησιά, θα αποκτήσουν έναν πραγματικό αποτελεσματικό φύλακα, ο οποίος θα επιτηρούσε σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ πολλά συμβάντα θα τα προλαβαίνουμε, ειδικά σε καταδιώξεις λαθρεμπόρων και άλλων οι οποίοι έχουν γεμίσει το ελληνικό Αρχιπέλαγος.