Το κίτρινο αλευροσκούληκο (mealworm) σύντομα θα αποτελέσει τμήμα της ευρωπαϊκής κουζίνας και των μενού σε μπαρ, για smoothies και μπέργκερ, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως η κατανάλωσή τους είναι ασφαλής για τους ανθρώπους. Πρόκειται για το πρώτο βρώσιμο έντομο που θα φτάσει στα ράφια των ευρωπαϊκών σουπερμάρκετ - η ΕΕ αναμένεται, μάλιστα, να εγκρίνει τη βρώση και άλλων εντόμων σύντομα.
Τόσο η αγορά των φυτικών προϊόντων αλλά και των εναλλακτικών πηγών κρέατος δεν είναι πια μια εξειδικευμένη αγορά, ενώ προσφέρουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες. Η παγκόσμια επένδυση σε αυτές τις κατηγορίες τροφίμων εκτινάχθηκε από 25,4 εκατ. ευρώ το 2016 σε 1,1 δισ. ευρώ το 2020.
Μια υποκατηγορία, λοιπόν, αυτής της αγοράς είναι τα τρόφιμα που βασίζονται σε έντομα, για κατανάλωση τόσο από ανθρώπους όσο και από ζώα. Μέχρι τώρα η ανάπτυξή τους είχε καθυστερήσει στην Ευρώπη, εξαιτίας των απαγορεύσεων που είχαν επιβάλει ορισμένες χώρες-μέλη στην πώληση αυτών των ενναλλακτικών τροφίμων.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ανέφερε στις 13 Ιανουαρίου ότι τα σκουλήκια είναι ασφαλή για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Είναι μια σημαντική στιγμή για μεγάλες εταιρείες που παράγουν τρόφιμα που περιέχουν έντομα και εδώ και καιρό πιέζουν την ΕΕ να επιτρέψει την κατανάλωση αυτών των προϊόντων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Προς το παρόν πωλούνται σε σουπερμάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Δανίας και της Φινλανδίας, επειδή αυτές οι χώρες ερμήνευσαν έναν νόμο του 1997 πιο ανεκτά σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Ο εν λόγω νόμος χαρακτήριζε ως "νέες τροφές" τα τρόφιμα που δεν καταναλώνονταν ως τότε. Ωστόσο, χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ερμηνεύοντας τον νόμο θεώρησαν πως δεν αναφέρεται σε ζωικά τρόφιμα, επιτρέποντας έτσι την πώληση των τροφών με έντομα.
Τα Ηνωμένα Έθνη, από το 2013, προσπαθούν να πείσουν τις χώρες να υιοθετήσουν την κατανάλωση εντόμων, καθώς πολλοί θεωρούν τις εν λόγω τροφές θρεπτικές λόγω της μεγάλης ποσότητας πρωτεϊνών.
Τα αλευροσκούληκα παρέχουν την ίδια πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα με τα ψάρια ή το κρέας, ενώ οι ακρίδες έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες με το άπαχο βόειο κρέας αλλά λιγότερο λίπος ανά γραμμάριο. Η συγκομιδή εντόμων χρησιμοποιεί γενικά πολύ λιγότερη γη από τα λιβάδια αγελάδων, ενώ εκλύονται χαμηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
Πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι τρώνε τακτικά έντομα ως μέρος της καθημερινής τους διατροφής, αλλά συχνά οι άνθρωποι στις δυτικές χώρες χαρακτηρίζουν την ιδέα ως "αηδιαστική".
Ωστόσο, αυτή η αίσθηση φαίνεται να υποχωρεί σταδιακά. Κορυφαίοι σεφ τα επιλέγουν στις δημιουργίες τους, ενώ σύμφωνα με το National Geographic κάποιοι Αμερικανοί σεφ χρησιμοποιούν ως τροφή οστρακοειδή και φυτά που πρωτοεμφανίστηκαν στην ήπειρο και απειλούν τις ισορροπίες του οικοσυστήματος.
Η αγορά των βρώσιμων εντόμων μόλις ξεκινά στην ΕΕ. Οι σημαντικότεροι παίκτες που δημιουργούν τροφή με βάση τα έντομα για ανθρώπινη κατανάλωση είναι η Protifarm στην Ολλανδία, η Micronutris στη Γαλλία, η Essento στην Ελβετία και η Entogourmet στην Ισπανία.
Μια έκθεση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, με τίτλο "Πώς θα τρέφεται η ανθρωπότητα το 2050", αναφέρει ότι ο αυξανόμενος πληθυσμός και το αυξανόμενο εισόδημα σημαίνει ότι υπάρχει τώρα αυξημένη ζήτηση για πρωτεΐνες και φυτά, όχι μόνο για την ανθρώπινη κατανάλωση, αλλά και για τα ψάρια, τα πουλερικά, τους χοίρους και τα υπόλοιπα ζώα που τρώνε οι άνθρωποι.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η Ÿnsect, μια γαλλική εταιρεία αλευροσκούληκων, επένδυσε 372 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του μεγαλύτερου αγροκτήματος εντόμων στον κόσμο. Οι 100.000 τόνοι σκουληκιών που θα παράγει ετησίως, θα χρησιμοποιηθούν για την προμήθεια υγρών τροφών για κατοικίδια, καθώς και για τρόφιμα πρωτεΐνης για ανθρώπους - ως εναλλακτική λύση στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος.
Οι μόνοι άνθρωποι που ίσως δεν τα βρουν με τα νέα τρόφιμα είναι εκείνοι που πάσχουν από αλλεργίες στη γαρίδα και στα ακάρεα σκόνης.