Πολλοί είναι εκείνοι που αγαπούν την γεύση του φυστικοβούτυρου, ενώ άλλοι, το αποφεύγουν αφού δεν συνηθίζουμε τόσο έντονα την κατανάλωσή του στην Ελλάδα. Όμως, δεν πρέπει να αγνοούμε τα οφέλη της τροφήης αυτής για την υγεία μας.
Εκτός από υπέροχη γεύση σε σάντουιτς και γλυκά, το φυστικοβούτυρο έχει επίσης ουσίες που είναι πολύ ευεργετικές για την υγεία, όπως πρωτεΐνη, καλή χοληστερόλη και φυτικές ίνες.
Σύμφωνα με το Consumer Reports, το φυστικοβούτυρο είναι ένα από τα πρωτεϊνικά τρόφιμα που περιέχουν περίπου 2 γραμμάρια ινών ανά μερίδα (2 κουταλιές της σούπας). Οι ίνες διατηρούν το πεπτικό σύστημα σε καλή κατάσταση λειτουργίας και μπορούν επίσης να μειώσουν την ολική χοληστερόλη βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο την καρδιαγγειακή υγεία του ατόμου.
Φυστικοβούτυρο: Η αλήθεια για την χοληστερίνη
Υπάρχουν δύο ταξινομήσεις της χοληστερόλης: Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL). Η LDL είναι γνωστή ως η “κακή χοληστερόλη”, ενώ η HDL έχει ονομαστεί ως “καλή χοληστερόλη”. Το φυστικοβούτυρο περιέχει την “καλή χοληστερόλη”, που -όταν είναι σε υψηλά επίπεδα στην κυκλοφορία του αίματος- μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η χοληστερόλη δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως κίνδυνος για την υγεία, καθώς παρέχει σταθερότητα σε κάθε κύτταρο του σώματος.
Η HDL χοληστερόλη στο φυστικοβούτυρο απομακρύνει την κακή χοληστερόλη (LDL). Η HDL διαθέτει επίσης την ικανότητα να διατηρεί υγιή τα εσωτερικά τοιχώματα του ενδοθηλίου συμβάλλοντας στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, η οποία είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή. Το φυστικοβούτυρο περιέχει επίσης μαγνήσιο σε ποσότητα ίση με το 14% της ημερήσιας ανάγκης πρόσληψης του ανθρώπου (ανά 1 μερίδα = δύο κουταλιές της σούπας). Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στον μεταβολισμό της γλυκόζης, κάτι που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.
Φυστικοβούτυρο και η καρκινογόνα ουσία αφλατοξίνη (aflatoxin)
Υπάρχουν ενδείξεις ότι το φυστικοβούτυρο έχουν συνδεθεί με την αφλατοξίνη, η οποία είναι καρκινογόνος ουσία. Ωστόσο, σύμφωνα με το Organic Authority, όλα τα εμπορικώς παραγόμενα προϊόντα ελέγχονται για τα επίπεδα της αφλατοξίνης. Με την αγορά βιολογικών προϊόντων που περιέχουν φυστίκια (πχ βιολογικό φυστικοβούτυρο) ελαχιστοποιείτε τον κίνδυνο μόλυνσης από υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Προσοχή σε δύο σημεία
Πρέπει πάντα να ελέγχετε την ετικέτα της συσκευασίας για τα περιεχόμενα, αφού ορισμένες μάρκες προσθέτουν περιττά συστατικά, τα οποία μειώνουν την ευεργετική δράση από τις θρεπτικές ουσίες.
Επίσης, μόλις ανοίξετε ένα βαζάκι φυστικοβούτυρο, θα πρέπει να το συντηρείτε στο ψυγείο, για να εμποδίσετε την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων.
https://youtu.be/s1JNnd75lg0
Φυστικοβούτυρο: Διατροφική αξία και θερμίδες
Σύμφωνα με το fatsecret.com το φυστικοβούτυρο περιέχει ανά μισή μερίδα (1 κουταλιά της σούπας):
Θερμίδες: 94
Συνολικό λίπος: 8,06g (12%)
--- Κορεσμένο λίπος: 1,647g (8%)
Χοληστερόλη: 0mg
Νάτριο: 73mg
Κάλιο: 104mg
Συνολικοί υδατάνθρακες: 3,13g (1%)
---Διαιτητικές ίνες: 1g (4%)
---Σάκχαρα: 1,48g
Πρωτεΐνη: 4,01g
Οι θερμίδες στο φυστικοβούτυρο αναλύονται σε 72% λίπος, 12% υδατάνθρακες και 16% πρωτεΐνη.
Όλες οι παραπάνω τιμές αλλάζουν λίγο ανάλογα με τα διαφορετικά είδη φυστικοβούτυρου (απαλό ή με κομματάκια φυστικιού, αλατισμένο ή ανάλατο, με μειωμένα λιπαρά ή πλήρες), αλλά σε γενικές γραμμές, αυτή είναι η διατροφική του αξία:
Απαλό (αλατισμένο)
Με κομματάκια φυστικιού (αλατισμένο)
Με μειωμένα λιπαρά (κομματάκια φυστικιού)
Με μειωμένα λιπαρά (απαλό)
Με μειωμένο αλάτι (νάτριο)
Συγκεντρωτικοί πίνακες
Στον πρώτο πίνακα μπορείτε να δείτε την περιεκτικότητα σε λίπος (fat), υδατάνθρακες (carbs), πρωτεΐνη (prot) και θερμίδες (calories) για κάθε είδος φυστικοβούτυρου (για 1 μερίδα = 2 κουταλιές της σούπας)
Στον δεύτερο πίνακα μπορείτε να δείτε τις ίδιες τιμές για τις πιο δημοφιλείς εμπορικές μάρκες φυστικοβούτυρου που θα βρείτε στα ράφια των καταστημάτων.