Έναν κόσμο όπου ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα απλό χάπι που «επαναπρογραμματίζει» το σώμα να παράγει ξανά ινσουλίνη, υπόσχονται να δημιουργήσουν στο κοντινό μέλλον οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai στις ΗΠΑ.
Η έρευνα ανοίγει τον δρόμο για την οριστική αντιμετώπιση της νόσου που επηρεάζει περίπου 537 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Οι επιστήμονες της ομάδας, υπό την καθοδήγηση της Δρ. Esra Karakose, ανακάλυψαν ένα νέο φάρμακο που στοχεύει στην αναγέννηση των β-κυττάρων του παγκρέατος, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης.
Ο διαβήτης τύπου 1 και 2 χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να παράγει ή να χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Στον διαβήτη τύπου 1, τα β-κύτταρα του παγκρέατος καταστρέφονται από το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ στον διαβήτη τύπου 2, τα κύτταρα του σώματος αναπτύσσουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Όσο λιγότερα β-κύτταρα υπάρχουν, τόσο πιο δύσκολο είναι για το σώμα να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στα φυσιολογικά όρια.
Η παραδοσιακή θεραπεία για τον διαβήτη περιλαμβάνει ενέσεις ινσουλίνης και άλλες φαρμακευτικές αγωγές, οι οποίες βοηθούν στη διαχείριση της πάθησης αλλά δεν αποκαθιστούν τη λειτουργία των β-κυττάρων. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο η νέα ανακάλυψη αποδεικνύεται καθοριστική, σύμφωνα με το ygeiamou.gr
Η ομάδα ερευνητών του Mount Sinai έκανε μια πολύ σημαντική πρόοδο ανακαλύπτοντας ότι η χαρμίνη (harmine) ένα φάρμακο που ανήκει στους αναστολείς DYRK1A, διεγείρει την αναγέννηση των ανθρώπινων β-κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Το 2015, οι ερευνητές του Mount Sinai εντόπισαν για πρώτη φορά ότι η χαρμίνη μπορούσε να προκαλέσει αναγέννηση των β-κυττάρων σε ανθρώπους, και τα αποτελέσματα αυτής της ανακάλυψης ήταν τόσο εντυπωσιακά που οι επιστήμονες συνέχισαν να εμβαθύνουν στις δυνατότητές της.
Τα επόμενα χρόνια, οι έρευνες έδειξαν ότι η χαρμίνη λειτουργούσε πιο αποτελεσματικά όταν συνδυαζόταν με άλλες θεραπείες, όπως οι GLP-1 αγωνιστές (π.χ. σεμαγλουτίδη), ενισχύοντας την αναγέννηση των β-κυττάρων κατά 300% και φτάνοντας ακόμα και το 700% όταν χρησιμοποιούνταν σε συνδυασμό με νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας.
Μία από τις ιδιαίτερες πτυχές αυτής της ανακάλυψης είναι ότι, εκτός από την αναγέννηση των β-κυττάρων, τα α-κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία είναι άφθονα στους διαβητικούς, φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε β-κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και αν τα β-κύτταρα έχουν μειωθεί σημαντικά, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το φυσικό «απόθεμα» α-κυττάρων και να τροποποιηθεί με στόχο την παραγωγή β-κυττάρων.
Η Δρ. Karakose, επικεφαλής της μελέτης, εξήγησε ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο διαβήτης, δίνοντας στους ασθενείς την ευκαιρία να θεραπευτούν με ένα φάρμακο που ενεργοποιεί τα υπάρχοντα α-κύτταρα, μετατρέποντάς τα σε χρήσιμα και θεραπευτικά β-κύτταρα.
Η ομάδα του Mount Sinai συνεχίζει να μελετά τη δυνατότητα εφαρμογής αυτής της θεραπείας στους ανθρώπους. Αν και οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο, η ομάδα είναι αισιόδοξη για τα αποτελέσματα και ελπίζει ότι σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, το νέο φάρμακο θα γίνει η πιο απλή και οικονομική λύση για εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με διαβήτη, δίνοντας έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αποκατάστασης της παραγωγής ινσουλίνης χωρίς την ανάγκη για καθημερινές ενέσεις ή πολύπλοκες θεραπείες.