Υγεία

ΕΣΥ: Για ποιο λόγο "πάγωσε" η ρύθμιση για τα χειρουργεία από ιδιώτες γιατρούς

Έχει "παγώσει" προς το παρόν η ρύθμιση για την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, με δυνατότητα συμμετοχής στα εξωτερικά ιατρεία αλλά και «ενοικίασης» χειρουργικών αιθουσών για την πραγματοποίηση επεμβάσεων. Πιο συγκεκριμένα, μετά τις αντιδράσεις στη Βουλή, η σχετική διάταξη που προστέθηκε λίγο πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ την περασμένη Παρασκευή αποσύρθηκε από τον Υπουργό Υγείας. Πρόκειται να κατατεθεί με άλλη νομοτεχνική μορφή, όμως, όπως φαίνεται έχει μετακινηθεί προς τα πίσω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται τροπολογία με την οποία θα θεσμοθετηθεί το δικαίωμα απασχόλησης ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, και πιθανότητα θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης την άλλη εβδομάδα. Η ρύθμιση, ωστόσο, είναι για την ώρα γενική. Οι όροι και οι λεπτομέρειες συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ θα εξειδικευτούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση, μετά την τροπολογία. Μεσολαβεί, βέβαια, η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, επομένως γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δεν είναι άμεσα υλοποιήσιμη.

Το «άνοιγμα» της πόρτας των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες γιατρούς έρχεται μετά τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο. Να διατηρούν, δηλαδή, ιδιωτικό ιατρείο ή να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η αλλαγή στον χαρακτήρα του ΕΣΥ αποτέλεσε βασικό μέρος του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η ρύθμιση, επιτρέπεται σε ιδιώτες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να συνεργάζονται με νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αυτό, σύμφωνα με την προωθούμενη διάταξη, μπορεί να γίνει με τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων εκτός του τακτικού ωραρίου.

Επίσης, οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας. Η συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων προϋποθέτει άδεια του Διοικητή ή Προέδρου του οικείου νοσοκομείου, κατόπιν αίτησης από την πλευρά του γιατρού, καθώς και εισήγηση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, λαμβάνοντας υπόψη τη διασφάλιση της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου και τη σύναψη έγγραφης συμφωνίας.

 

Αντιδράσεις και από τους ίδιους τους ιδιώτες γιατρούς

 

Το νομοσχέδιο για την άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ ξεσήκωσε τους υγειονομικούς και ειδικά γιατρούς και εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων. Αντίστοιχα, όμως, με δυσπιστία βλέπει ο ιατρικός κόσμος, ακόμη και οι ίδιοι οι ιδιώτες γιατροί, την επερχόμενη ρύθμιση που τους αφορά.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωση του, πριν από λίγα 24ωρα επανέλαβε ότι καταρχάς είναι υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, θεωρώντας ότι η χορήγηση δυνατότητας σε ιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο «θα αποδιαρθρώσει τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ και ταυτόχρονα θα προκαλέσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τους ιατρούς που δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες».

Παράλληλα, όμως, ο ΠΙΣ θεωρεί θεμελιώδη ανάγκη τη διατήρηση καθαρών σχέσεων ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα υγείας και κυρίως ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή. «Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εκπληρώνει το θεσμικό του ρόλο», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Με αυτό ως δεδομένο, ο Σύλλογος διαχώρισε τη θέση του από την εισηγούμενη διάταξη του Υπουργείου Υγείας, η οποία και αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ήταν ο ΠΙΣ που την εισηγήθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε δημοσιεύματα ότι «άδειασε» την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, εξήγησε σε συνέντευξή του πως ζήτησε από την κυρία Αγαπηδάκη να καταθέσει τη ρύθμιση εξ ονόματός του. Ωστόσο, τελικά αποσύρθηκε καθώς τέθηκε από βουλευτές διαδικαστικό θέμα ως προς τη νομοτεχνική μορφή της ρύθμισης και έτσι αποφασίστηκε να αποτυπωθεί σε τροπολογία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...