Μια ομάδα νευροεπιστημόνων και ερευνητών ύπνου από το E.P. Bradley Hospital Sleep Research Laboratory, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο Brown και το Providence VA Medical Center, διαπίστωσε ότι, παρά την κοινή πεποίθηση ότι λίγο αλκοόλ πριν τον ύπνο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητά του, στην πραγματικότητα η κατανάλωση ενός αλκοολούχου ποτού εκείνη την ώρα της ημέρας μπορεί να προκαλέσει μείωση του ύπνου REM. Τα σχετικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο Sleep, συμφωνα με το ygeiamou.gr
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ύπνος REM καταλαμβάνει περίπου το 20% ενός τυπικού νυχτερινού ύπνου. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της συνολικής ξεκούρασης. Αν και ο ακριβής ρόλος του ύπνου REM δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, οι ειδικοί θυμίζουν ότι η σημασία της ποιοτικής ξεκούρασης είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν συναισθηματικά προβλήματα, δυσκολίες στην πνευματική οξύτητα και προβλήματα μνήμης.
Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν εάν η κατανάλωση αλκοόλ πριν από τον ύπνο έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητά του και ειδικότερα στον ύπνο REM. Για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, επιστράτευσαν 30 ενήλικες εθελοντές, οι οποίοι πέρασαν τρεις συνεχόμενες ημέρες και νύχτες σε εργαστήριο ύπνου, όπου ο εγκέφαλός τους μπορούσε να παρακολουθείται καθώς κοιμούνταν.
Για να εκτιμήσουν την επίδραση της κατανάλωσης ενός αλκοολούχου ποτού πριν τον ύπνο, οι ερευνητές σέρβιραν ένα μη αλκοολούχο ρόφημα τη μία από τις διανυκτερεύσεις κι ένα αλκοολούχο την άλλη. Και στις δύο περιπτώσεις, το ποτό καταναλώθηκε μία ώρα πριν ο εθελοντής πάει για ύπνο.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός μόνο αλκοολούχου ποτού οδήγησε σε αύξηση του ύπνου αργών κυμάτων και τις τρεις νύχτες, ενώ παράλληλα μείωσε τη διάρκεια του ύπνου REM. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι, με την κατανάλωση αλκοόλ, οι εθελοντές ήταν σε θέση να αποκοιμηθούν ταχύτερα, αλλά η ποιότητα του ύπνου τους ήταν χειρότερη, λόγω των μειωμένων περιόδων ύπνου REM.
Επιπλέον, η μελέτη σημειώνει ότι ο αρνητικός αντίκτυπος στον ύπνο REM ήταν σταθερός, ακόμη και με διαδοχικές νύχτες κατανάλωσης αλκοόλ, υποδεικνύοντας ότι ο οργανισμός δεν προσαρμόζεται ή δεν εξουδετερώνει τις επιδράσεις του αλκοόλ που διαταράσσουν τον ύπνο. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμη και η ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ πριν από τον ύπνο μπορεί να είναι επιζήμια για την ποιότητά του.