Υγεία

Πόσο ακριβώς πρέπει να κοιμόμαστε - Πρόβλημα αν κοιμάστε παραπάνω;

Μπορεί να θέλετε να κοιμάστε υπερβολικά όταν ο ύπνος σας τη νύχτα δεν είναι αρκετά ποιοτικός. Αλλά εάν κοιμάστε πολύ για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να υποδηλώνει μια υποκείμενη κατάσταση υγείας. Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι πρέπει να κοιμάστε καλά κάθε βράδυ. Αν δεν το κάνετε αυτό τότε θα έρθετε αντιμέτωποι με αυτό που λέγεται «χρέος ύπνου» και μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσο ακριβώς πρέπει να κοιμόμαστε

Οι ανάγκες ύπνου εξαρτώνται κυρίως από την ηλικία αλλά είναι και ατομικές. Μπορεί να επηρεαστούν από την εγκυμοσύνη, τη γήρανση, τη στέρηση αλλά και την ποιότητα του ύπνου. Εάν κοιμάστε πολύ λίγο, μπορείτε να σκεφτείτε να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ωστόσο, αν αυτό δεν λειτουργήσει, μπορεί να χρειαστεί να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Μπορεί επίσης να θέλετε να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν κοιμάστε πολύ. Η υπερβολική υπνηλία μπορεί να είναι σημάδι πολλών διαφορετικών ιατρικών προβλημάτων. Και ο πολύς ύπνος μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε κινδύνους για την υγεία, μεταδίδει το Health Line.

Δείτε στον παρακάτω πίνακα τις ώρας που πρέπει να κοιμόμαστε ανάλογα με την ηλικία μας:

 

ΗλικίαΏρες ύπνου
Νεογέννητα14 – 17 ώρες hours
Βρέφη12 – 15 ώρες
Νήπια11 – 14 ώρες
Παιδιά προσχολικής ηλικίας10 – 13 ώρες
Παιδιά σχολικής ηλικίας9 – 11 ώρες
Έφηβοι8 – 10 ώρες
Ενήλικες7 – 9 ώρες
Ηλικιωμένοι7 – 8 ώρες

Πιθανές αιτίες υπερβολικού ύπνου

Ο υπερβολικός ύπνος ονομάζεται υπερυπνία ή «πολύς ύπνος». Αυτή η κατάσταση επηρεάζει περίπου το 2 τοις εκατό των ανθρώπων. Τα άτομα με υπερυπνία μπορεί να χρειάζονται έως και 10 έως 12 ώρες ύπνου τη νύχτα για να νιώσουν καλύτερα.

Δεδομένου ότι η καθημερινότητα δεν επιτρέπει τόσο πολλή ξεκούραση, όσοι κοιμούνται πολύ για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε μπορεί να αισθάνονται υπερβολικά κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον για να καλύψουν τις μέρες που δεν μπορούν να κοιμηθούν όσο θέλουν, όταν τους δίνεται η ευκαιρία κοιμούνται έως και 15 ώρες.

Μπορεί να εμφανίσετε υπερυπνία εάν ξυπνάτε συχνά στη μέση της νύχτας. Μπορεί να μην θυμάστε όλα τα νυχτερινά σας διαλείμματα, αλλά μπορούν να σας εμποδίσουν να κοιμηθείτε αρκετά βαθιά για να σας ανανεώσουν. Η υπερυπνία συνήθως ξεκινά στην παιδική ηλικία. Αν δεν νιώθατε πάντα τόσο κουρασμένοι όσο τώρα, κάτι άλλο μπορεί να συμβαίνει. Οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο. Εάν δεν κοιμάστε αρκετά σε τακτική βάση, το σώμα σας μπορεί να προσπαθήσει να το αναπληρώσει με υπερβολικό ύπνο.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες παθήσεις υγείας που μπορεί να σας προκαλέσουν υπερβολικό ύπνο, όπως:

  • προβλήματα θυρεοειδούς
  • καρδιακή ασθένεια
  • άπνοια ύπνου
  • κατάθλιψη
  • ναρκοληψία
  • ορισμένα φάρμακα

Δοκιμάστε ένα πρόγραμμα ύπνου

Κοιμηθείτε και ξυπνήστε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Όταν πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ρυθμίζετε το σώμα σας να αναμένει ύπνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μπορεί τελικά να μπείτε σε έναν ρυθμό όπου ο ύπνος έρχεται πιο εύκολα.

Δημιουργήστε ένα ιδανικό περιβάλλον ύπνου

Η άνεση θα βοηθήσει το σώμα σας. Βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι δροσερή, σκοτεινή και ήσυχη. Οι κουρτίνες βοηθάνε όπως και οι ωτοασπίδες. Προσπαθήστε να περιορίσετε τον αριθμό των κατοικίδιων ή παιδιών που κοιμούνται στο κρεβάτι σας και αποφύγετε να αποκοιμηθείτε με την τηλεόραση ανοιχτή, ακόμα κι αν ο ήχος είναι σβηστός. Και σκεφτείτε να αλλάξετε το μαξιλάρι ή το στρώμα σας εάν δεν είναι άνετα.

Απενεργοποιήστε τις συσκευές σας

Οι οθόνες υπολογιστών και τηλεφώνων εκπέμπουν αυτό που ονομάζεται μπλε φως. Τη νύχτα αυτού του είδους το φως μπορεί να διαταράξει τον φυσικό κιρκάδιο ρυθμό του σώματός σας και να διαταράξει τον ύπνο. Απενεργοποιήστε τις συσκευές σας και περιορίστε την έκθεσή σας στο μπλε φως δύο έως τρεις ώρες πριν τον ύπνο.

Προσοχή στις συνήθειες του τρόπου ζωής σας

Η φροντίδα του εαυτού σας κατά τις ώρες της εγρήγορσης θα βοηθήσει τον ύπνο σας. Σκεφτείτε τα πράγματα που καταναλώνετε. Η καφεΐνη μπορεί να σας κουράσει εάν καταναλωθεί λίγο πριν την ώρα του ύπνου. Το αλκοόλ μπορεί να σας κάνει να νυστάζετε, αλλά στην πραγματικότητα επιδεινώνει την ποιότητα του ύπνου σας. Το τσάι από βότανα ή το ζεστό γάλα είναι καλύτερα . Η άσκηση είναι καλή για το σώμα σας, αλλά αν την κάνετε ακριβώς πριν πάτε για ύπνο μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας.

Κρατήστε ημερολόγιο ύπνου

Εάν ανησυχείτε για τον ύπνο σας, κρατήστε σημειώσεις. Συμπεριλάβετε οτιδήποτε και τα πάντα σχετικά με τις συνήθειες και τη ρουτίνα σας, ώστε να μπορείτε να το δείξετε στο γιατρό σας. Φροντίστε να σημειώνετε πόση ώρα κοιμάστε κάθε βράδυ, πόσο χρόνο χρειάζεται για να αποκοιμηθείτε, εάν κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με την ξεκούρασή σας που πιστεύετε ότι μπορεί να είναι σημαντικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...