Υγεία

Έλλειψη ύπνου: Πώς συνδέεται με την εμφάνιση του καρκίνου;

Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στους ενήλικες κάτω των 50 ετών, τείνει να αυξάνεται ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με μια ανασκόπηση στην οποία μελετήθηκαν άτομα από 44 χώρες, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Αυτή η αύξηση παρατηρήθηκε σε 14 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, αλλά κυρίως σε καρκίνους που επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα, ανάμεσά τους οι ακόλουθοι:

Καρκίνος του παχέος εντέρου
Καρκίνος του μαστού
Καρκίνος του ενδομήτριου
Καρκίνος του οισοφάγου
Καρκίνος στον εξωηπατικό χοληδόχο πόρο
Καρκίνος της χοληδόχου κύστης
Καρκίνος του κεφαλιού και του λαιμού
Καρκίνος του νεφρού
Καρκίνος στο συκώτι
Καρκίνος του μυελού των οστών
Καρκίνος του παγκρέατος
Καρκίνος του στομάχου
Καρκίνος του προστάτη
Καρκίνος του θυροειδή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη βάση αυτών των ανησυχητικών ευρημάτων, οι γιατροί και οι επιστήμονες προσπαθούν να προσδιορίσουν τον λόγο που συμβαίνει αυτό και το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Σύμφωνα με μια προκαταρτική έρευνα, ένας από τους πιθανούς παράγοντες που οδηγεί σε αυτό το αποτέλεσμα, είναι ο μειωμένης ποιότητας και διάρκειας ύπνος που χαρακτηρίζει τη ζωή των νεότερων ανθρώπων.  Όπως εξήγησε ο Misagh Karimi, MD, ογκολόγος που ειδικεύεται στους καρκίνους του γαστρεντερικού στο City of Hope’s Lennar Foundation Cancer Center στο Νιούπορτ της Καλιφόρνια, υπάρχουν πολλές μελέτες που υποδεικνύουν μια πιθανή σχέση ανάμεσα στη διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού, του εσωτερικού δηλαδή ρολογιού τους σώματος και την εμφάνιση καρκίνου. Η έλλειψη ύπνου, είπε, επηρεάζει αρνητικά το σώμα και είναι ήδη γνωστό ότι ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η υπάρχουσα έρευνα όμως, είναι περιορισμένη και σε γενικές γραμμές ασαφής, οπότε για να προσδιοριστεί ο ρόλος που παίζει ο ύπνος στον κίνδυνο και την συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου, χρειάζονται επιπρόσθετες μελέτες. 

Πόσο κοιμούνται οι νέοι; Πόσο διαρκούν οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου;

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες έρευνες, οι νέοι στις μέρες μας κοιμούνται λιγότερο από ποτέ. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2015, διαπίστωσε ότι το 2015, το 73% των μαθητών του γυμνασίου σε 30 Πολιτείες της Αμερικής δεν κοιμόντουσαν ικανοποιητικά. Συγκριτικά, το 2009 το ποσοστό των μαθητών της ίδιας ηλικίας που δεν κοιμόταν αρκετά, ανερχόταν στο 69%.

Οι επιπτώσεις, ωστόσο, του κακού ύπνου στην ανθρώπινη υγεία, μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017, ο κακός ύπνος στους εφήβους και τους νεότερους ανθρώπους, μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα ύπνου, που δυνητικά θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επηρεάζουν τους ανθρώπους σε όλη τους τη ζωή.  Επιπρόσθετα, μια άλλη μελέτη, διαπίστωσε ότι οι διαταραχές του ύπνου στους εφήβους, προβλέπουν ότι θα έχουν διαταραχές και στην υπόλοιπη ζωή τους. Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο των συμμετεχόντων που αντιμετώπιζαν προβλήματα ύπνου στα 16 τους χρόνια, εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα και στα 23 τους, αλλά μόνο το 10% συνέχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στα 42 τους χρόνια.

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2011, διαπίστωσε ότι ο μικρής διάρκειας ύπνος, κάτω των έξι ωρών, αυξάνει τον κίνδυνο πολυπόδων του παχέος εντέρου. Να υπενθυμίσουμε ότι οι πολύποδες του παχέος εντέρου μπορούν να μετατραπούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Μια άλλη, πιο πρόσφατη μελέτη, διαπίστωσε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου στα άτομα με διαταραχές ύπνου, ήταν σημαντικά πιο συχνός στα άτομα που αντιμετώπιζαν διαταραχές ύπνου και κατάθλιψη.

Μια συστηματική ανασκόπηση 65 μελετών που εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στη διάρκεια του ύπνου και τον κίνδυνο καρκίνου, δεν κατέληξε σε συνεπή αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η σύντομη διάρκεια ύπνου αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου στους Ασιάτες συμμετέχοντες, την ίδια ώρα που η μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως εξήγησε ο Charlie Zhong, επιστήμονας της επιδημιολογικής έρευνας στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, στις μελέτες που διαπίστωσαν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στη σύντομη διάρκεια ύπνου και τους πολύποδες ή τον καρκίνο του παχέος εντέρου, υπάρχουν περιορισμοί και ως εκ τούτου χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να ειπωθεί κάτι με βεβαιότητα.

Σε ποια άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να οδηγήσει ο κακός και μικρής διάρκειας ύπνος;

Μια εθνική αναδρομική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊβάν, διαπιστώστε ότι τα άτομα που ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και καρκίνου του πνεύμονα. Την ίδια ώρα, μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι η έκθεση στο τεχνητό φως κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα είναι περιορισμένη και οι απόψεις σχετικά με τον αντίκτυπο του κακού ύπνου στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου είναι πολλές και διαφορετικές. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες συμφωνούν ομόφωνα ότι ο κακός ύπνος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, με σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο σε πολλές διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης υγείας. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ένας στους τρεις Αμερικανούς αναφέρει ότι κοιμάται λιγότερες από 7-9 ώρες κάθε βράδυ και η έλλειψη ύπνου συνδέεται με μια σειρά από χρόνιες παθήσεις όπως:

Κατάθλιψη
Καρδιακή προσβολή
Παχυσαρκία
Εγκεφαλικό επεισόδιο
Άγχος
Ψύχωση
Διαβήτης τύπου 2
Υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση)
Αποφρακτική άπνοια ύπνου

Πώς θα βελτιώσετε τον ύπνο σας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρόλο που τα στοιχεία δεν είναι ικανοποιητικά αναφορικά με την επίδραση του ύπνου στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ο καλός ύπνος αποδεδειγμένα βελτιώνει και ευνοεί την ανθρώπινη υγεία.

Για να βελτιώσετε τον ύπνο σας σε διάρκεια και ποιότητα μπορείτε:

Να διατηρήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου κατά το οποίο θα κοιμάστε και θα ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα
Να ασκείστε τακτικά, για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα
Να μειώσετε την πρόσληψη καφεΐνης, νικοτίνης και αλκοόλ
Να μην καταναλώνετε μεγάλα γεύματα πριν τον ύπνο
Να διατηρείτε την κρεβατοκάμαρά σας δροσερή
Να απενεργοποιείτε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές, τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο

Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε καλά και αναρωτιέστε αν τα συμπληρώματα μελατονίνης είναι βοηθητικά, διευκρινίζουμε ότι η χρήση τους μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο ύπνο, την ίδια ώρα ωστόσο μπορεί να επηρεάσει και αρνητικά τον ύπνο, διαταράσσοντας τη ροή της μελατονίνης στο σώμα, η οποία εξισορροπεί τον κιρκάδιο ρυθμό, οδηγώντας τελικά σε χειρότερο ύπνο. Πριν στραφείτε στο οποιοδήποτε συμπλήρωμα, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αϋπνίας;

Τα συμπτώματα της αϋπνίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Δυσκολία στον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας
Συνεχές ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας
Έντονη κόπωση ακόμη και μετά από 7-8 ώρες ύπνου
Κατάθλιψη και άγχος
Ευερεθιστικότητα
Έλλειψη συγκέντρωσης την επόμενη μέρα και προβλήματα μνήμης
Επαναλαμβανόμενα λάθη λόγω έλλειψης ύπνου

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...