Δανοί ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της παρακολούθησης εκκλησίας, τζαμιού ή συναγωγής και του κινδύνου πρόωρου θανάτου ή νοσηλείας.
Παρακολούθησαν κατά μέσο όρο 3.000 άνδρες και γυναίκες για οκτώ χρόνια και παρατήρησαν κατά 30% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των θρησκευόμενων ατόμων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Για τις γυναίκες, ωστόσο, η διαφορά ήταν ακόμη μεγαλύτερη - 44% χαμηλότερη θνησιμότητα. Ταυτόχρονα, οι θρησκευόμενοι άνδρες είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο.
- Φαίνεται ότι η θρησκευτική δραστηριότητα συνδέεται με χαμηλότερη θνησιμότητα και καλύτερη υγεία. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο φύλων. "Δεν έχουμε προφανείς εξηγήσεις γι' αυτό, αλλά ίσως οι άνδρες και οι γυναίκες χρησιμοποιούν τις θρησκευτικές οργανώσεις με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικά στάδια της ζωής", αναφέρει η Linda Juel Ahrenfeldt, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας και μία από τις ερευνήτριες πίσω από τη μελέτη, σε δήλωσή της στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου, την οποία αναφέρει η Göteborgs-Posten.
Λιγότερος καρκίνος και κατάθλιψη
Η ίδια ομάδα ερευνητών έχει διαπιστώσει στο παρελθόν ότι οι θρησκευόμενοι άνθρωποι έχουν επίσης μικρότερο κίνδυνο καρκίνου και συμπτώματα κατάθλιψης. Είχαν επίσης λιγότερες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη άσκησης και τα προβλήματα ύπνου.
- "Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι βλέπουμε συνδέσεις που σχετίζονται με την υγεία με το να πηγαίνεις στην εκκλησία, στα τζαμιά και τα παρόμοια. Ερευνητές σε άλλες χώρες έχουν δείξει στο παρελθόν ότι οι άνθρωποι που ασκούν μια πίστη ζουν περισσότερο και υγιέστερα. Ωστόσο, είναι νέα γνώση ότι η συμμετοχή σε μια θρησκευτική οργάνωση μεταξύ των ενηλίκων στη Δανία έχει τόσο σημαντικές συνέπειες για την υγεία, ακόμη και σε μια κοσμική κουλτούρα όπως η Δανία", λέει ο καθηγητής Niels Christian Hvidt του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας.