Πολλές από τις σωματικές βλάβες θεωρούνται απόρροια εξωτερικών παραγόντων, όπως η περιβαλλοντική μόλυνση, και οι καρδιακές βλάβες δε θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Νεότερα ερευνητικά στοιχεία φωτίζουν την ανάγκη υιοθέτησης υστηρότερων προτύπων ποιότητας του αέρα, για την προστασία της καρδιάς.
Σύμφωνα με το ygeiamou.gr οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια διαπίστωσαν ότι ακόμα και τα «ασφαλή» επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές, ακόμα και μια ώρα μετά την έκθεση σε αέρα με ατμοσφαιρικούς ρύπους.
Αρκετές μελέτες στο παρελθόν έχουν αναδείξει ήδη τους κινδύνους για την καρδιά λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η καρδιά κινδυνεύει, διότι η εισπνοή ρύπων – οι οποίοι μπορεί να είναι τόσο μικροί που ταξιδεύουν βαθιά στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος – επηρεάζουν και την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά, οδηγώντας τη σε μεγαλύτερους ρυθμούς λειτουργίας.
Έχοντας κατά νου αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές θέλησαν να αποσαφηνίσουν σε ποιο σημείο ξεκινά ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Environment International, παρακολούθησαν αρχικά τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου (NO2) – που εκπέμπεται κυρίως από τα αυτοκίνητα – σε εννέα πόλεις των ΗΠΑ επί 15 χρόνια, από το 2000 έως το 2015.
Στη συνέχεια, συνέκριναν τα στοιχεία αυτά με τα ποσοστά νοσηλείας σε νοσοκομεία για καρδιακές προσβολές, επιτρέποντάς τους να ξεχωρίσουν οποιαδήποτε πιθανή σχέση.
Όπως διαπιστώθηκε, όσο αυξάνονταν οι συγκεντρώσεις των ρύπων, την ίδια πορεία ακολουθούσε και ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, μόλις 60 λεπτά μετά την αύξηση των επιπέδων NO2. Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ήταν υψηλότερος την πρώτη ώρα της έκθεσης, όταν αυξήθηκε κατά 0,21%.
Αλλά και κάθε αύξηση κατά 10ppb φαινομενικά αύξησε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 0,2%.
Ανησυχητικό ήταν, ωστόσο, το γεγονός ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακών προσβολών άρχισε να εμφανίζεται, όταν τα επίπεδα NO2 ήταν χαμηλότερα από τα ισχύοντα εθνικά πρότυπα των ΗΠΑ, δηλαδή 100ppb.
Αυτά συνάδουν με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ηνωμένου Βασιλείου για τον αέρα, σύμφωνα με τα οποία η ωριαία συγκέντρωση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200 μικρογραμμάρια NO2 ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m³). Τα 100 ppb NO2 αντιστοιχούν σε 191 µg/m³.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα τρέχοντα ωριαία πρότυπα ενδεχομένως να είναι ανεπαρκή για την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας» σημειώνουν οι ερευνητές.
Η κακή ποιότητα του αέρα εκτιμάται ότι προκαλεί 7 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο και αφαιρεί εκατομμύρια υγιή χρόνια από τη ζωή, σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ.