Μέση Ανατολή

Το φετινό Πάσχα των Παλαιστίνιων Χριστιανών υπό τη βαριά σκιά της βίας στην Ιερουσαλήμ

Το φετινό Πάσχα για τους Παλαιστίνιους Χριστιανούς στους Αγίους Τόπους διεξάγεται υπό τη βαριά σκιά της αστυνομικής καταστολής, των περιορισμών μετακίνησης και της γενικευμένης αστάθειας στην περιοχή γράφει ο βρετανικός Guardian σε ρεπορτάζ του.

Όπως γράφει το δημοσίευμα, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, οι καμπάνες του Ναού της Αναστάσεως αντηχούσαν καθώς οι ιερείς, με σκυμμένα τα κεφάλια και τα κεριά αναμμένα, ξεκινούσαν την πομπή της Μεγάλης Πέμπτης. Η τελετή του Νιπτήρα, κατά την οποία ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων πλένει τα πόδια 12 μοναχών, συνεχίζει μια παράδοση αιώνων στην Αγία Πόλη. Ωστόσο, φέτος, το πλήθος που συγκεντρώθηκε μπροστά από τον ναό ήταν περιορισμένο – και απόντες ήταν οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι Χριστιανοί που συνήθως συρρέουν από τη Δυτική Όχθη για να συμμετάσχουν στις πασχαλινές τελετές.

Η ατμόσφαιρα στην Παλιά Πόλη ήταν πιο συγκρατημένη από άλλες χρονιές. Οι διεθνείς προσκυνητές συνυπήρχαν με μοναχούς και κληρικούς, όμως αρκετοί από τους πιστούς που παραδοσιακά συνδέουν την Ανάσταση με μια προσωπική προσκυνηματική πορεία προς τα ιερά της Ιερουσαλήμ, φέτος έμειναν εκτός.

Για τις χριστιανικές κοινότητες της Δυτικής Όχθης, η πρόσβαση στην Ιερουσαλήμ περνά μέσα από ένα περίπλοκο και αυστηρό καθεστώς αδειοδότησης. Αν και το ισραηλινό κράτος ανακοίνωσε ότι χορήγησε 6.000 άδειες για τις πασχαλινές ημέρες, εκκλησιαστικές πηγές κάνουν λόγο για λιγότερες από 4.000, με περιορισμένη χρονική ισχύ και χωρίς δυνατότητα διανυκτέρευσης. Η πρακτική αυτή υποχρεώνει τους προσκυνητές σε καθημερινές πολύωρες μετακινήσεις και διέλευση από στρατιωτικά σημεία ελέγχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιστοί από το χριστιανικό χωριό Ταϊμπέ στη Δυτική Όχθη δήλωσαν ότι τους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ιερουσαλήμ για την Κυριακή των Βαΐων, παρά το γεγονός ότι κατείχαν έγκυρες άδειες. Η συνολική εικόνα παραπέμπει σε έναν βαθμιαίο αποκλεισμό της τοπικής χριστιανικής παρουσίας από τους πιο σημαντικούς εορτασμούς της πίστης τους.

Τα τελευταία χρόνια, οι περιορισμοί δεν περιορίζονται μόνο στις άδειες. Εκπρόσωποι χριστιανικών οργανώσεων αναφέρουν εντεινόμενα περιστατικά έντασης και βίας. Πέρυσι, κατά την τελετή του Αγίου Φωτός, αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν χιλιάδες πιστούς να εισέλθουν στον Ναό της Αναστάσεως, με αναφορές σε χρήση βίας ακόμη και κατά κληρικών.

Ο Ομάρ Χαραμί, επικεφαλής της χριστιανικής οργάνωσης Sabeel στην Ιερουσαλήμ, είπε ότι αρκετοί εργαζόμενοί του δέχτηκαν επιθέσεις κατά τη διάρκεια πασχαλινών τελετών πέρυσι. «Πολλοί φοβούνται πια να πάνε στις πομπές», σημείωσε. Ο ίδιος δήλωσε πως φέτος θα πάει στον εορτασμό του Αγίου Φωτός, αλλά δεν θα πάρει μαζί του τα παιδιά του.

Παράλληλα, αναφορές από ανθρωπιστικές οργανώσεις και διεθνή ινστιτούτα, όπως το Κέντρο Rossing για τον Διάλογο, καταγράφουν αυξανόμενα περιστατικά φραστικής και σωματικής βίας κατά χριστιανών στην Ιερουσαλήμ. Αυτά κυμαίνονται από φτυσίματα σε ιερείς, βανδαλισμούς ναών και νεκροταφείων, έως εμπρησμούς. Οι δράστες, σύμφωνα με τις καταγραφές, είναι κυρίως νεαροί υπερορθόδοξοι ή έποικοι, που δρουν ανενόχλητοι.
 

Εκπρόσωποι των Εκκλησιών επισημαίνουν επίσης αυξανόμενες πιέσεις σε σχέση με εκκλησιαστική γη στην Παλιά Πόλη. Πατριάρχες και επίσκοποι έχουν εκφράσει ανησυχίες για σχέδια εποίκων να αποκτήσουν τον έλεγχο σε περιουσίες με μακρά ιστορική παρουσία.

Στο μεταξύ, η χριστιανική κοινότητα της Γάζας βιώνει το Πάσχα εν μέσω καταστροφής. Περίπου 500 χριστιανοί έχουν βρει καταφύγιο στην εκκλησία της Αγίας Οικογένειας, ενώ κατά την Κυριακή των Βαΐων, ισραηλινός πύραυλος χτύπησε το μοναδικό χριστιανικό νοσοκομείο της Λωρίδας.

Ο πατέρας Νίκων Γκολόβκο από τη Ρωσική Εκκλησιαστική Αποστολή μίλησε για σημαντική αλλαγή στο κλίμα τα τελευταία χρόνια: «Δεχόμαστε πια περισσότερη εχθρότητα και ακόμα και επιθέσεις στον δρόμο, ενώ περπατάμε με το ράσο μας».

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, με αφορμή βίντεο που δείχνουν Ορθόδοξους Εβραίους να φτύνουν χριστιανούς κληρικούς, ανέφερε ότι το Ισραήλ παραμένει «πλήρως προσηλωμένο στην προστασία του δικαιώματος λατρείας για όλες τις θρησκείες». Το κλίμα εχθρότητας δεν περιορίζεται στους Άραβες Χριστιανούς. Η άνοδος της ακροδεξιάς και του υπερεθνικισμού στο Ισραήλ έχει ενισχύσει επιθέσεις και μισαλλοδοξία απέναντι σε όλους τους Χριστιανούς. Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ έχει περιγράψει τη χειρονομία του φτυσίματος προς ιερείς ως «παλαιά εβραϊκή παράδοση», ενώ καταγράφεται αύξηση σε βανδαλισμούς, εμπρησμούς και καταπατήσεις χριστιανικής γης.

Παρά τις προκλήσεις, αρκετοί Παλαιστίνιοι Χριστιανοί επιμένουν να δίνουν το παρών στις λειτουργίες, θεωρώντας την παρουσία τους στις εορτές όχι μόνο πράξη πίστης, αλλά και προσωπικό και συλλογικό καθήκον.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναλυτής και συγγραφέας Ξαβιέ Αμπού Εΐντ: «Αυτό το Πάσχα μάς θυμίζει ότι η ζωή μπορεί να νικήσει τον θάνατο. Για εμάς, η παρουσία και η προσευχή είναι πράξεις ελπίδας, αλλά και αντίστασης».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ