Το κύμα αυτό, είναι πολύ λογικό να έλθει σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, εξαιτίας του χειμώνα και των κλειστών χώρων που συνεπάγεται η εποχή, της έξαρσης των λοιμώξεων, ιώσεων και εποχικής γρίπης αλλά και συνεπεία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στη διάρκεια των οποίων σημειώθηκε συγχρωτισμός.
Σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδωρακοπούλου Διευθύντρια ΕΣΥ στην Μονάδα του Ευαγγελισμού, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΘ) και ταμίας στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, «ήδη το ΕΣΥ αυτή τη στιγμή φιλοξενεί αρκετά περιστατικά με COVID-19 και άλλων ιώσεων, αναμένουμε αρκετές νοσηλείες με εποχική γρίπη, ενώ καταγράφονται και αρκετές διασωληνώσεις, σύμφωνα με το cnn.gr.
Οι τελευταίες αφορούν ασθενείς με αναπνευστική ανεπάρκεια και συνοδά νοσήματα. Για τον λόγο αυτό, η κυρία Θεοδωρακοπούλου, συστήνει τον αντιγριπικό εμβολιασμό ακόμη και σήμερα και φυσικά τον εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκοκκου, στις ηλικίες που υπάρχουν οι ενδείξεις.
Η κυρία Θεοδωρακοπούλου υπογραμμίζει ότι το ΕΣΥ είναι πανέτοιμο να φιλοξενήσει οποιοδήποτε περιστατικό, είτε προέρχεται από κορωνοϊό, είτε από άλλες λοιμώξεις, ενώ ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τις ανάγκες, τμήματα και κλίνες, μπορούν να μετατραπούν σε μονάδες COVID.
Αυτήν την στιγμή, τα νοσοκομεία τα οποία έχουν τις περισσότερες κλίνες COVID, είναι το ΑΤΤΙΚΟΝ, το ΣΩΤΗΡΙΑ- είναι μεικτό- το ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, ενώ τμήμα COVID διαθέτει και το ΚΑΤ. Επίσης, σχετική μονάδα κορωνοϊού, διαθέτει και το νοσοκομείο Κορίνθου.
Ενθαρρυντικά νέα για τα παιδιά
Ενθαρρυντικά εξάλλου είναι τα νέα για τις εισαγωγές των παιδιών στο ΕΣΥ, που καταθέτει στο CNN Greece, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία επισημαίνει ότι στον Αττικόν, μειώθηκαν οι εισαγωγές παιδιών σε σχέση με το διάστημα προ 10 ημερών.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, αυτή την στιγμή, καταγράφονται περισσότερα περιστατικά με τον συγκυτιακό ιό RSV και λιγότερο με εποχική γρίπη, ενώ οι νοσηλείες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αφορούν τόσο παιδιά, όσο και ενήλικες.
Προσοχή στον RSV
Όπως αναφέρει ο Δημήτριος Καφετζής Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Σύμβουλος Διοίκησης του Παιδιατρικού Τμήματος του Metropolitan Hospital, «Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, Respiratoty Syncytial Virus (RSV), ανακαλύφθηκε το 1956 και έκτοτε έχει αναγνωριστεί ως μία από τις συχνότερες αιτίες νόσησης κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία.
Είναι ένας κοινός ιός που συνήθως προκαλεί από ήπια έως σοβαρά συμπτώματα κρυολογήματος. Μετά την προσβολή, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε μία με δύο εβδομάδες. Ωστόσο, η λοίμωξη από RSV μπορεί να είναι σοβαρή, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους. Ο RSV αποτελεί τη συχνότερη αιτία βρογχιολίτιδας (φλεγμονή των μικρών αεραγωγών του πνεύμονα) και πνευμονίας (λοίμωξη των πνευμόνων) σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.
Η λοίμωξη από RSV είναι τόσο συχνή, ώστε σχεδόν όλα τα παιδιά μέχρι τα δεύτερα γενέθλιά τους θα έχουν υποστεί λοίμωξη από RSV τουλάχιστον μία φορά» επισημαίνει Κάθε χρόνο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλεί επιδημίες αναπνευστικών νοσημάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και εκτιμάται ότι 58.000-80.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών νοσηλεύονται λόγω λοίμωξης από RSV.
Στις περισσότερες περιοχές του Βορείου Ημισφαιρίου η κυκλοφορία του RSV αρχίζει το φθινόπωρο και κορυφώνεται το χειμώνα, αλλά ο χρόνος και η σοβαρότητα της περιόδου του RSV σε μια δεδομένη κοινότητα μπορεί να διαφέρουν από έτος σε έτος».
Κλινική περιγραφή και διάγνωση του RSV σε βρέφη και μικρά παιδιά
Τα βρέφη που προσβάλλονται από λοίμωξη RSV εμφανίζουν σχεδόν πάντα συμπτώματα. Αυτό διαφέρει για τους ενήλικες, οι οποίοι μπορεί να προσβληθούν από τον RSV και να μην έχουν συμπτώματα. Στα πολύ μικρά βρέφη (ηλικίας κάτω των 6 μηνών), τα μόνα συμπτώματα της λοίμωξης από RSV μπορεί να είναι:
- Ευερεθιστότητα
- Μειωμένη δραστηριότητα
- Μειωμένη όρεξη
- Επεισόδια άπνοιας (διακοπή της αναπνοής για πάνω από 10 δευτερόλεπτα)
Πυρετός μπορεί να μην εμφανίζεται πάντα με λοιμώξεις από RSV.
Σε ηλικιωμένους και ενήλικες με χρόνια προβλήματα υγείας
Οι ενήλικες που μολύνονται από τον RSV έχουν συνήθως ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Τα συμπτώματα είναι συνήθως συμβατά με μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που μπορεί να περιλαμβάνει ρινόρροια, φαρυγγίτιδα, βήχα, πονοκέφαλο, κόπωση και πυρετό. Η νόσος διαρκεί συνήθως λιγότερο από πέντε ημέρες.
Ορισμένοι ενήλικες, ωστόσο, μπορεί να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα που συνάδουν με λοίμωξη των κατώτερων αναπνευστικών οδών, όπως πνευμονία. Στα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσο από τον RSV περιλαμβάνονται:
• Οι μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες, ιδίως όσοι είναι 65 ετών και άνω
• Ενήλικες με χρόνια πνευμονική ή καρδιακή νόσο
• Ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο RSV μπορεί επίσης μερικές φορές να οδηγήσει σε επιδείνωση σοβαρών παθήσεων όπως:
- Άσθμα
- Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
- Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
Προφύλαξη για βρέφη και μικρά παιδιά υψηλού κινδύνου
Το palivizumab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που συνιστάται από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) και το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας, να χορηγείται σε βρέφη υψηλού κινδύνου και μικρά παιδιά που πιθανόν να ωφεληθούν από την ανοσοπροφύλαξη με βάση την ηλικία κύησης και ορισμένες υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις.
Χορηγείται σε μηνιαίες ενδομυϊκές ενέσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου έξαρσης του RSV, η οποία γενικά αρχίζει το φθινόπωρο, στον τόπο μας από Νοέμβριο, κορυφώνεται το χειμώνα και λήγει τον Απρίλιο κάθε έτους.
Για την ανάγκη ή μη χορήγησης παλιβιζουμάμπης στο παιδί σας, αν δεν έχετε πάρει οδηγίες από το μαιευτήριο όπου γεννήθηκε ή από το τμήμα νεογεννήτων του μαιευτηρίου ή του νοσοκομείου όπου πιθανόν νοσηλεύτηκε το μωρό σας, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
Εμβολιασμός κατά του RSV
«Μέχρι στιγμής εμβόλιο αποτελεσματικό και ασφαλές δεν έχει γίνει κατορθωτό. Ωστόσο, ένα ερευνητικό εμβόλιο κατά του RSV σε έγκυες γυναίκες έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλει στην προστασία των βρεφών από σοβαρή νόσο.
Η Pfizer ανακοίνωσε πρόσφατα ότι κατά τη διάρκεια τυχαιοποιημένης, διπλής-τυφλής, ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο μελέτης φάσης 3, το εμβόλιο RSVpreF είχε σχεδόν 82% αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρής λοίμωξης από RSV σε βρέφη από τη γέννηση έως τις πρώτες 90 ημέρες της ζωής, σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας.
Το εμβόλιο είχε επίσης 69% αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρής νόσου κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του. Συνολικά 7.400 γυναίκες είχαν λάβει εφάπαξ δόση 120 μg RSVpreF στο τέλος του δεύτερου ή τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης τους.
Δεν υπήρχαν ενδείξεις για θέματα ασφάλειας για τις μητέρες ή τα βρέφη. Για την αντιμετώπιση της νόσου έχουν δοκιμαστεί διάφορες αντιϊκές θεραπείες, χωρίς ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα» καταλήγει ο κ. Καφετζής.