«Τα συνολικά αποτελέσματα είναι εκπληκτικά»...Το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο για τη θεραπεία του επιθετικού καρκίνου του εγκεφάλου μπορεί δυνητικά να δώσει στους ασθενείς επιπλέον χρόνια ζωής, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας παγκόσμιας κλινικής δοκιμής.
Όπως ανέφερε ένας εκ των επικεφαλής ερευνητών της δοκιμής, τα στοιχεία έδειξαν ότι το DCVax οδήγησε σε «εκπληκτικά ενισχυμένη επιβίωση για τους ασθενείς με γλοιβλάστωμα». Το γλοιοβλάστωμα είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του εγκεφάλου και επίσης μια από τις πιο επιθετικές.
Τα άτομα με τη νόσο ζουν κατά μέσο όρο μόλις 12-18 μήνες μετά τη διάγνωση, ή και ακόμη λιγότερο.
Ένας ασθενής στην πολυκεντρική παγκόσμια μελέτη 331 ατόμων έζησε για περισσότερα από οκτώ χρόνια μετά τη λήψη του DCVax. Στη Βρετανία, ο 53χρονος Νάιτζελ Φρενς είναι ακόμα ζωντανός επτά χρόνια μετά τον εμβολιασμό του.
«Τα συνολικά αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Τα τελικά αποτελέσματα αυτής της δοκιμής τρίτης φάσης… προσφέρουν νέα ελπίδα στους ασθενείς που βρίσκονται αντιμέτωποι με το γλοιοβλάστωμα», δήλωσε ο καθηγητής Keyoumars Ashkan, νευροχειρουργός στο νοσοκομείο King's College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της έρευνας στην Ευρώπη.
Εάν εγκριθεί από τις ιατρικές ρυθμιστικές αρχές, το DCVax θα είναι η πρώτη εδώ και 17 χρόνια νέα θεραπεία για ασθενείς με γλοιοβλάστωμα που έχουν διαγνωσθεί πρόσφατα και η πρώτη εδώ και 27 χρόνια για άτομα στα οποία έχει επανεμφανιστεί ο καρκίνος.
Το εμβόλιο «αποδείχθηκε ότι παρατείνει τη ζωή ακόμα και σε ασθενείς που παραδοσιακά θεωρειται ότι έχουν χειρότερη πρόγνωση», όπως οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι για τους οποίους η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί επιλογή, πρόσθεσε ο επιστήμονας.
Οι ερευνητές της δοκιμής διαπίστωσαν ότι οι πρόσφατα διαγνωσθέντες ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο επιβίωσαν για 19,3 μήνες κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τους 16,5 μήνες για εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Οι συμμετέχοντες με υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα που έκαναν το DCVax έζησαν κατά μέσο όρο 13,2 μήνες μετά τη λήψη του, σε σύγκριση με μόλις 7,8 μήνες όσων δεν το έκαναν.
Συνολικά, το 13% των ατόμων που το έλαβαν έζησε για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, σε αντίθεση με το μόλις 5,7% αυτών στην ομάδα ελέγχου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη στο περιοδικό Oncology της Αμερικανικής Ένωσης Ιατρών.
«Το εμβόλιο λειτουργεί διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του ασθενούς για να καταπολεμήσει τον όγκο του ασθενούς. Παρέχει μια εξατομικευμένη λύση, δουλεύοντας με το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς, το οποίο είναι το πιο έξυπνο σύστημα που γνωρίζει ο άνθρωπος», δήλωσε ο Ashkan.