Πρόκειται για την υποπαραλλαγή που κυριαρχεί στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες και εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο των αναφερόμενων κρουσμάτων.
Όπως ανέφερε η Moderna στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε τη Δευτέρα, στο αίμα που λήφθηκε από άτομα που έλαβαν το δισθενές αναμνηστικό, τα επίπεδα των αντισωμάτων κατά της Όμικρον αυξήθηκαν κατά 15 φορές σε σχέση με τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τη λήψη της αναμνηστικής δόσης. Τα ευρήματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, είναι παρόμοια με τα αποτελέσματα που παρουσίασαν Pfizer/BioNTech αυτόν τον μήνα σχετικά με το δισθενές ενισχυτικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά επειδή δείχνουν ότι τα δισθενή ενισχυτικά εμβόλια, τα οποία επικαιροποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της μετάλλαξης Όμικρον και ξεκίνησαν να κυκλοφορούν τον Σεπτέμβριο, παρέχουν προστασία έναντι νεότερων παραλλαγών του κορωνοϊού πριν από ένα πιθανό χειμερινό κύμα κρουσμάτων.
Moderna: Το νέο εμβόλιο μπορεί να εμποδίσει και την υποπαραλλαγή BQ.1.1 της Όμικρον
Η Moderna είπε, επίσης, ότι μια προκαταρκτική ανάλυση με μικρό αριθμό ατόμων έδειξε ότι τα αντισώματα που δημιουργούνται από το δισθενές ενισχυτικό εμβόλιο έχασαν κάποια ισχύ έναντι της ταχέως αναπτυσσόμενης υποπαραλλαγής BQ.1.1, αλλά ότι μπορούν να την εμποδίσουν.
Υπενθυμίζεται πως η υποπαραλλαγή BQ.1.1 εντοπίστηκε και στην Ελλάδα, για πρώτη φορά στις 26 Οκτωβρίου, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) να έχει ταξινομήσει το στέλεχος BQ.1 ως μια παραλλαγή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος η οποία θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.
Με βάση τις εκτιμήσεις μοντελοποίησης, το ECDC αναμένει πως από τα μέσα Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου πάνω από το 50% των λοιμώξεων από Covid θα οφείλονται στις BQ.1 και BQ.1.1. Μέχρι τις αρχές του 2023 θα μπορούσαν να ευθύνονται για περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων.