Υγεία

Κορονοϊός: Αυξήθηκαν τα κρούσματα στα παιδιά-Σύσταση για εμβολιασμό-Φόβοι για «τριδημία»

Σε συγκρατημένη επιφυλακή βρίσκονται οι επιστήμονες στη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα την ώρα που σημειώνεται αύξηση των κρουσμάτων ενώ φαίνεται να δημιουργείται ένα επικίνδυνο κοκτέιλ στην κοινότητα με covid, γρίπη και RSV.

Το απόγευμα της Τρίτης διενεργήθηκε η ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος έναντι της Covid από την οποία προέκυψε ότι οι επιστήμονες απευθύνουν σύσταση για εμβολιασμό παιδιών από 6 μηνών έως 4 ετών, με υποκείμενα νοσήματα.

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, τα κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά αυξήθηκαν στην τρέχουσα χρονιά και αφορούσαν την παραλλαγή όμικρον. Όπως πρόσθεσε το 2022 παρατηρήθηκε αύξηση των επισκέψεων στα νοσοκομεία Παίδων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν έντονα όσον αφορά τη νόσηση των παιδιών από τον κορωνοϊό. Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως οι σοβαρές παρενέργειες με την όμικρον, ήταν πολύ λιγότερες στα παιδιά και πως ακόμη δεν υπάρχουν δεδομένα για την long Covid στα παιδιά.

Αναφερόμενη στη σύσταση της επιτροπής εμβολιασμών για τα παιδιά έξι μηνών έως τεσσάρων ετών είπε ότι υπάρχει σύσταση για εμβολιασμό ειδικά αν έχουν υποκείμενα νοσήματα, ή είναι ανοσοκατεσταλμένα. Εξήγησε ότι τα υγιή παιδιά αυτής της ηλικίας θα μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους, ενώ υπενθύμισε ότι η επιτροπή έχει γνωμοδότησε υπέρ της αναμνηστικής δόσης στα παιδιά 5 έως 11 ετών τα οποία ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό τους.

Οκτώ κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής ανιχνεύθηκαν στην Ελλάδα

Οκτώ κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής ΧΒΒ ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την εβδομάδα 28 Σεπτεμβρίου έως 25 Οκτωβρίου 2022, σύμφωνα με τη νέα επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Τα 7 κρούματα ΧΒΒ εντοπίστηκαν στην Αττική και το 1 στην Κρήτη.  Ενώ παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στα δείγματα που εντοπίστηκαν να φέρουν την υποπαραλλαγή BQ.1 - από 1,2% σε 4,9%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Επιβεβαιώνεται λοιπόν η εκτίμηση τόσο του Ευρωπαϊκου όσο και των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πως το επόμενο διάστημα οι υποπαραλλαγές BQ.1.1, BQ.1 και ΧΒΒ θα είναι αυτές που θα μας απασχολήσουν και προκαλέσουν πολλές επαναλοιμώξεις. Ειδικότερα, στα θετικά δείγματα για τη λοίμωξη Covid-19 της εβδομάδας 28 Σεπτεμβρίου έως 25 Οκτωβρίου 2022 απομονώθηκε το στέλεχος Omicron που είναι κυρίαρχο στη χώρα μας πια και ειδικότερα, από αυτά, 28 ταυτοποιήθηκαν ως ΒΑ.2, 8 ως ΒΑ.4 και 302 ως ΒΑ.5. Εκ των στελεχών ΒΑ.2, 17 ταυτοποιήθηκαν ως υπο-παραλλαγή BA.2.75 και 8 ως XBB, ενώ εκ των στελεχών ΒΑ.5, 12 ως υπο-παραλλαγή BQ.1 και 1 ως ΒQ.1.1.

Όπως είναι ήδη γνωστό, παγκοσμίως έχουν καταγραφεί περισσότερες από 300 υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Omicron, πολλές εκ των οποίων είναι ικανές να διαφύγουν της ανοσίας ή μπορούν και προσδένονται πιο αποτελεσματικά στους υποδοχείς ACE2 από την ΒΑ.5. Μεταξύ αυτών είναι οι υποπαραλλαγές BQ.1.1, BQ.1, BQ.1.3, BA.2.3.20, BA.4.6, XBB, BA.2.75.2 και BF.7. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μια μεμονωμένη υποπαραλλαγή ή ένας συνδυασμό αυτών έχει τη δυναμική να προκαλέσει ένα νέο επιδημικό κύμα. Αλλά παραμένει άγνωστο προς το παρόν πόσο δύσκολο ή εύκολο θα είναι να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο κύμα.

Η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι της covid-19 συνεχίζεται κανονικά σε 1.600 εμβολιαστικά κέντρα σε 500 σημεία σε όλη την επικράτεια. Σύντομα αναμένεται να προχωρήσει και η διάθεση των εμβολίων της Pfizer, που θα χορηγούνται στα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών. Το επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού, ανακοίνωσε σήμερα κατά την έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σχετικά με τη δεύτερη και τρίτη αναμνηστική δόση, έχει εμβολιαστεί το 23,3% των πολιτών άνω των 60 ετών, με το μέσο όρο της ΕΕ για την δεύτερη αναμνηστική δόση να είναι στο 18,8%. Η Ελλάδα αυτό το χρονικό διάστημα, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στους ημερήσιους εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα βρίσκεται στην 7η θέση όσον αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών με εμβολιασμούς στην ΕΕ, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους .

Σήμερα ξεπεράστηκαν οι 21.660.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19. Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 7.630.000 πολίτες, δηλαδή το 72,7% του γενικού πληθυσμού και 81,3% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,6% του γενικού πληθυσμού και 83,2% του ενήλικου πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση σύμφωνα με το ECDC.

Σχετικά με τα στοιχεία της πρώτης αναμνηστικής δόσης (3η δόση), έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 5.865.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 81,5% των δικαιούχων. Το ποσοστό άνω των 60 ετών ανέρχεται στο 88,1%. Το ποσοστό εμβολιασμού του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού με πρώτη αναμνηστική δόση ανέρχεται στο 66,1% και το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 64,9%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 14η θέση. Το ποσοστό εμβολιασμού του συνόλου του πληθυσμού άνω των 60 ετών με αναμνηστική δόση, ανέρχεται στο 80%, με το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ να είναι στο 84%.

Σε σχέση με τη δεύτερη και τρίτη αναμνηστική δόση, έχουν πραγματοποιηθεί 838.000 εμβολιασμοί, ενώ έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 62.000 ραντεβού. Περισσότεροι από 716.000 εμβολιασμοί αφορούν άτομα άνω των 60 ετών και 122.000 αφορούν πολίτες 30 έως 59 ετών. Στο πρόγραμμα κατ' οίκον έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 200.000 εμβολιασμοί σε 135.000 πολίτες.

Συνύπραξη τριών ιών

Η κυρία Θεοδωρίδου απαντώντας σε ερωτήσεις για την συνύπαρξη του ιού της γρίπης με αυτήν του συγκυτιακού ιού αλλά και του Covid, τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, καθώς κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το πως αυτοί οι τρεις ιοί θα επηρεάσουν την κοινότητα.

Εκεί που υπάρχουν εμβόλια καλό είναι να γίνονται τόνισε κυρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι φέτος «λείπει η προίκα της γρίπης» όπως είπε χαρακτηριστικά. Δηλαδή η χαμηλή ανοσία στον ιό της γρίπης, καθώς φορώντας τη μάσκα δεν επιτρέψαμε στην γρίπη τα 2 προηγούμενα χρόνια να επηρεάσει σημαντικά την κοινότητα.

Η ίδια, πάντως, τονίζει ότι παρότι στην Αμερική κάνουν λόγο για διπλάσια κρούσματα γρίπης φέτος, «προς το παρόν στη χώρα μας δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για κύμα γρίπης». Τέλος διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν άμεσα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, ούτε εμβόλια για να προστατεύουν μαζί από τη γρίπη και τον κορονοϊό γι αυτό θα πρέπει να κάνουμε τα επικαιροποιημένα εμβόλια που υπάρχουν και να μην αναμένουμε κάτι νέο.

Ο φόβος των επιστημόνων για «τρι-δημία»

Απαντήσεις για την πιθανή ταυτόχρονη εμφάνιση του ιού της γρίπης (ινφλουένζα), του αναπνευστικού συγκρυτιακού ιού (RSV) και του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 επιχειρεί να δώσει δημοσίευση της Kathleen Doheny στην επιστημονική επιθεώρηση WebMD την οποία αναλύουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Η περίοδος της γρίπης έχει ξεκινήσει νωρίς και από τις 21 Οκτωβρίου έχουν αναφερθεί πρόωρες αυξήσεις στη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στο μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημώτων (CDC). Παράλληλα, τα Νοσοκομεία Παίδων σε όλες τις ΗΠΑ αναφέρουν αυξημένα περιστατικά τα οποία πάσχουν από τον ιό RSV.

Ο Καθηγητής της Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της North Carolina, Justin Lessler, αναφέρει ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο ακριβής μήνας που θα παρουσιάσει έξαρση ο ιός της γρίπης. Για τον SARS-CoV-2, ορισμένα επιδημιολογικά μοντέλα προβλέπουν κάποιες αιχμές πριν από τα Χριστούγεννα και άλλα προβλέπουν ένα νέο κύμα το 2023. Για τη γρίπη, το μοντέλο προβλέπει μια πιο πρώιμη εμφάνιση από το συνηθισμένο. Ενώ η δραστηριότητα της γρίπης είναι σχετικά χαμηλή η σεζόν έχει ξεκινήσει νωρίς σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC. Για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Οκτωβρίου, 1.674 ασθενείς νοσηλεύτηκαν για γρίπη, αριθμός υψηλότερος από τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά μικρότερος από τις 2.675 νοσηλείες για την εβδομάδα της 15ης Μαΐου 2022. Παράλληλα, οι νέες νοσήσεις από Covid-19 μειώθηκαν κατά 12% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ από τον ιό RSV ήταν στο 15% εν αντιθέσει με το 2021 που ήταν στο 11%.

Και οι τρεις ιοί, ινφλουένζα, SARS-CoV-2 και RSV, είναι αναπνευστικοί ιοί, μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο όπως και άλλοι ιοί του αναπνευστικού και τείνουν να εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων κατά τους χειμερινούς μήνες, αναφέρει ο Timothy Brewer Καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο UCLA.

Ο αριθμός των θανάτων από παιδική γρίπη συνήθως κυμαίνεται από 37 έως 199 ετησίως, σύμφωνα με τα αρχεία των CDC. Αλλά την περίοδο 2020-2021, τα CDC κατέγραψαν έναν θάνατο από παιδιατρική γρίπη στις ΗΠΑ. Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες είχαν έλθει σε μικρότερο βαθμό σε επαφή με άλλους τις τελευταίες 2 σεζόν, αναφέρει ο Blumberg, και για αυτό το λόγο δεν διαθέτουν φέτος τη φυσική ανοσία έναντι της ινφλουένζας και του RSV που παρατηρούνταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19.

Ο RSV μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τον οποιονδήποτε καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για τα παιδιά κάτω των 5 ετών, ειδικά τα βρέφη κάτω του 1 έτους, καθώς και για τους ενήλικες άνω των 65 ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό. Αλλά στα νεαρά βρέφη, μπορεί να υπάρχει μόνο μειωμένη δραστηριότητα, εκνευρισμός και προβλήματα αναπνοής. Τα συμπτώματα της γρίπης, του SARS-CoV-2 και του RSV μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται. Αλλά το καθένα μπορεί να περιλαμβάνει αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν τους ευάλωτους πληθυσμούς στο νοσοκομείο.

Συμπερασματικά, αναφέρει ο Timothy Brewer, για την αποφυγή της «τρι-δημίας» ή οποιασδήποτε άλλης λοίμωξης, σε περίπτωση συμπτωματολογίας συστήνεται η παραμονή στο σπίτι καθώς και η χρήση ατομικών μέτρων προστασίας, τόσο για την καλύτερη ανάρρωση των ασθενών αλλά και για την αποφυγή της μεταδοτικότητας και της εξάπλωσης στο περιβάλλον του κάθε ασθενούς και, κατ’ επέκταση, στον ευρύτερο πληθυσμό.

Στα 53.436 τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα - 164 θάνατοι, 85 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα τα οποία ξεπέρασαν τις 50.000. Συγκεκριμένα, από τι 24 Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, καταγράφηκαν 53.436 μολύνσεις.

Οι θάνατοι που οφείλονται σε επιπλοκές του κορωνοϊού, είναι 164 και οι διασωληνωμένοι 85.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: 

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από τον νέο κορωνοϊό (COVID-19). Τα δεδομένα αφορούν την εβδομάδα αναφοράς ISO 43/2022 (24 Οκτωβρίου 2022 - 30 Οκτωβρίου 2022).

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 53.436 κρούσματα COVID-19 (5.122 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: 1% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 23% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.188.890 εκ των οποίων 52.1% γυναίκες.

To ?? για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.99 (95% ΔΕ: 0.82 - 1.07).

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.324 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 189, 3% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 1.014 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 145, -7% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 85 (61.2% άνδρες) με διάμεση ηλικία 73 έτη και το 96.5% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 164 θάνατοι ασθενών COVID-19 (16 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: 12% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 11 (7%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 33.750 θάνατοι, με το 96.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ