Υγεία

Μ. Θεοδωρίδου: Να προετοιμαζόμαστε για την τριδυμία – Οι νέες παραλλαγές δεν αποτελούν νέο ιό

Ας ετοιμαζόμαστε για την τριδυμία (Covid, γρίπη, RSV) και μακάρι να διαψευσθούμε, τόνισε στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια, Μαρία Θεοδωρίδου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Όπως είπε: «Εκεί που υπάρχουν εμβόλια δηλαδή για Covid και για γρίπη είναι μια καλή προστασία, δεν θα πρέπει να αναβάλλεται. Δεν χρειάζονται και διαστήματα χρονικά μεγαλύτερα μεταξύ των εμβολίων, επομένως η προτεραιότητα είναι σχετική. Το εμβόλιο της γρίπης γίνεται κάθε χρόνο – έχουν γίνει 1 εκατ. εμβόλια μέχρι τώρα, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν και περισσότερα ή τοπυλάχιστον πρέπει να γίνουν μέσα στον Νοέμβριο. Ένας από τους βασικούς λόγους που δικαιολογούν ανησυχία είναι ότι λείπει η ανοσολογική προίκα από τις λοιμώξεις των προηγούμενων ετών με τον ιό της γρίπης που δίνουν μια προστασία. Δηλαδή έχουμε μείνει με το να φοράμε τις μάσκες και να προσέχουμε. 

Εχουμε μείνει χωρίς την υπενθύμιση από τον ιό της γρίπης για την παραγωγή των αντισωμάτων. Επομένως είμαστε πιο ευάλωτοι αυτή τη χρονιά στον ιό της γρίπης που θα έρθει. Οι ανησυχίες πάντα ξακινάνε και από επιδημιολογικά στοιχεία άλλων χωρών. Ήδη στην Αμερική λένε ότι τα κρούσματα είναι υπέρδιπλάσια από ότι την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή έχουμε μια δυναμική έναρξη της γρίπης[…] Επόμενως για τα τρία νοσήματα (Covid, γρίπη, RSV) υπάρχουν εμβόλια. Ας ετοιμαζόμαστε για την τριδυμία που είπατε και μακάρι να διαψευσθούμε».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι: «τα επικαιροποιημένα εμβόλια ως αναμνηστική δόση έχουν βασικό και κύριο στόχο την ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και των θανάτων».

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χρησιμοποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου η προστασία των επικαιροποιημένων εμβολίων είναι θέμα συνεχούς επιστημονικής έρευνας και σημείωσε ότι φαίνεται ότι πάρα τις επιφυλάξεις ο οργανισμός απαντά με την παραγωγή αντισωμάτων κι έναντι των νέων αντιγόνων.

Συμφωνα με το Nature και μια αισιόδοξη πρόβλεψη «που μακάρι να επαληθευθεί» όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου «τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί». Ωστόσο συμπλήρωσε ότι η τελική εικόνα δεν έχει ακόμα δοθεί καθώς η έρευνα εξελίσσεται.

Για τις νέες νέες μεταλλάξεις σημείωσε ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι νέες παραλλαγές του ιού δεν αποτελούν νέο ιό αλλά ένα τμήμα της παράλλαξης Ο. «Δεν είναι οι παραλλαγές αυτές επί του παρόντος τέτοιες ώστε να αναβαθμιστεί τρόπον τινά η σημασία τους από παραλλαγές ενδιαφέροντος σε παραλλαγές ιδίαιτερης μέριμνας και αντιμετώπισης» τόνισε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ