Αυτή η μελέτη περιλαμβάνει άτομα τόσο από χώρες υψηλού εισοδήματος, όσο και από μεσαίου και χαμηλού όπου το βάρος των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι αυξημένο. Η εν λόγω παγκόσμια μελέτη αξιολόγησε παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολικών παραγόντων (όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία και ο διαβήτης), συμπεριφορικών (όπως το κάπνισμα και διατροφή) και ψυχοκοινωνικής (όπως η οικονομική κατάσταση και η κατάθλιψη) σε περίπου 156.000 άτομα χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων μεταξύ των ηλικιών 35 και 70 ετών.
Σύμφωνα με το Onmed.gr, η ομάδα μελέτης περιελάμβανε άτομα από 21 χώρες σε πέντε ηπείρους ενώ παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια. Τα δε πορίσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο The Lancet.
Παρόμοιοι οι παράγοντες κινδύνου σε γυναίκες και άνδρες
«Οι γυναίκες και οι άνδρες διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο, γεγονός που τονίζει τη σημασία μιας παρόμοιας στρατηγικής αντιμετώπισης για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε άνδρες και γυναίκες», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Marjan Walli-Attaei, ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου McMaster.
Συνολικά, ωστόσο, οι γυναίκες διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων από τους άνδρες, στις νεότερες ηλικίες.
Ο παράγων διατροφή
Η διατροφή συσχετίστηκε πιο έντονα με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες απ' ότι στους άνδρες, «το οποίο απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση», δήλωσε ο καρδιολόγος Salim Yusuf επικεφαλής της μελέτης και ανώτερος συγγραφέας από το Πανεπιστήμιο McMaster.
Τα υψηλά επίπεδα κακής (LDL) χοληστερόλης και τα συμπτώματα κατάθλιψης συσχετίστηκαν περισσότερο με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Τα αποτελέσματα αυτών των ευρημάτων ήταν παρόμοια στις χώρες υψηλού εισοδήματος, του μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.