Για μια “βαθιά ανησυχητική και εξελισσόμενη κατάσταση” κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την ώρα που οι χώρες της Ευρώπης παραλαμβάνουν τις επόμενες μέρες τα πρώτα εμβόλια που προφυλάσσουν από τη νόσο.
Και οι 7 στην Ελλάδα νόσησαν μετά από ταξίδι στο εξωτερικό (εισαγόμενα κρούσματα), εκτός από το τελευταίο έβδομο περιστατικό, το οποίο όχι μόνο δεν ανέφερε ιστορικό ταξιδιού, αλλά το άτομο δεν γνωρίζει καν πως προσβλήθηκε από τη νόσο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη (30/6), “Το 7ο κρούσμα αποτελεί το πρώτο που δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό και συνεπώς υπάρχει ένδειξη για εγχώρια μετάδοση”.
Και οι 7 ασθενείς -οι οποίοι είναι όλοι άνδρες- χρειάστηκαν νοσηλεία και απομόνωση. Οι πέντε από αυτούς νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο “Αττικόν” και οι δύο στο Νοσοκομείο “Ανδρέας Συγγρός”.
“Όλοι οι ασθενείς είναι σε γενικά καλή κατάσταση”, αναφέρουν οι υγειονομικές αρχές, με κάποιους από αυτούς να έχουν ήδη αναρρώσει ή να αναρρώνουν.
Είναι γνωστό άλλωστε πως η νόσος είναι αυτοϊάσιμη, ενώ η περίοδος των συμπτωμάτων και της απομόνωσης των κρουσμάτων δεν ξεπερνά συνήθως τις 4 εβδομάδες.
«Ο κίνδυνος εμφάνισης του νοσήματος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
53 οι χώρες με 5.309 κρούσματα σε όλο τον κόσμο
Η νόσος -η οποία μέχρι και πριν από λίγους μήνες ήταν ενδημική και εντοπιζόταν μόνο στη Νότια και Κεντρική Αφρική- σήμερα εξαπλώνεται με ασυνήθιστα (για τη συγκεκριμένη πάθηση) έντονο ρυθμό μετάδοσης, κυρίως στην Ευρώπη.
Από 1 έως 1.000 κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε συνολικά 53 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Από τις 7 Μαϊου 2022 οπότε και σημειώθηκε το πρώτο κρούσμα επί ευρωπαϊκού (βρετανικού) εδάφους και μέχρι χθες Πέμπτη (30/6) το βράδυ, ταυτοποιήθηκαν 5.309 κρούσματα σε όλο τον κόσμο, με τα 4.607 από αυτά να εντοπίζονται στην Ευρώπη.
Πρώτη σε διασπορά εμφανίζεται η Βρετανία με πάνω από 1.000 κρούσματα στο έδαφός της. Ακόμη 9 χώρες μετρούν τριψήφια νούμερα.
Αναλυτικά εντοπίζονται τα εξής κρούσματα:
Ηνωμένο Βασίλειο (1.076), Γερμανία (969), Ισπανία (800), Γαλλία (440), Πορτογαλία (402), Ηνωμένες Πολιτείες (351), Καναδάς (276), Ολλανδία (257), Ιταλία (159), Βέλγιο (117).
Αρκετές δεκάδες κρούσματα εντοπίζονται, επίσης, στην Ελβετία (81), στο Ισραήλ (38), την Ιρλανδία (28), τη Βραζιλία (21) και την Αυστρία (20) κ.α.
Όλα τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων που σχετίζονται με την πρόσφατη εξάπλωση, έχει αποδειχθεί ότι ανήκουν σε έναν από τους δύο γενετικούς κλάδους του ιού (Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής) και συγκεκριμένα, στον κλάδο της Δυτικής Αφρικής.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν τελικά ο συγκεκριμένος ιός αποτελεί μεταλλαγμένο στέλεχος του συγκεκριμένου κλάδου, το οποίο εμφανίζει αυξημένη μεταδοτικότητα ή νοσηρότητα.
Ξεκίνησε η παράδοση των πρώτων εμβολίων στις χώρες της Ευρώπης
Την περασμένη Τρίτη (28/6) ξεκίνησε η παράδοση των πρώτων δόσεων εμβολίων από τις συνολικά 109.090 δόσεις που έχει αγοράσει η Ευρώπη από την παρασκευάστρια εταιρεία Bavarian Nordic, μέσω του μηχανισμού της Αρχής Ετοιμότητας και Αντίδρασης για την Υγεία (HERA).
Οι πρώτες 5.300 δόσεις παραδόθηκαν στην Ισπανία, ενώ θα ακολουθήσουν η Πορτογαλία, η Γερμανία και το Βέλγιο κ.α.
Οι παραδόσεις που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες, θα γίνουν με βάση τις ανάγκες της κάθε χώρας, δίνοντας προτεραιότητα στα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο.
Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη με υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων (κατά την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης) τίθενται σε προτεραιότητα για τις παραδόσεις, όπως έχει συμφωνηθεί με τα κράτη μέλη.
Στη συμφωνία για την παράδοση εμβολίων κατά της ευλογιάς των πιθήκων συμπεριλαμβάνεται και η χώρα μας, η οποία έχει αιτηθεί για αρχή, πάνω από 5.000 δόσεις εμβολίων.
ΠΟΥ: “Βαθιά ανησυχητική εξελισσόμενη απειλή”
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε πως η πρόσφατη επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων είναι μια “βαθιά ανησυχητική και εξελισσόμενη απειλή, αλλά δεν συνιστά επί του παρόντος παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια Υγεία”, κάτι που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού που μπορεί να εκδώσει ο ΠΟΥ.
Ωστόσο, παραδέχθηκε πως υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τη διεθνή εξάπλωση της νόσου, η οποία σχετίζεται στη μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων με μετάδοση μέσω της σεξουαλικής οδού, από άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.
Το ECDC δημοσίευσε επίσης το Navigating monkeypox: Εκτιμήσεις για ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, και άλλους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, εγχειρίδιο οδηγιών που έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με διάφορες κοινωνικές οργανώσεις.
Αν και αυτές οι πληροφορίες απευθύνονται στην ομάδα που έχει πληγεί περισσότερο από την τρέχουσα επιδημία, δηλαδή προς τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, ισχύουν για οποιονδήποτε ενδέχεται να εκτεθεί σε μόλυνση από την ευλογιά των πιθήκων, μέσω του σεξ.