Απτά, θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει στην ψυχική μας υγεία η θετική στάση ζωής και η πίστη ότι μπορούμε να καταφέρουμε κάτι, ακόμη και αν δεν επιχειρήσουμε ποτέ να το κάνουμε πραγματικότητα. Αυτό διατείνονται ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Κοπεγχάγης και της Νότιας Δανίας μέσα από την πρόσφατη μελέτη τους που δημοσιεύεται στο Mental Health and Social Inclusion, προτείνοντας έτσι μια εναλλακτική σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δύναμη ή τα μέσα να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από την ψυχική σφαίρα, είτε ακόμη και να προλάβουν την εμφάνισή τους.
Συμφωνα με το ygeiamou.gr, η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 3.015 Δανών ενηλίκων, οι οποίοι κλήθηκαν μέσω ερωτηματολογίων να απαντήσουν μεταξύ άλλων αν θεωρούν πως μπορούν με κάποιο τρόπο να θωρακίσουν την ψυχική τους υγεία, αν είχαν προβεί επί τούτω σε κάποια ενέργεια τις δύο τελευταίες εβδομάδες και εάν την περίοδο της έρευνας ήταν αντιμέτωποι με ψυχολογικά προβλήματα. Για την αξιολόγησή τους έγινε χρήση της κλίμακας Short Warwick–Edinburgh Mental Well-being, ενός αξιόπιστου εργαλείου εκτίμησης της ψυχικής ευημερίας γαι τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Αναμενόμενα, τα επίπεδα ευημερίας ήταν υψηλότερα για όσους είχαν κάνει βήματα για την καλύτερη ψυχική τους υγεία. Η έκπληξη ωστόσο ήρθε από όσους υποστήριξαν ότι θα μπορούσαν να είχαν προβεί σε θετικές παρεμβάσεις αλλά δεν το έκαναν, παρά την εκτίμηση πως θα ήταν αποτελεσματικές. Τα επίπεδα ψυχικής ευημερίας ήταν υψηλότερα απ’ όσους ένιωθαν ανήμποροι για οποιαδήποτε κίνηση καλύτερης ψυχικής υγείας.
Η μελέτη περιορίστηκε στην παρατήρηση και δεν ανέδειξε κάποιον μηχανισμό συσχέτισης. Σύμφωνα όμως με την ομάδα που εκπόνησε τη μελέτη, η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στην «εστίαση ελέγχου της ευημερίας», η οπτική δηλαδή που είχαν οι συμμετέχοντες σχετικά με την ευημερία και αν αυτή κατακτάται μέσα από τις δικές τους επιλογές και συμπεριφορές (εσωτερικός έλεγχος) ή αν αποτελεί προϊόν εξωγενών παραγόντων όπως οι τυχαίες περιστάσεις (εξωτερικός έλεγχος).
Ο εσωτερικός έλεγχος της ευημερίας, εξηγούν, ενδεχομένως επηρεάζει υποσυνείδητα την οπτική, τον τρόπο ζωής ή τους μηχανισμούς αντιμετώπισης δυσκολιών και κατ’ επέκταση την ψυχική υγεία. Όπως έχει δείξει και παλαιότερη μελέτη, αυτός ο τρόπος σκέψης έχει συνδεθεί με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και στρες. Επιπρόσθετα, η ψυχική ευημερία μπορεί να μειώσει έως και 90% τον κίνδυνο εκδήλωση κάποιας κοινής ψυχικής διαταραχής.
Ενισχύστε τους τρεις τομείς ψυχικής υγείας
Η επιστημονική ομάδα προωθεί μια καμπάνια βελτίωσης της ψυχικής υγείας που εστιάζεται στη Δράση, το Αίσθημα του ανήκειν και την Προσήλωση στον στόχο (Act-Belong-Commit), τους πυλώνες της ψυχικής ευημερίας κατά τους ίδιους που περιλαμβάνουν:
- τη συνεχή σωματική και πνευματική διέγερση μέσα από βόλτες, γυμναστική βιβλία, χόμπι κ.ο.κ.
- τη δημιουργία ισχυρών κοινωνικών δεσμών μέσα από την έντονη κοινωνικοποίηση, τις φιλίες, τη συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες και τη δημιουργία μιας ταυτότητας μέσα από τη σύνδεση
- τον καθορισμό στόχων την προσπάθεια επίτευξής τους καθώς και την ενασχόληση με δραστηριότητες που δίνουν ξεχωριστό νόημα όπως ο εθελοντισμός και οι πράξεις αλτρουϊσμού.
Με μερικές μόνο από αυτές τις δραστηριότητες, καταλήγουν οι επιστήμονες, μπορεί κανείς να πετύχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή και απομάκρυνση του κινδύνου ψυχικών διαταραχών, κατάχρησης αλκοόλ και ή και γνωστικής εξασθένησης.