Μέση Ανατολή

«Ξύνεται στην γκλίτσα» του Νετανιάχου ο Ερντογάν - Εγκαθιστά αντιαεροπορικά στη Συρία για να εμποδίσει επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν

Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την πρόθεση του Ερντογάν να δημιουργήσει αεροπορικές βάσεις στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων στις πρώην αεροπορικές βάσεις του Συριακού Στρατού στην Παλμύρα και στο Μενάχ, καταστρέφοντας τις υποομές τους, γεγονός που προκάλεσε έντονη αντίδραση από πλευράς Τουρκίας.

Οι Τούρκοι εγκαθιστούν αντιαεροπορικά στη Συρία στον αεροπορικό διάδρομο που συνδέει το Ισραήλ με το Ιράν

Ο τουρκικός στρατός  ωστόσο  ο οποίος αναπτύσσει αντιαεροπορικά όπλα στις πρώην αεροπορικές βάσεις του Συριακού Στρατού , θα μπορούσε να ειπωθεί πως αποσκοπεί, σε μια προσπάθεια να διακόψει τις μελλοντικές ισραηλινές προσπάθειες να πλήξει το Ιράν.

Η παραπάνω κίνηση θα μπορούσε να ενταχθεί  στην ενότητα «άλλοι παράγοντες» για την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF), καθώς προετοιμάζεται να ξεκινήσει έναν μεγάλο αεροπορικό πόλεμο κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, αναφέρει έγκριτο αμερικανικό ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:

Στα τέλη του περασμένου έτους, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, γνωστό για την αντοχή του  μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο δεκατριών ετών με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν, αποκαθηλώθηκε  απότομα από την αιφνιδιαστική επίθεση των φιλότουρκων  ανταρτών του Αλ Τζολάνι. 

Το Ισραήλ έχει λογικά ανησυχήσει από αυτή την εξέλιξη και έχει κινηθεί δυναμικά για να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας για την προστασία των υψωμάτων του Γκολάν.

Ο έλεγχος εδαφών στη Συρία είχε ένα επιπλέον όφελος για το Ισραήλ.

Επιτρέπει στην ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία να ενισχύσει καλύτερα την  ικανότητά της να φτάσει στο Ιράν με αεροπορικές επιδρομές.

Αυτό συμβαίνει επειδή η περιοχή που έχει επιλέξει το Ισραήλ στη Συρία είναι πλέον μέρος του αεροπορικού διαδρόμου του που συνδέει το ισραηλινό έδαφος με αυτό του Ιράν, διασχίζοντας τη Συρία και το βόρειο Ιράκ.

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν αυτόν τον εναέριο διάδρομο για να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές με τα πολεμικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35I Adir εναντίον στόχων στο Ιράν.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, κατέστρεψαν μια χούφτα ισχυρών ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-300 – αφήνοντας το Ιράν «γυμνό» στις μελλοντικές ισραηλινές επιθέσεις, χάρη σε αυτόν τον νέο αεροπορικό διάδρομο.

Η Τουρκία μπορεί να χαλάσει την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Τώρα έρχεται ο παράγοντας που περιπλέκει το Ισραήλ: η Τουρκία, ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ και μια χώρα που επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή σύμφωνα με την Οθωμανική Αυτοκρατορία αιώνες νωρίτερα, μεταφέροντα; ισχυρά αντιαεροπορικά συστήματα στη Συρία.

Αυτά τα συστήματα προορίζονται να αντικαταστήσουν αυτά που κατέστρεψε το Ισραήλ μετά την πτώση του καθεστώτος του Άσαντ.

Επιπλέον, δεδομένου ότι το HTS συνδέεται με την υπηρεσία πληροφοριών MIT της Τουρκίας, η μετακίνηση  στρατιωτικών μέσων και προσωπικού στη Συρία από την Άγκυρα, είναι ενδεικτική της ολοένα και πιο εχθρικής πρόθεσης προς το Ισραήλ προκειμένου να αποτρέψουναυτό  από το να χτυπήσει ύποπτες εγκαταστάσεις πυρηνικών όπλων του Ιράν.

Έτσι οι Τούρκοι αναπτύσσουν αντιαεροπορικά όπλα στις πρώην αεροπορικές βάσεις του Συριακού Αραβικού Στρατού στην Παλμύρα και στο Μενάχ.

Μεταξύ αυτών των συστημάτων που θα αναπτυχθούν που θα περιπλέξουν την ικανότητα της Ισραηλινής Αεροπορίαςνα ενεργήσει αεροπορικές επιδρομές  κατά του Ιράν είναι τα S-400 Triumf, τα Hisar-A και Hisar-O+ και τα συστήματα αεράμυνας Korkut.

Το Δίκτυο Αεράμυνας της Άγκυρας δυναμώνει

Η κυβέρνηση Ομπάμα το 2013 εμπόδισε τους Τούρκους να αποκτήσουν αντιπυραυλικά συστήματα Patriot, κατασκευής ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν επιλέξιμη για αυτά τα όπλα λόγω της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Σε απάντηση σε αυτή την κίνηση - την οποία πολλοί πρώην αξιωματούχοι της εποχής Ομπάμα παραδέχονται τώρα ότι ήταν κοντόφθαλμη - οι Τούρκοι στράφηκαν στους Ρώσους για να αγοράσουν τους S-400.

Αυτό το ρωσικής κατασκευής σύστημα είναι μια από τις καλύτερες πλατφόρμες αεράμυνας στον κόσμο. Είναι σε θέση να εμπλέκει αεροσκάφη, drones και πυραύλους σε βεληνεκές έως και 248 μίλια.

Ωστόσο  η Τουρκία δεν αρκέστηκε  στην αγορά ξένων συστημάτων.

Έχει αναπτύξει τα δικά της αντιαεροπορικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των Hisar-A και Hisar-O+.

Το Hisar-A είναι ένα σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας που μπορεί να εμπλέξει αεροσκάφη, drones, ελικόπτερα και πυραύλους κρουζ σε απόσταση έως και δέκα μιλίων.

Το Hisar-O+ είναι ένα σύστημα μεσαίου βεληνεκούς που μπορεί να εμπλέξει κάθε είδους αεροσκάφη, drones και πυραύλους κρουζ έως και 15 μίλια μακριά.

Έπειτα, υπάρχει το αμυντικό σύστημα χαμηλού υψομέτρου Korkut που είναι ικανό να εκτοξεύει 1.100 βλήματα ανά λεπτό για να εξουδετερώσει απειλές, όπως πύραυλοι, σε εμβέλεια τριών μιλίων.

Το Korkut έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες επιχειρήσεις στην επαρχία Idlib της Συρίας κατά τη διάρκεια πολλών ετών σύγκρουσης εκεί

Η Τουρκία φέρεται να ενισχύει αυτές τις αναπτύξεις με προηγμένα δίκτυα ραντάρ για την εκτεταμένη παρακολούθηση του εναέριου χώρου της Συρίας, καλύπτοντας πιθανώς περιοχές μέχρι τη Δαμασκό. 

Παράλληλα με την αεράμυνα, drones κρούσης μεγάλης εμβέλειας όπως τα εγχώριας κατασκευής Akinci και Aksungur αναφέρονται ως μέρος της ανάπτυξης από την Τουρκία.

Το Ισραήλ αντεπιτίθεται στις τουρκικές δυνάμεις στη Συρία

Αντιλαμβανόμενη  την εγγενή απειλή που  διατρέχει ο πολεμικός σχεδιασμός της εναντίον του Ιράν από την κίνηση της Τουρκίας, η IAF διεξήγαγε καταστροφικές αεροπορικές επιδρομές στις 2 Απριλίου με στόχο στρατιωτικές τοποθεσίες στη Συρία, όπως εκείνες κοντά στην Παλμύρα, τη Χάμα και τη Δαμασκό, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει την ικανότητα αυτών των πρώην στρατιωτικών βάσεων να φιλοξενήσουν τους Τούρκους και τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας τους.

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι τουλάχιστον τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν  από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Εάν ισχύει αυτό, είμαστε τώρα μάρτυρες ενός πολύ επικίνδυνου σεναρίου, στο οποίο μια χώρα του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, μόλις δέχθηκε επίθεση από τον πλησιέστερο περιφερειακό σύμμαχο της Αμερικής, το Ισραήλ, επειδή η Άγκυρα προσπαθεί να εμποδίσει την Ιερουσαλήμ να χτυπήσει την Τεχεράνη.

Είναι μια άθλια και μπερδεμένη αλληλεπίδραση  η οποία καταδεικνύει πόσο σοβαρές είναι οι προοπτικές ενός μεγάλου περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή αυτή τη στιγμή..

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ