Υγεία

Κορονοϊός: Πιο ευάλωτα στη λοίμωξη τα άτομα με ψυχικές διαταραχές–Η πιο ευαίσθητη ηλικία

Τα άτομα με διαταραχές κατάχρησης ουσιών, κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές παθήσεις μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης από την COVID-19, ακόμα και αν ήταν πλήρως εμβολιασμένα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Τα άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές και ειδικότερα οι ηλικιωμένοι με ψυχιατρικές διαταραχές, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτoi σε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις» τόνισε η επικεφαλής της έρευνας Kristen Nishimi και μεταδιδακτορική συνεργάτης στο Ιατρικό Κέντρο Βετεράνων του Σαν Φρανσίσκο και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, παρόλο ωστόσο που η παρούσα έρευνα εντόπισε μονάχα μία συσχέτιση και δεν σχεδιάστηκε για να απαντήσει στο γιατί υπάρχουν αρκετά κρούσματα COVID-19 σε άτομα με ψυχικές διαταραχές, οι ερευνητές από την άλλη έχουν αναπτύξει αρκετές θεωρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Τα άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές μπορεί να έχουν πιο εξασθενημένη κυτταρική ανοσία και πιο αμβλύνουσες αντιδράσεις στα εμβόλια, συγκριτικά με τα άτομα χωρίς κάποια ψυχιατρική διαταραχή, με αποτέλεσμα πιθανών τις λιγότερο αποτελεσματικές αντιδράσεις στα εμβόλια SARS-CoV-2», όπως τόνισε η Nishimi.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open οι ερευνητές έψαξαν σε δεδομένα περισσότερων από 263.000 ασθενών με μέση ηλικία τα 66 έτη από το Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ. Οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων ήταν άνδρες και πλήρως εμβολιασμένοι.

Σχεδόν οι μισοί είχαν διαγνωστεί με ψυχιατρική διαταραχή και το 14.8% νόσησε από την COVID-19, σύμφωνα με την έρευνα. Συνολικά πάντως, όπως τονίζεται, τα άτομα με ψυχικές διαταραχές είχαν 3% υψηλότερο κίνδυνο νόσησης για το 2021, συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Επιπλέον, τα άτομα με χρήση ουσιών ή με διαταραχές προσαρμογής- είχαν υψηλό κίνδυνο νόσησης, όπως τονίζουν οι ερευνητές. Ο μεγαλύτερος ωστόσο κίνδυνος αφορά τα άτομα άνω των 65 ετών με ψυχιατρικά νοσήματα.

Όπως προσθέτουν οι ερευνητές, τα ευρήματα αυτά μπορεί να κριθούν ιδιαίτερα σημαντικά καθώς όπως τονίζουν στα άτομα με ψυχικές διαταραχές «θα μπορούσαν να εξεταστούν περισσότερα προληπτικά μέτρα ή ενισχυμένοι εμβολιασμοί ή αυξημένος έλεγχος SARS-CoV-2»

«Ακριβώς όπως και με το διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και τις υποκείμενες παθήσεις έτσι και  οι ψυχικές διαταραχές θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο τους ασθενείς» τόνισε ο Δρ.  Len Horovitz, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης

«Η παχυσαρκία αποτελεί κίνδυνο για την COVID-19 επειδή προκαλεί φλεγμονή στον οργανισμό και επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και το ίδιο συμβαίνει με την κατάθλιψη» τόνισε ο Δρ. John Krystal, επικεφαλής της ψυχιατρικής κλινικής στο Yale-New Haven Hospital, προσθέτοντας πως «στη μείζονα κατάθλιψη, η φλεγμονή φτάνει στον εγκέφαλο και το σώμα», κατέληξε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ