Η χρήση φαρμάκων σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται αναγκαία για τη διέγερση των ωοθηκών με σκοπό την παραγωγή ωαρίων προς γονιμοποίηση με αποτέλεσμα τη δημιουργία εμβρύων.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πρωτόκολλα κατά τα οποία δε γίνεται χρήση φαρμάκων ή χρησιμοποιούνται στο ελάχιστο.
Ήπια διέγερση
Είναι μια διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης κατά την οποία γίνεται ήπια διέγερση των ωοθηκών με χορήγηση φαρμάκων στις ελάχιστες δυνατές δόσεις. Το σημαντικό είναι ότι το πρωτόκολλο λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια ενός φυσικού εμμηνορρυσιακού κύκλου της γυναίκας. Η διαφορά με την κλασική εξωσωματική έγκειται όχι μόνο στη δοσολογία αλλά και στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο η γυναίκα λαμβάνει την αγωγή. Στην πρώτη περίπτωση (συμβατική εξωσωματική), δίνεται αγωγή στη γυναίκα για 12- 14 ημέρες ενώ στην «ήπια» εξωσωματική γονιμοποίηση δίνεται για 6-8 ημέρες.
Εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο
Γίνεται παρακολούθηση του φυσικού κύκλου με υπέρηχο και ορμονολογικές εξετάσεις. Γύρω στην 12η με 14η ημέρα του κύκλου γίνεται η ωοληψία κάτω από τοπική αναισθησία ή μέθη. Η μεταφορά του εμβρύου γίνεται λίγες ημέρες αργότερα.
Σε ποιές περιπτώσεις συνιστούμε τα παραπάνω πρωτόκολλα
Όλες οι γυναίκες που έχουν ωορρηξία μπορούν να προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο ή ήπια διέγερση.
Παρ’ όλα αυτά, οι γυναίκες που ωφελούνται περισσότερο είναι:
- εκείνες που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ηλικία.
- εκείνες που έχουν ελαττωμένες ωοθηκικές εφεδρείες ή μειωμένη ωοθηκική απόκριση στη φαρμακευτική αγωγή.
- γυναίκες με αυξημένο ρίσκο υπερδιέγερσης των ωοθηκών λόγω πολυκυστικών ωοθηκών.
- Ζευγάρια που έχουν δοκιμάσει συμβατά πρωτόκολλα χωρίς επιτυχία.
Επιπλέον, η εξωσωματική φυσικού κύκλου συχνά είναι επιλογή από πολλές γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς να πάρουν ισχυρή φαρμακευτική αγωγή.