Υγεία

Επιστήμονες ανακάλυψαν τον μηχανισμό της μεταστατικής μετακίνησης των καρκινικών κυττάρων

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τους βασικούς φυσικούς και κυτταρικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούν τα μεταστατικά καρκινικά κύτταρα για να μετακινούνται χρησιμοποιώντας φυλλοπόδια, μικροσκοπικές εκβλαστήσεις του κυτταροπλάσματός τους. 

"Τα αποτελέσματά μας θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ογκολόγους. Η επιθετικότητα του καρκίνου και η πιθανότητα μετάστασής του σχετίζονται άμεσα με το πόσο αποτελεσματικά μπορούν να μετακινηθούν τα καρκινικά κύτταρα. Κατά συνέπεια, αν με κάποιο τρόπο αναστέλλουν το έργο της filopodia, η ανάπτυξη του όγκου μπορεί να σταματήσει ", - δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης Paul Bendix, του οποίου τα λόγια παρατίθενται από την υπηρεσία Τύπου του πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τους ογκολόγους, η ανθρώπινη ανοσία είναι αρκετά καλή στο να σταματά την ανάπτυξη των πρωτογενών όγκων. Από την άλλη πλευρά, όταν τα κύτταρά τους αποκτούν την ικανότητα να μετακινούνται μόνα τους, δημιουργούνται μεταστάσεις που για κάποιο λόγο το ανοσοποιητικό σύστημα απλά δεν βλέπει. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις των Αμερικανών επιστημόνων δείχνουν ότι οι μεταστάσεις ευθύνονται για το 90% περίπου των θανάτων των ασθενών με καρκίνο.

Ο Bendix και οι συνεργάτες του αναρωτήθηκαν ποιος είναι ο ρόλος των λεγόμενων filopodia στη μετανάστευση των μεταστατικών καρκινικών κυττάρων. Παρομοίως, οι επιστήμονες αποκαλούν τις εκβλαστήσεις του κυτταροπλάσματος που χρησιμοποιούν τα κύτταρα για να ανταλλάσσουν χημικά σήματα, να συλλαμβάνουν θηράματα και να "ψαχουλεύουν" το περιβάλλον τους.

Πώς κινούνται τα κύτταρα

Οι ιατρικοί και βιολογικοί ερευνητές πιστεύουν εδώ και καιρό ότι οι ίδιες δομές παίζουν σημαντικό ρόλο στην κίνηση όλων των τύπων κυττάρων που επιπλέουν ελεύθερα μέσα στο ανθρώπινο σώμα ή στο περιβάλλον, αλλά ο μηχανισμός των φυλλοποδίων παρέμενε άγνωστος. Δανοί επιστήμονες κάλυψαν αυτό το κενό με μια μοναδική διάταξη που τους επέτρεψε να συλλάβουν ένα από αυτά τα κυτταρικά "πλοκάμια" και να μετρήσουν τη δύναμη που παράγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως εξηγούν ο Bendix και οι συνεργάτες του, η διάταξη είναι μια λεγόμενη "οπτική λαβίδα", ένα σύνολο πολλαπλών λέιζερ, των οποίων οι αλληλεπιδράσεις των ακτίνων τους επιτρέπουν να συγκρατούν και να χειρίζονται μικρά σωματίδια ύλης. Χρησιμοποιώντας αυτή τη συσκευή, οι επιστήμονες συνέλαβαν τις άκρες αρκετών φυλλοποδίων και εφάρμοσαν σε αυτές μικροσκοπικά σημάδια, επιτρέποντάς τους να παρακολουθούν όλες τις κινήσεις αυτών των δομών στον τρισδιάστατο χώρο.

Μεταγενέστερες παρατηρήσεις έδειξαν ότι τα φυλλοπόδια είναι ικανά να παράγουν αρκετά μεγάλη δύναμη, ως αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο συστρέφονται και συστέλλονται με ειδικό τρόπο όταν κάνουν κινήσεις. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ο τρόπος εργασίας τους σε αυτή την περίπτωση είναι παρόμοιος με εκείνον της συστροφής ενός λαστιχένιου λουριού σε σπείρα και στη συνέχεια της ισιώσεώς του.

Ο βασικός ρόλος σε αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με τον Bendix και τους συναδέλφους του, παίζεται από τις πρωτεϊνικές ίνες ακτίνης και μυοσίνης, καθώς και από συναφή γονίδια και πρωτεΐνες που κάνουν αυτά τα νήματα να συνδέονται μεταξύ τους, να συμπιέζονται και στη συνέχεια να ισιώνονται. Μελετώντας περαιτέρω αυτές τις αλληλεπιδράσεις, οι επιστήμονες ελπίζουν να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τα πρώτα φάρμακα που θα εμποδίζουν την κίνηση των καρκινικών κυττάρων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ