Στο απροχώρητο είναι πια η σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, διότι οι βασικοί πρωταγωνιστές στο πολιτικό δράμα που ζει τις τελευταίες ημέρες η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν πάρει πλέον ανοιχτά θέσεις μάχης, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, που θα γίνει ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Διαγραφή στην «εποχή Τσίπρα»
Πρώτος από όλους, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να κάνει πράξη μια σειρά από καταστατικές αλλαγές, ολοκληρώνοντας την μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο κόμμα, υπό τον τίτλο «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς». Η αλλαγή ονόματος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι η μόνη -καίτοι η πιο συμβολική- από τις «σαρωτικές αλλαγές» που επιθυμεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μεταβάλλοντας άρδην το μοντέλο λειτουργίας του κόμματος και μαζί κάθε δομική σχέση της Κουμουνδούρου με την εποχή Τσίπρα.
Στο νέο οργανόγραμμα της Κουμουνδούρου, όπως το εισηγήθηκε χθες ο κ. Κασσελάκης στην Επιτροπή Καταστατικού, τα κομματικά όργανα είναι λιγότερα, μικρότερα και λιγότερο ενεργά στη λήψη αποφάσεων, ενώ απουσιάζουν σημαντικοί βαθμοί λογοδοσίας της ηγεσίας, όπως παρατήρησαν στελέχη του κόμματος. Συγκεκριμένα, καταργείται η Κεντρική Επιτροπή και αντικαθίσταται από το Εθνικό Συμβούλιο με 151 μέλη στην σύνθεσή του, προβλέπονται ασυμβίβαστα για τους βουλευτές και τους Ευρωβουλευτές, αλλά και όριο τριών βουλευτικών θητειών για τους εν ενεργεία βουλευτές, που πρέπει να επιλέξουν άλλη εκλογική περιφέρεια, σε περίπτωση διεκδίκησης τέταρτης θητείας.
Ειδικά για την αλλαγή εκλογικής περιφέρειας και παρά τις σχέσεις που οικοδομεί ο εκάστοτε βουλευτής με την εκλογική του περιφέρεια, αρκετοί εντός κόμματος «διάβασαν» πίσω από την προωθούμενη αλλαγή μια απόπειρα να διευκολυνθούν ακραιφνείς «Κασσελίστας» με πολλές κοινοβουλευτικές θητείες στην πλάτη τους, όπως η Νίνα Κασιμάτη, η Θεοδώρα Τζάκρη, αλλά και ο Παύλος Πολάκης. Επιπλέον, η υποχρέωση της παραίτησης για όσα κομματικά στελέχη επιθυμούν να κατέβουν υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές 24 μήνες πριν, δύσκολα βρίσκει έδαφος στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα, δεδομένου ότι οι εθνικές εκλογές έχουν προκηρυχθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια πρόωρα.
Εντούτοις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προωθεί ένα αρχηγοκεντρικό μοντέλο πέρα από τις εγχώριες πολιτικές παραδόσεις, ενώ επανάφερε, στην πραγματικότητα, χθες τις «ιδέες» που είχε παρουσιάσει στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του καλοκαιριού, προκαλώντας αίσθηση τότε στους συμμετέχοντες. Απομένει τώρα οι καταστατικές αλλαγές του κ. Κασσελάκη να εγκριθούν από τα μέλη των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, στα οποία η σημερινή ηγεσία διατηρεί άνετη πλειοψηφία.
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα έχει επισφραγιστεί πλήρως η μετάβαση στην «εποχή Κασσελάκη», ή στο «κόμμα Κασσελάκη» για εκείνα τα στελέχη που διαφωνούν με το πλαίσιο των επικείμενων αλλαγών, με την Κουμουνδούρου να «απογαλακτίζεται» απότομα από καθετί θυμίζει το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα 15 χρόνια της ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα.
Στην έξοδο η «παλιά φρουρά»
Ήδη, η χθεσινή αποπομπή του επιθετικού προσδιορισμού «Ριζοσπαστικής» από τον τίτλο προμηνύει την κεντρώα στροφή της Κουμουνδούρου, ενώ σε περίπτωση που οι καταστατικές αλλαγές περάσουν από το Συνέδριο του προσεχούς Οκτωβρίου, τότε εκτός από τα παλιά κομματικά όργανα, εκτός νυμφώνος θα βρεθούν και τα πρόσωπα που συμμετείχαν μέχρι πρότινος σε αυτά, ανάμεσα στα οποία και κορυφαία στελέχη της «φρουράς Τσίπρα».
Στην κατεύθυνση αυτή, η αποδυνάμωση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης φαντάζει νομοτέλεια, μαζί με τη διάρρηξη των σχέσεων της ηγετικής ομάδας με μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων. Και αυτό, γιατί η απώλεια του δεύτερου συνθετικού του σημερινού ονόματος, δηλαδή της «Προοδευτικής Συμμαχίας» δεν αποκλείεται να «απελευθερώσει συναισθηματικά στελέχη και κομματικές μάζες», όπως σχολίαζε έμπειρο κομματικό στέλεχος, υπονοώντας ότι μια τέτοιας κλίμακας αλλαγή θα μπορούσε να νομιμοποιήσει φυγόκεντρες δυνάμεις και πιθανά ομαδικές παραιτήσεις και αποχωρήσεις, κυρίως από «πασοκογενείς» δυνάμεις που πλαισίωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ, συγκρατώντας ποσοστό 32% για την Κουμουνδούρου στις εθνικές εκλογές του 2019.
Η επιστροφή Πολάκη
Ιδίως, όταν στο «στρατόπεδο» της «Κίνησης των 87» το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ, τόσο εξαιτίας της χθεσινής επανένταξης του Παύλου Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, όσο και από τη διήμερη παράταση που έδωσε χθες αργά το βράδυ η Επιτροπή Δεοντολογίας στον πρώην Υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη, προκειμένου να προσέλθει σε απολογία μέχρι αύριο στις 5 το απόγευμα. Πηγές με γνώση των γεγονότων δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια που έχει σωρευθεί στην Κουμουνδούρου για τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρώην υπουργού, χαρακτηρίζοντας ως τελευταία ευκαιρία για τον ίδιο τη δυνατότητά του να απολογηθεί, όταν η ποινή με την οποία «φλερτάρει» είναι η ανώτερη, δηλαδή αναστολή της κομματικής ιδιότητας ή διαγραφή.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, η απόφαση που θα ληφθεί τελικά για τον κ. Σπίρτζη θα βαρύνει καταλυτικά την στάση των «87», οι οποίοι προετοιμάζονται για την σύγκρουση της Κεντρικής Επιτροπής, εξίσου αποφασισμένοι να εκφράσουν τη διαφωνία τους για τα όσα συμβαίνουν στο κόμμα, αν όχι την εσωκομματική ισχύ τους, παίρνοντας πολιτικές πρωτοβουλίες. Σε κάθε περίπτωση, οι «87» αναμένεται να αποφασίσουν την τελική στάση τους την Παρασκευή, οπότε ο κ. Κασσελάκης θα περιοδεύει στη Λάρισα και αφότου θα έχει πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία προγραμματίζεται για αύριο, Πέμπτη.
Εκεί θα βρεθούν για πρώτη φορά μετά από καιρό και ενώπιος ενωπίω τόσο οι «87», όσο κυρίως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης μαζί με το βουλευτή Χανίων, Παύλο Πολάκη, ο οποίος επέστρεψε χθες στην κοινοβουλευτική δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η επιστροφή του κ. Πολάκη έγινε με εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη, όπως υπογραμμίστηκε με νόημα, καθώς η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σταματήσει να ρίχνει γέφυρες επικοινωνίας με το Χανιώτη βουλευτή. Στο πλαίσιο αυτό, ως κίνηση καλής θέλησης ερμηνεύτηκε η διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θεωρήθηκε ότι η χθεσινή εισήγηση του κ. Κασσελάκη στην Επιτροπή Καταστατικού για «σαρωτικές αλλαγές» απαντούσε εμμέσως πλην σαφώς στην κριτική του κ. Πολάκη, ο οποίος επισημαίνει με κάθε ευκαιρία την ανάγκη για «βαθιές αλλαγές» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Πάντως, ο Χανιώτης βουλευτής διεμήνυσε προς την Κουμουνδούρου πως «δεν είμαι κανένα παιδάκι για να με διαγραφούν χωρίς ενημέρωση και να με επαναφέρουν με μια ενημέρωση του Νίκου Παππά λίγα λεπτά πριν» στην είδηση της επανένταξής του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρενέβη στα κοινωνικά δίκτυα σχολιάζοντας και την εισήγηση του κ. Κασσελάκη στην Επιτροπή Καταστατικού, λέγοντας πως «Επιτελους σταματηστε την ανουσια αντιπαραθεση!!! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗ ΧΑΡΗ, ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ !!». «Οι οργανωτικες αλλαγες εξυπηρετουν την υλοποιηση του πολιτικου σχεδιου αλλαγης που επαγγελεσαι! Οχι τον ελεγχο του μηχανισμου που θες να επιβαλλεις!!», κατέληξε ο κ. Πολάκης, ανανεώνοντας το ραντεβού του με την Κουμουνδούρου στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου.