Κόσμος

Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ: Κυρώσεις κατά της εφημερίδας Haaretz

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ψήφισε ομόφωνα την Κυριακή να επιβάλει κυρώσεις στην εφημερίδα Haaretz, την παλαιότερη στη χώρα, επικαλούμενο την κάλυψη του πολέμου μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου αλλά και σχόλια του εκδότη της εφημερίδας που ζητούσαν κυρώσεις σε ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η εφημερίδα είναι η παλαιότερη στη χώρα και χαίρει μεγάλου σεβασμού διεθνώς, όπως σημειώνει το CNN.

Η κάλυψη του πολέμου μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου θεωρείται ότι είναι επικριτική ως προς τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης. Επιπλέον η εφημερίδα καταγράφει περιστατικά κατάχρησης εξουσίας από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο.

Η πρόταση, που υποβλήθηκε από τον υπουργό Επικοινωνιών Σλόμο Καρ'ι, θα τερματίσει την κρατική διαφήμιση στην εφημερίδα και θα ακυρώσει όλες τις συνδρομές για τους κρατικούς υπαλλήλους και τους υπαλλήλους των κρατικών εταιρειών.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια πραγματικότητα στην οποία ο εκδότης μιας εφημερίδας «θα καλεί για την επιβολή κυρώσεων εναντίον του κράτους Ισραήλ και θα υποστηρίζει τους εχθρούς του κράτους εν μέσω πολέμου» ενώ θα χρηματοδοτείται από αυτό, σχολίασε σε δήλωσή του ο υπουργός.

Από την πλευρά της η Haaretz περιέγραψε την κίνηση ως προσπάθεια «να φιμωθεί μια κριτική, ανεξάρτητη εφημερίδα».

Αφορμή ήταν μια δήλωση του εκδότη της εφημερίδας Έιμος Σόκεν, στις 27 Οκτωβρίου, για τους Παλαιστίνιους «μαχητές της ελευθερίας». Δεν την ενδιαφέρει την κυβέρνηση Νετανιάχου «να επιβάλει ένα σκληρό καθεστώς απαρτχάιντ στον παλαιστινιακό πληθυσμό. Απορρίπτει το κόστος και των δύο πλευρών για την υπεράσπιση των οικισμών, ενώ πολεμά τους Παλαιστίνιους μαχητές της ελευθερίας που το Ισραήλ αποκαλεί τρομοκράτες», φέρεται να είπε.

Μετά την έντονη κριτική που του ασκήθηκε, ο Σόκεν διευκρίνισε ότι δεν πιστεύει πως οι μαχητές της Χαμάς είναι μαχητές της ελευθερίας.

Αλλά και σε κύριο άρθρο της η Haaretz ανέφερε ότι ο Σόκεν μιλούσε για «Παλαιστίνιους που ζουν υπό κατοχή και καταπίεση στη Δυτική Όχθη».

Στην ομιλία του ο Σόκεν είχε ζητήσει διεθνείς κυρώσεις κατά των Ισραηλινών ηγετών ως τον μόνο τρόπο για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να αλλάξει πορεία.
 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ