Υγεία

Κορονοϊός: Ο μεγάλος αριθμός των νεκρών-Ανησυχία για τους επιστήμονες και πίεση για το ΕΣΥ

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίαςκαθώς η επικράτηση της Όμικρον έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στο σύστημα υγείας. Οι νοσηλείες αυξάνονται και δυστυχώς αυξάνονται και οι θάνατοι.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19, που καταγράφηκαν χθες Παρασκευή ανέρχονται στους 108, ενώ μία ημέρα πριν έφτασαν τους 81.

Στο επίκεντρο της πανδημίας παραμένει η Αττική με περισσότερα από 7.000 κρούσματα, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με περίπου 2.000 μολύνσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα της διασποράς δεν εντοπίζεται μόνο στην πρωτεύουσα και στην συμπρωτεύουσα, αλλά και σε άλλες περιοχές της επαρχίας οι οποίες, δυστυχώς, καταγράφουν πολύ υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ο μεγάλος αριθμός των νεκρών και η πίεση στο ΕΣΥ

Τον προβληματισμό τους σχετικά με τον μεγάλο αριθμό των νεκρών από κοροναϊό, που παρατηρείται την εβδομάδα που διανύουμε, έχει προβληματίσει τους επιστήμονες.

Τις τελευταίες 15 μέρες το 92,4% των θανάτων συνολικά αφορούσε σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου (οι περισσότεροι) ή δεν είχαν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική τους δόση, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες η αύξηση αυτή των νεκρών από κοροναϊό, οφείλεται σε παραπάνω από έναν λόγους. Αρχικά στην επέλαση της Όμικρον. Επίσης στο γηρασμένο πληθυσμό που έχουμε σαν χώρα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στους ανεμβολίαστους.

Λινού: Η εξάλειψη του ιού φαίνεται πως είναι δύσκολη υπόθεση

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, οι αυξημένοι θάνατοι που βλέπουμε αυτή την περίοδο οφείλονται σε ένα βαθμό στη Δέλτα, αλλά κυρίως οφείλονται στον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων που έφερε η Όμικρον το προηγούμενο διάστημα.

«Μην ξεχνάμε ότι είμαστε 2 με 3 εβδομάδες από την κορυφή της Όμικρον και τα υψηλά κρούσματα που είχαμε στην αρχή του μήνα εκφράζονται τώρα με αυτούς τους θανάτους. Ελπίζω πως θα αρχίσουν να μειώνονται μετά από λίγο, εκτός αν δούμε έξαρση από την Όμικρον 2», είπε η κ. Λινού μιλώντας στο MEGA.

Η εξάλειψη του ιού φαίνεται πως είναι δύσκολη υπόθεση, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει. «Σε παγκόσμιο επίπεδο αυτός ο αριθμός είναι τρομερά μεγάλος και υπάρχει ο κίνδυνος για νέες μεταλλάξεις», υπογράμμισε η καθηγήτρια, μιλώντας στο MEGA.

Δημόπουλος: Στον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων άνω των 60 οφείλονται οι πολλοί θάνατοι

Από την πλευρά του ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος σχολίασε πριν λίγα 24ωρα ότι η πανδημία δημιούργησε μία νέα πραγματικότητά στα Εθνικά Συστήματα Υγείας σε όλον τον κόσμο.

Συγκριτικά με την Πορτογαλία, δηλαδή μία χώρα με αντίστοιχο πληθυσμό και υποδομές, έχουμε σαφώς μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, επεσήμανε ο καθηγητής, μιλώντας στο ΟPEN και όπως εκτίμησε αυτό οφείλεται στον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες, δηλαδή στους άνω των 60.

Κιουμής: Ο γηρασμένος πληθυσμός και οι ανεμβολίαστοι

«Ζούμε σε μία χώρα με πιο γηρασμένο πληθυσμό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε μία χώρα που ακόμα έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό ανεμβολίαστων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών».

Αυτά τα δύο αποτελούν σημαντικούς παράγοντες σύμφωνα με τον καθηγητή, ωστόσο όπως τόνισε, μιλώντας στο OPEN θα πρέπει να εξεταστούν και πιο εσωτερικοί παράγοντες όπως η κατάσταση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ,

Η πίεση στο ΕΣΥ

Καμία αποκλιμάκωση στην εξέλιξη της πανδημίας και στην πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δεν βλέπει η Γεωργία Φιλίππα, παθολόγος Νοσοκομείου Γεννηματά.

Η παθολόγος εξήγησε πως σε κάθε γενική εφημερία, τόσο στο Γ. Γεννηματάς όσο και στα μεγάλα νοσοκομεία σημειώνεται ρεκόρ συρροής ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στο τμήμα COVID-19, με τους τελευταίους ασθενείς να μην έχουν κρεβάτι και να αναγκάζονται να περιμένουν για πάρα πολλές ώρες στο ΤΕΠ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ