Μεγάλος νταλκάς στην γειτονική χώρα με τα αμερικανικά αεροσκάφη F-35. Ο Τούρκος απόστρατος Υποπτέραρχος και πιλότος αεροσκαφών, Μπαγιαζίτ Καρατάς, αποκάλυψε ουσιαστικά τα επιθετικά σχέδια κατά της Ελλάδος, με αφορμή την συζήτηση για το πρόγραμμα αεροσκαφών F-35.
Ο ίδιος ειρωνεύεται την Ελλάδα, ζητώντας από το ΥΠΕΘΑ, να αγοράσει όσα περισσότερα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη F-35, “για να πέσει έξω όλος ο προυπολογισμός του ελληνικού ΓΕΑ”, κατά τον ίδιο.
Ο Τούρκος πρώην ανώτατος Αξιωματικός και πιλότος F-16, αναφέρει ότι τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35:
1. Είναι ένα εξαιρετικά ακριβό και αδικαιολόγητα πολύπλοκο αεροσκάφος. Προσπαθεί να κάνει λίγο από όλα, αλλά καταλήγει να μην μπορεί να κάνει τίποτα σωστά.
2. Το λειτουργικό κόστος ζωής του F-35 υπερβαίνει τα 450-500 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος, καθιστώντας το οικονομικά μη βιώσιμο ακόμη και για χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
3. Έχουν δημοσιευθεί πολλά άρθρα για άλυτα τεχνικά προβλήματα, που αφορούν από διακοπή λειτουργίας ραντάρ κατά τη διάρκεια της πτήσης λόγω υπερθέρμανσης έως ανάφλεξη κινητήρων.
4. Στη λειτουργία stealth, οι επιλογές των όπλων του αεροσκάφους είναι εξαιρετικά περιορισμένες σε μέγεθος, βεληνεκές και ικανότητες.
5. Η USAF προσπαθεί να την καταργήσει σταδιακά μειώνοντας τις παραγγελίες, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να την πιέζει, να πειστούν χώρες «σύμμαχοι» να πουλήσουν τον εν λόγω μαχητικό, για να εξαρτώνται περισσότερο από τις ΗΠΑ.
6. Είναι «μαχητικό καρτ ποστάλ». Καλό για λήψη φωτογραφιών αλλά διαθέτει λιγότερο από το μισό διαθεσιμότητα για εναέρια μάχη.
“Το προτείνω ανεπιφύλακτα στην Ελλάδα, όσο περισσότερα αγοράσουν τόσο το καλύτερο.
Για την Τουρκία, η εποχή των ακριβών και επιρρεπών σε κυρώσεις αμερικανικών μαχητικών έχει τελειώσει από τότε που έγινε η παρθενική πτήση του δικού μας TFX/MMU KAAN”, τόνισε ο ίδιος.
Όντως οι πηγαίοι κωδικοί του αεροσκάφους αυτού ελέγχονται από την μητρική εταιρεία, αλλά αυτό που τρομάζει τον Τούρκο στρατιωτικό και την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία στην Τουρκία, είναι τα ελληνικά μαχητικά να δράσουν σε περίπτωση στρατιωτικής συρράξεως κατά της Μικράς Ασίας.
Αυτό το ενδεχόμενο προκαλεί σίγουρα πρόβλημα στους νεο-Οθωμανικούς σχεδιασμούς στο Αιγαίο, με όλα αυτά τα επίτηδες παράλογα τουρκικά αιτήματα προς την ελληνικά πλευρά.
Η Τουρκία έχει βάλει ροτα για τους BRICS, και τον συνασπισμό με την Κίνα και την Ρωσία μελλοντικά, και αυτό θα καθορίσει σίγουρα και την πολιτική της χώρας αυτής στο εξοπλιστικό κομμάτι.
Το τουρκικό αεροσκάφος KAAN, δεν θα έχει αμερικανικό ή ευρωπαϊκό κινητήρα, διότι πολύ απλά ΕΕ και ΗΠΑ θα χάσουν ένα τεράστιο μερίδιο πωλήσεων σε Μέση Ανατολή, και αλλού.
Για τον λόγο αυτόν, οι συνεργασίες με την Ρωσία, την Κίνα, ακόμα και με την Βόρεια Κορέα ( σε πυραυλικές τεχνολογίες) θα γίνουν μονόδρομος.
Τουρκικές φιλοδοξίες για Οθωμανικά μεγαλεία με στόχο το Αιγαίο
Η Τουρκία αναζητά εναγωνίως κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή του Αιγαίου, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.
Για αυτό ετοιμάζεται εδώ και μερικά χρόνια, με στόχο να μπορέσει να εκμεταλλευτεί την δυνατότητα εξορύξεων στην περιοχή μας, για εισροή ζεστού χρήματος στην άκρως προβληματική οικονομία της.
Για τον λόγο αυτόν θα κάνει τα πάντα για να εκβιάσει Ελλάδα και Κύπρο, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την εκούσια παράδοση από μέρους του ελληνισμού ζωτικών θαλάσσιων συμφερόντων, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει.
Μόλις εδραιωθεί η αποτυχία αυτού του σχεδίου, τότε πιθανόν η Άγκυρα να επιχειρήσει μέσω τεχνητού επεισοδίου και κλίματος μια περιορισμένη προκλητική ενέργεια σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η Τουρκία επιζητεί και στις Τρεις διαστάσεις υπεροχή σε οπλικά συστήματα έναντι των ελληνικών και κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά αυτό δεν πρόκειται να ευοδωθεί σε καμία περίπτωση, ειδικά μετά την κυοφορούμενη αγορά πυραύλων Κρουζ για το Πολεμικό μας Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.