Σε διαφορετική περίπτωση, όσοι δεν το πράξουν, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα. Το οικονομικό πέναλτι θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ και τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Όπως είχε τονίσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν πρόκειται για ποινή, αλλά «για ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής, αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους».
Μόνο για αποδεδειγμένους λόγους υγείας η απαλλαγή
Προ ημερών μάλιστα δημοσιεύθηκε και το ΦΕΚ για το υποχρεωτικό εμβολιασμό των 60+. Σύμφωνα μ' αυτό, εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Παράλληλα, περιγράφεται και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου οι πολίτες με αποδεδειγμένα προβλήματα υγείας να απαλλαγούν από το μέτρο.
Αναλυτικά όσα αναφέρει το ΦΕΚ:
Άρθρο 2 Λόγοι απαλλαγής από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού COVID-19.
Εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 τα φυσικά πρόσωπα του άρθρου 1, τα οποία, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 (Α΄ 238), έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50933/13.8.2021 κοινή απόφαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (Β’ 3794), όπως εκάστοτε ισχύει.
Άρθρο 3 Αρμόδια όργανα για την απαλλαγή από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού COVID-19
Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα διενέργειας εμβολιασμού, είναι τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, που συνιστώνται με απόφαση των διοικητών τους ή των νομίμων αναπληρωτών τους, οι οποίες αποτελούνται από ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή/και πανεπιστημιακούς ιατρούς με τους αναπληρωτές που καλύπτουν τις ειδικότητες της παθολογίας, καρδιολογίας και αλλεργιολογίας. Οι τριμελείς υγειονομικές επιτροπές δύνανται, κατά την κρίση τους, να ζητούν και να λαμβάνουν υπόψη τους τη γνώμη αρμόδιου κατά ειδικότητα ιατρού, εφόσον δεν μετέχει ήδη στη σύνθεση της επιτροπής ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας, π.χ. αιματολογίας.
2. Προς τις επιτροπές αυτές διαβιβάζονται, σύμφωνα με την τοπική τους αρμοδιότητα ανά υγειονομική περιφέρεια, αυθημερόν οι αιτήσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αποκλειστικά μέσω του θεράποντος ιατρού σε ηλεκτρονική διεύθυνση που θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα κάθε ΔΥΠε.
3. Η αίτηση περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία ταυτοποίησης του αιτούντος και του θεράποντος ιατρού, ήτοι: όνομα, επώνυμο, Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και διεύθυνση ηλεκτρονικής επικοινωνίας για την αποστολή της απόφασης της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής. Στην ίδια αίτηση αναφέρονται επίσης η ημερομηνία της αίτησης απαλλαγής, ο λόγος εξαίρεσης σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας και επισυνάπτονται η ιατρική βεβαίωση απόδειξης της συνδρομής του λόγου εξαίρεσης με όλα τα αναγκαία κατά τα ανωτέρω στοιχεία της, καθώς και κάθε άλλο κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο που πρέπει να τεθεί υπόψη της αρμόδιας επιτροπής.
4. Από τη δημοσίευση της παρούσας χορηγείται αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) ημερολογιακών ημερών για την υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους προς τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές.
Οι αιτήσεις απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά (7) ημερολογιακών ημερών από την αποστολή τους.
Η απόφαση, στην οποία αναφέρονται μόνο τα αναγκαία προσωπικά δεδομένα, κοινοποιείται αμελλητί, με ηλεκτρονικό τρόπο, τόσο στον αιτούντα όσο και στον θεράποντα ιατρό.
Κατά το χρονικό διάστημα της προθεσμίας υποβολής αίτησης απαλλαγής, καθώς και της προθεσμίας απάντησης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, αναστέλλεται η διαδικασία υπαγωγής των αιτούντων στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, εφόσον εν τω μεταξύ επέλθει το χρονικό σημείο έναρξης του μέτρου, και δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω μη διενέργειάς του.
Όλες οι αιτήσεις που δεν αναφέρονται σε λόγους εξαίρεσης του άρθρου 2 ή δεν συνοδεύονται από τα αναγκαία δικαιολογητικά έγγραφα, απορρίπτονται παραχρήμα ως απαράδεκτες και η απόφαση απόρριψης κοινοποιείται αμελλητί στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό διά ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
Οι λόγοι που οδήγησαν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε στην απόφαση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με βάση τα επιστημονικά και τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Συγκεκριμένα:
-9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών.
-7 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.
-8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.
-Σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία, που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα, η πίεση στο σύστημα υγείας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα.
Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας στους άνω των 50
Την ίδια ώρα, την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες από 50 ετών και άνω εξετάζει η κυβέρνηση, επιβεβαίωσε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Οπως έγραψε την περασμένη εβδομάδα το iefimerida.gr η αναμενόμενη αύξηση των μολύνσεων το προσεχές διάστημα πυροδοτεί ήδη συζητήσεις για νέα μέτρα, τα οποία ήδη είναι στο μικροσκόπιο της επιτροπής των ειδικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα επιπλέον μέτρα που συζητούν οι εμπειρογνώμονες είναι:
Επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 50
Περαιτέρω περιορισμός του μέγιστου αριθμού των ατόμων στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης
Πλήρης αποκλεισμός των ανεμβολίαστων πελατών και από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης, όπου μέχρι σήμερα μπορούν να κάθονται επιδεικνύοντας αρνητικό rapid test.