Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επαναλειτουργία των σχολείων δήλωσε ο Γιώργος Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ, αναφέροντας ότι «χάρη στα μέτρα προφύλαξης που έχουν ληφθεί, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό των παιδιών, τα σχολεία μέχρι τώρα έχουν παραμείνει λειτουργικά. Ελπίζω να γίνει ακριβώς το ίδιο και τώρα». Από την πλευρά της η παιδίατρος, Ζωή Σάκκου, αποκάλυψε ότι «καθημερινά κλείνονται περισσότερα ραντεβού» για εμβολιασμό παιδιών.
Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δήλωσε ότι δεν πρέπει να μας ξενίζει ο αριθμός των παιδιών που νοσούν από κορονοϊό, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της Όμικρον.
«Τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν πολύ. Λίγα είναι αυτά που χρειάζεται να νοσηλευτούν και αυτό το βλέπουμε και στα παιδιατρικά νοσοκομεία, αν και έχουν ανέβει τα κρούσματα», τόνισε ο κ. Χρούσος. Και όπως εξήγησε, αν ένα παιδί έχει συμπτώματα και μετά την πέμπτη ημέρα απομόνωσης, δεν θα πρέπει να πάει στο σχολείο.
Καθημερινά κλείνονται περισσότερα ραντεβού
Για το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών μίλησε στην ΕΡΤ και η Ζωή Σάκκου, η παιδίατρος που επιλέχθηκε από το υπουργείο Υγείας για να ενημερώσει του γονείς για τον εμβολιασμό των παιδιών μέσω ενός τηλεοπτικού spot.
Μιλώντας για το τι συμβαίνει σε περίπτωση που οι γονείς διαφωνούν για τον εμβολιασμό του ανήλικου παιδιού τους η κ. Σάκκου εξέφρασε την άποψη πώς «όταν στο ζευγάρι υπάρχουν προβλήματα και διχογνωμίες το εμβόλιο είναι απλώς μια αφορμή. Το να λυθεί αυτό το θέμα είναι περίπλοκο. Στόχος του σποτ ήταν να πειστούν οι γονείς και να αμβλυνθεί ο φόβος τους. Να δουν ότι είναι ένα εμβόλιο όπως τα άλλα. Προστατεύει τους ίδιους και τους γύρω τους. Προστατεύει γενικά το κοινωνικό σύνολο».
Σύμφωνα με την κ. Σάκκου, το να πειστούν οι γονείς για τον εμβολιασμό των παιδιών τους έναντι του κορονοϊού «δεν είναι πάντα εύκολο. Θέλει πολύ συζήτηση. Σταδιακά οι γονείς πείθονται όλο και περισσότερο. Το βλέπουμε καθημερινά ότι κλείνονται περισσότερα ραντεβού. Ο κόσμος αρχίζει να εμπιστεύεται και οι μόνες παρενέργειες είναι ένας χαμηλός πυρετός».
Kαι όπως επισήμανε, «εμείς οι γιατροί πρέπει να έχουμε μια σθεναρή, κοινή στάση και να μην παλινδρομούμε γιατί έτσι προκαλούμε σύγχυση. Να ενισχύουμε τον εμβολιασμό και να εξηγούμε στους γονείς τα οφέλη. Είμαστε και εμείς υπεύθυνοι πολλές φορές στο γεγονός ότι οι γονείς βρίσκονται σε σύγχυση και δεν ξέρουν τι να πιστέψουν».
Συμπληρωματικά η κ. Σάκκου είπε ότι «πρέπει οι γονείς να εμπιστευτούν τον παιδίατρό τους. Γνωρίζω ότι οι περισσότεροι παιδίατροι είναι υπέρ και ενισχύουν τον εμβολιασμό».
Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία
Στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου αναφέρθηκε ο κ. Χρούσος λέγοντας ότι τα παιδιά έχουν χάσει πολύ σχολείο. «Δεν μιλάω μόνο για τα μαθήματα αλλά και για την κοινωνικοποίηση των σχολείων. Δεν θέλουμε να κλείσουν τα σχολεία. Επ’ ουδενί και δεν θα χρειαστεί να κλείσουν εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχει πραγματική επιδημία μέσα στο σχολείο, το 50 +1%. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Τα πρωτόκολλα που υπάρχουν, υπάρχουν για την ώρα ανάγκης. Αν χρειαστεί να τα κλείσουμε, θα το κάνουμε».