Ο κορονοϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω του αέρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να εξαπλωθεί από τις μολυσμένες επιφάνειες, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Αντιθέτως, οι επιφάνειες μπορεί να αποτελούν «δεξαμενή» του ιού και μάλιστα για αρκετές ημέρες.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν πραγματοποιώντας αναλύσεις σε οίκους ευγηρίας, εντός και εκτός των δωματίων των ενοίκων τους. Όπως διαπίστωσαν, τα επίπεδα του κορωνοϊού ήταν ανιχνεύσιμα στο 90% των δωματίων των ασθενών με ενεργό COVID-19.
Ωστόσο ο κορωνοϊός δεν εντοπίστηκε σε όλες τις επιφάνειες, αλλά κυρίως σε όσες συνήθως αγγίζουμε καθημερινά και πολλές φορές την ημέρα. Κατ’ εξοχήν θέση εντοπισμού του, λ.χ., ήταν οι επιφάνειες που βρίσκονταν πλησιέστερα στα κρεβάτια τους.
Υπήρχαν επίσης αντικείμενα που ήταν εξαιρετικά μολυσμένα, όπως τα τηλεχειριστήρια και οι διακόπτες κλήσης του προσωπικού. Μάλιστα στα αντικείμενα αυτά ο κορωνοϊός παρέμενε ανιχνεύσιμος επί αρκετές ημέρες.
Συνολικά, από τα 2.000 δείγματα που συνέλλεξαν οι ερευνητές σε τέσσερις οίκους ευγηρίας του Μίσιγκαν, πάνω από το 28% βρέθηκε θετικό στο RNA του κορωνοϊού. Ευτυχώς, λίγα δείγματα ήταν θετικά εκτός των δωματίων των ασθενών. Αυτό ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι ισχύουν αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής και απολύμανσης. Στα σπίτια, όμως, είναι σαφές ότι δεν ισχύει πάντοτε η ίδια αυστηρότητα.
«Υπάρχει παντού και είναι επίμονος»
Επιπλέον, όσο πιο κινητικοί ήταν οι ασθενείς, τόσο περισσότερες επιφάνειες μόλυνε ο κορωνοϊός. Στην πραγματικότητα, στα δωμάτια των πιο κινητικών ασθενών βρέθηκαν μολυσμένες οι περισσότερες επιφάνειες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν το κρεβάτι, τα κομοδίνα, το κάθισμα της τουαλέτας, οι μηχανισμοί ανοίγματος των παραθύρων και τα χερούλια σε πόρτες και ντουλάπια.
Ωστόσο στα δωμάτια των ενοίκων με άνοια, που χρειάζονταν βοήθεια για να κάνουν μπάνιο, να ντυθούν και να τραφούν, βρέθηκαν ελάχιστα θετικά δείγματα.
Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι «ο κορωνοϊός είναι πανταχού παρών και επίμονος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Lona Mody, καθηγήτρια Εσωτερικής Παθολογίας και διευθύντρια του Τμήματος Γηριατρικής & Παρηγορητικής Φροντίδας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. «Υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για προσεκτικό καθαρισμό και λήψη μέτρων προστασίας των φροντιστών και των επισκεπτών».
Η νέα μελέτη
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Geriatrics Society. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ενέταξαν σε αυτήν 104 ενοίκους των οίκων ευγηρίας. Η ένταξή τους έγινε μέσα σε 14 ημέρες από τη στιγμή που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Οι ερευνητές έλαβαν από τα δωμάτιά τους και τους κοινόχρηστους χώρους συνολικά 2.087 δείγματα. Από κάθε δωμάτιο και χώρο έγινε λήψη δειγμάτων τρεις φορές σε διάστημα μιας εβδομάδας, με μεσοδιάστημα 1-4 ημερών η μία από την άλλη.
Τα 1.896 δείγματα ελήφθησαν από τα δωμάτια των ηλικιωμένων και τα 191 από κοινόχρηστους χώρους εκτός αυτών. Ο κορωνοϊός ανιχνεύθηκε στο 28,4% των δειγμάτων από τα δωμάτια των ασθενών. Ανιχνεύθηκε επίσης στο 3,7% των δειγμάτων από τους κοινόχρηστους χώρους.
Το σχεδόν 90% των ασθενών (οι 93 από τους 104) είχαν θετικά δείγματα στις επιφάνειες τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της μελέτης. Στο 34% των περιπτώσεων ο κορωνοϊός ανιχνεύθηκε και στη δεύτερη ή και την τρίτη δειγματοληψία.
Οι μισοί από τους ηλικιωμένους ήταν προσωρινοί ένοικοι των οίκων ευγηρίας. Έως το τέλος της μελέτης, το ένα τρίτο είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους.
Τα νέα ευρήματα σημαίνουν πολλά για τη διασπορά του κορωνοϊού και στην κοινότητα, λένε οι ερευνητές. Δεδομένου ότι σημαντικό ποσοστό των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί και πηγαίνουν κανονικά στις δουλειές τους, μοιραία διασπείρουν εν αγνοία τους τον ιό σε κοινόχρηστες επιφάνειες. Πόσο μάλλον που πλέον γνωρίζουμε καλά ότι και οι εμβολιασμένοι μπορεί να μολυνθούν από αυτόν, χωρίς να αρρωστήσουν.
Επομένως, πρέπει να τηρούμε όλους τους κανόνες ατομικής προστασίας. Και σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται το καλό πλύσιμο των χεριών και των επιφανειών.