Υγεία

Νίκος Θωμαΐδης: Μόνο αν γίνει μαζικά η τρίτη δόση θα δούμε μείωση κρουσμάτων σε μια εβδομάδα

Χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στο iatropedia.gr. Μαζικός εμβολιασμός με την τρίτη δόση μπορεί να εξαλείψει σχεδόν τα κρούσματα στους εμβολιασμένους μέσα σε μια εβδομάδα. Αν δε αυξηθούν οι πολίτες που θα κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, τότε σε ένα μήνα το αργότερο θα μειωθεί συνολικά το πανδημικό κύμα κατά 50% με 60%, αποφεύγοντας χιλιάδες κρούσματα, εκατοντάδες νοσηλείες και δεκάδες θανάτους!

Οι εμβολιασμένοι που έκαναν τη δεύτερη δόση πριν από τέσσερις, πέντε ή και έξι μήνες, επιβαρύνουν πλέον σημαντικά την εικόνα της πανδημίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 1 στα 4 κρούσματα (25%) είναι πολίτες που έχουν αρχίσει να χάνουν την ανοσολογική τους απόκριση και πλέον είναι ευάλωτοι στον κορονοϊό.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι ασυμπτωματικοί. Κάποιοι από αυτούς, καταλήγουν στο νοσοκομείο επιβαρύνοντας το σύστημα Υγείας, παρά το ευτύχημα ότι το εμβόλιο τους προστατεύει από την πολύ σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ο επιστήμονας που βρίσκεται πίσω από την ανακάλυψη της διεθνώς αναγνωρισμένης πλέον μεθόδου της Επιδημιολογίας Λυμάτων, υποστηρίζει ότι υπάρχουν μελέτες (μεταξύ των οποίων και ελληνική) που αποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση, μπορεί να αυξήσει τα αντισώματα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά.

«Αμέσως μία εβδομάδα μετά την τρίτη δόση, οι άνθρωποι αυτοί καλύπτονται σχεδόν καθολικά και έναντι της Δέλτα. Ανεβαίνουν πιο γρήγορα τα αντισώματα μετά την τρίτη δόση, σε μία εβδομάδα. Πρέπει να το πουν κι άλλοι επιστήμονες αυτό, να το καταλάβει ο κόσμος. Μπορούμε δηλαδή, επιταχύνοντας την τρίτη δόση στους εμβολιασμένους να έχουμε μια σημαντική μείωση των κρουσμάτων μέσα σε μία εβδομάδα.

Εάν εμείς τώρα διπλασιάζαμε ή τριπλασιάζαμε γενικώς τους εμβολιασμούς, σαφέστατα θα είχαμε μια σημαντική μείωση των κρουσμάτων μέσα στον επόμενο μήνα, ακόμη και 50% με 60%. Αλλά αυτή τη στιγμή το σίγουρο είναι από τη βιβλιογραφία, ότι αν κάνουμε την τρίτη δόση στους εμβολιασμένους θα γλιτώσουμε τουλάχιστον αυτό το ποσοστό, που είναι στο 25%», τονίζει ο επιστήμονας.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ επισημαίνει, ότι η κορύφωση του επιδημικού κύματος θα συμβεί τις επόμενες μέρες στην Αττική, ενώ εκφράζει την ανησυχία του για τη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη. Τέλος, εκτιμά από τη μελέτη των επιδημιολογικών μοντέλων, ότι οι θάνατοι δεν θα προσεγγίσουν τους 100 και προτείνει την εφαρμογή επιπλέον μέτρων στους ανεμβολίαστους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε στο iatropedia.gr

ΕΡ: Κύριε Καθηγητά, τα χιλιάδες κρούσματα που διαγιγνώσκονται πλέον καθημερινά -με δεδομένο ότι έχουμε πλέον εκτεταμένο testing σε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού- μπορούμε να πούμε ότι αποτελούν σχεδόν τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στην Ελλάδα; Πόσα περισσότερα μπορεί να είναι τα πραγματικά θετικά περιστατικά, στο σύνολο της χώρας;

Ν.Θ: Με τη μετάλλαξη Δέλτα τα πράγματα έχουν αλλάξει και δεν μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση ποσοστού, προς τα πάνω. Αλλά αυτή τη στιγμή τα κρούσματα που καταγράφονται είναι αρκετά περισσότερα από αυτά που καταγράφαμε παλιά, γιατί έχει αυξηθεί η ιχνηλάτηση και καλά κάνουμε.

Χωρίς ιχνηλάτηση δεν είχαμε άλλο όπλο, από τη στιγμή που ο εμβολιαστικός ρυθμός έχει πέσει. Άρα το μόνο όπλο που είχε και έχει η πολιτεία για να πολεμήσει την πανδημία σ’ αυτό το κύμα, είναι η ιχνηλάτηση. Πάλι, όμως, είναι ένας δειγματοληπτικός έλεγχος. Δεν είναι όλα τα κρούσματα, υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί.

ΕΡ: Είναι και πολλοί εμβολιασμένοι πλέον που είναι ασυμπτωματικοί…

Ν.Θ: Ακριβώς.

ΕΡ: Υπάρχει αντιστοιχία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και πραγματικών, σε σχέση με την Δέλτα στους εμβολιασμένους;

Ν.Θ: Όχι. Η βιβιολογραφία λέει πως οι εμβολιασμένοι με το πέρας κάποιων μηνών αποτελούν περίπου 25% επί του συνόλου των θετικών κρουσμάτων. Περίπου το 1/4 είναι.

ΕΡ: Είναι μεγάλο ποσοστό…

Ν.Θ: Είναι μεγάλο, ναι. Έχει αναδειχθεί από ένα άρθρο στο Nature τον Σεπτέμβριο από μία ομάδα της Αμερικής και επιβεβαιώθηκε από ένα άλλο άρθρο του Οκτωβρίου από την ομάδα του Καθηγητή Τέρπου και του Καθηγητή Δημόπουλου σε μελέτη στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, ότι οι εμβολιασμένοι μετά το 6μηνο με οποιοδήποτε εμβόλιο έχουν περίπου 50% κάλυψη από το Δέλτα. Ενδεχομένως να έχουν αντισώματα απέναντι σε άλλα παλιότερα στελέχη, π.χ. της Γουχάν, αλλά αυτά τα στελέχη δεν κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή. Κυκλοφορεί μόνο το Δέλτα. Αυτά τα δύο άρθρα είναι πολύ σημαντικά για μένα.

Με την αύξηση των εμβολιασμών της τρίτης δόσης, θα συνέβαινε κάτι πολύ σημαντικό. Θα ρίχναμε κατά 25% αμέσως αμέσως τα κρούσματα και θα προστατεύαμε και το σύστημα υγείας γιατί θα έπεφταν και οι νοσηλείες. Οι εμβολιασμένοι για τους οποίους έχει περάσει το 6μηνο, είναι εκτεθειμένοι και πρέπει επειγόντως να γίνει η τρίτη δόση. Μπορεί να γίνει και συζήτηση να γίνει ακόμη και πιο πριν από τους 5 μήνες. Ήδη αυτό έγινε στο Ισραήλ και βλέπετε τα καλά αποτελέσματα.

ΕΡ: Αν αυξήσουμε τους εμβολιασμούς ακόμα και τώρα, μπορούμε, λέτε, να προλάβουμε τα χειρότερα;

Ν.Θ: Εννοείται. Είναι σίγουρο, πολύ σίγουρο αυτό. Ας θυμηθούμε πως επιβραδύνανε το τρίτο κύμα της πανδημίας, όταν αυξανόταν ο εμβολιασμός και πως καταλήξαμε τον Ιούνιο σε πολύ χαμηλή διασπορά. Αυτό ήταν αποτέλεσμα του μαζικού εμβολιασμού των επικίνδυνων ηλικιών, πάνω από 50 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πότε έρχεται η κορύφωση του κύματος

ΕΡ: Κάποιοι επιστήμονες λένε ότι πλησιάζουμε στην αιχμή αυτού του πανδημικού κύματος. Εσείς τι βλέπετε στα λύματα;

Ν.Θ: Η αιχμή αυτού του κύματος, έτσι όπως φαίνεται να προδιαγράφεται και από τα λύματα και από τα κρούσματα (στην Αττική έχουν περίπου 5 μέρες διαφορά μεταξύ τους αυτά τα δύο), φαίνεται να κορυφώνεται αυτήν την εβδομάδα που διανύουμε και την επόμενη, από τις δικές μας μετρήσεις.

Αν εφαρμοστούν βέβαια σωστά τα πρόσφατα μέτρα, τα οποία τι κάνανε; Αύξησαν την ιχνηλάτηση. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζουμε τους θετικούς και τους κλείνουμε σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε μια συγκράτηση της διάδοσης. Αυτή τη στιγμή το Rt είναι στο 1,3, δεν είναι πάρα πολύ ψηλό. Αν περιοριστούν δηλαδή οι θετικοί αυτήν την εβδομάδα και την επόμενη, τα μέτρα πρέπει να λειτουργήσουν σε 15 μέρες, για να δούμε… Εφαρμόζονται; Στην Αττική έχω την αίσθηση ότι εφαρμόζονται περισσότερο, δεν ξέρω σε άλλες περιοχές.

ΕΡ: Σας ανησυχεί η Αττική;

Ν.Θ: Η αύξηση των λυμάτων που φάνηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αποτυπώθηκε αμέσως στα κρούσματα, τα είδατε. Εκεί που ήταν 400 κρούσματα κατά μέσο όρο τέλος του Σεπτέμβρη, φτάσανε εβδομάδα την εβδομάδα με την αύξηση της διασποράς, στα 1.700 κατά μέσο όρο. Πέρυσι στο προηγούμενο κύμα είχαμε φτάσει τα 2.000 στην Αττική. Αυτό σημαίνει ότι πλέον έχουμε φτάσει σε έναν κορεσμό στην Αττική. Αυτήν την εβδομάδα η Αττική θα δώσει κάποια κορύφωση και θα μείνει εκεί.

ΕΡ: Με τη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία τι γίνεται;

Ν.Θ: Η Θεσσαλία έχει χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη και πολύ μεγάλη δυναμική. Η Θεσσαλονίκη ήταν ούτως ή άλλως σε πολύ ψηλό ιικό φορτίο για πολύ καιρό. Κάποιες άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας στη Μακεδονία και τη Θράκη θα έχουν ενδεχομένως μεγαλύτερο πρόβλημα.

Αυτή τη στιγμή η Λάρισα είναι η περιοχή που δίνει τα περισσότερα κρούσματα αναλογικά. Δίνει 200 κρούσματα ανά 100.000 κόσμο και έχει μικρό πληθυσμό. Είναι περιοχή με μεγάλη διασπορά και δυναμική.

Η κορύφωση στους διασωληνωμένους και τους θανάτους

ΕΡ: Η κορύφωση, ωστόσο, στις νοσηλείες και τους θανάτους δεν ακολουθεί την καμπύλη των κρουσμάτων. Πότε βλέπετε να έρχεται η “αιχμή” στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας;

Ν.Θ: Την κορύφωση σε νοσηλείες και διασωληνωμένους θα τη δούμε σε περίπου 1 μήνα από τώρα. Οι 70 θάνατοι που είχαμε χθες (10.11.2021) -αν και πολύ δυσάρεστοι- δεν είναι αντιπροσωπευτικοί, γιατί κάνουν τη μία μέρα έξαρση, αλλά την επόμενη μέρα μπορεί να είναι 35. Γι’ αυτό κοιτάμε συνήθως τον εβδομαδιαίο μέσο όρο και όχι τις κορυφώσεις. Σιγά – σιγά αυξάνονται οι θάνατοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι στον μέσο όρο 52 με 53 κάθε μέρα.

Η εκτίμηση που κάναμε είναι ότι μπορούν να φτάσουν τους 65 και λίγο πάνω, κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο. Δεν είναι λίγοι, αλλά δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε τους 100 θανάτους και απώλειες, αν λειτουργήσουν τα μέτρα και ενταθεί ο εμβολιασμός τις επόμενες εβδομάδες. Ήδη με την αύξηση των κρουσμάτων και τους περιορισμούς που βάλαμε, αυξήθηκε σημαντικά θα έλεγα ο αριθμός των εμβολιασμών, εκεί που είχε σταματήσει. Οπότε μπορεί να γίνει και τις επόμενες εβδομάδες αυτό.

ΕΡ: Βλέπετε την ανάγκη επιπλέον μέτρων μη φαρμακευτικών, δηλαδή, μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης;

Ν.Θ: Τα μέτρα αποστασιοποίησης θα βοηθήσουν στον περιορισμό της διασποράς, το λένε όλοι οι υγειονομικοί. Ωστόσο, αυτό το οποίο είναι πιο σημαντικό να δώσουμε ως μήνυμα είναι ότι η πρόσβαση γενικότερα θα πρέπει να περιοριστεί για τους ανεμβολίαστους, π.χ. στις δημόσιες υπηρεσίες, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάτι που δεν γίνεται τώρα. Η μη πρόσβαση κάποιων ωρών έστω, στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με άλλους και να τους μολύνει, είναι ένα σημαντικό αντικίνητρο. Να υπάρξει δηλαδή πιο συχνό υποχρεωτικό testing για την πρόσβαση σ’ αυτούς τους χώρους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ