Οι ενήλικες με καρδιακή υγεία είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς στο European Journal of Preventive Cardiology, περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας(1).
Η έρευνα διαπίστωσε ότι η σημασία της καλής καρδιαγγειακής υγείας ήταν εμφανής ανεξάρτητα από τη γενετική προδιάθεση ενός ατόμου να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2. Η καλή καρδιαγγειακή υγεία ορίστηκε ως το να έχει κάποιος υγιές σωματικό βάρος, αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη εντός των ορίων, να μην καπνίζει, να ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή και να είναι σωματικά δραστήριος.
Οι παραπάνω υγιεινές συνήθειες φυσικά συμβάλλουν σε ένα γενικότερο αίσθημα ευεξίας που βοηθάει ακόμα και την λίμπιντο και μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Καλό είναι λοιπόν όλοι μας να προσπαθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση προσέχοντας την υγεία μας, τη διατροφή και την ευεξία μας εν γένη υιοθετώντας ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, προσέχωντας το βάρος μας, τα επίπεδα χοληστερίνης και την αρτηριακή μας πίεση με ένα πιεσόμετρο βραχίονα που βρίσκουμε ακόμα και σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ όπως βλέπουμε χαρακτηριστικά και στο φυλλαδιο Lidl με μόλις 19,99.
Εκτιμάται ότι 463 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαβήτη και ότι το 10% των παγκόσμιων δαπανών για την υγεία δαπανάται για την πάθηση(2). Ο συντάκτης της μελέτης Δρ. Fariba Ahmadizar του Ιατρικού Κέντρου Πανεπιστημίου Erasmus, δήλωσε: “Ενώ η γενετική συμβάλλει στην πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, τα ευρήματα δείχνουν ότι η διατήρηση υγιεινών συνηθειών τρόπου ζωής και ιδιαίτερα το υγιές σωματικό βάρος, μπορεί να συμβάλει στη
Η μελέτη περιελάμβανε 5.993 συμμετέχοντες στη Μελέτη του Ρότερνταμ με βάση τον πληθυσμό, οι οποίοι ήταν απαλλαγμένοι από διαβήτη τύπου 2 στην αρχή. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 69 έτη και το 58% ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες έλαβαν βαθμολογία καρδιαγγειακής υγείας 0 έως 12 σύμφωνα με τον δείκτη μάζας σώματος, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη μείωση του κινδύνου κατά της ζωής της κατάστασης”.
στο αίμα, το κάπνισμα, τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα στην αρχή, με υψηλότερες βαθμολογίες που αντιστοιχούν σε καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν στη συνέχεια σε τρεις κατηγορίες καρδιαγγειακής υγείας ανάλογα με τη βαθμολογία τους: κακή (0-5), ενδιάμεση (6-7) και ιδανική (8-12).
Για να εκτιμηθεί η γενετική προδιάθεση για διαβήτη τύπου 2, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 403 ανεξάρτητες γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με την πάθηση για να υπολογίσουν μια βαθμολογία γενετικού κινδύνου. Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν στη συνέχεια ως χαμηλός, ενδιάμεσος ή υψηλός γενετικός κίνδυνος σύμφωνα με τη βαθμολογία τους.
Συνολικά 869 άτομα ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια 69.208 ατόμων/ετών παρακολούθησης. Οι ερευνητές εκτίμησαν και συνέκριναν τον κίνδυνο δια βίου για διαβήτη τύπου 2 στις κατηγορίες καρδιαγγειακής υγείας και γενετικού κινδύνου.
Κοιτάζοντας μόνο την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο υπόλοιπος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 ήταν μικρότερος σε όσους είχαν καλύτερη καρδιακή υγεία. Για παράδειγμα, σε ηλικία 55 ετών, οι συμμετέχοντες με ιδανική καρδιαγγειακή υγεία είχαν 22,6% κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στη ζωή τους, έναντι κινδύνου 28,3% και 32,6% για εκείνους με ενδιάμεση και κακή καρδιαγγειακή υγεία, αντίστοιχα.
Όταν ελήφθη υπόψη ο γενετικός κίνδυνος, ο κίνδυνος δια βίου για διαβήτη τύπου 2 ήταν ακόμη χαμηλότερος σε εκείνους με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία. Στην ηλικία των 55 ετών, για παράδειγμα, ο υπόλοιπος κίνδυνος διαβήτη για όλη την ομάδα στην ομάδα υψηλού γενετικού κινδύνου ήταν 23,5% για εκείνους με ιδανική καρδιαγγειακή υγεία, έναντι 33,7% και 38,7% για εκείνους με ενδιάμεση και κακή καρδιαγγειακή υγεία, αντίστοιχα. Οι ίδιες σχέσεις παρατηρήθηκαν στις ομάδες χαμηλού και ενδιάμεσου γενετικού κινδύνου.
Ο Δρ Ahmadizar είπε: “Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της ευνοϊκής υγείας της καρδιάς για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε μεσήλικες ενήλικες, ανεξάρτητα από το αν είναι γενετικά σε υψηλό ή χαμηλό κίνδυνο της πάθησης.” Τα ευρήματα εφαρμόστηκαν εξίσου για άνδρες και γυναίκες και υποδεικνύουν ότι οι υγιεινές συνήθειες στη μέση ηλικία είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την αποφυγή του διαβήτη αργότερα.
Με άλλα λόγια, ένας υγιεινός τρόπος ζωής σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε οποιαδήποτε κατηγορία γενετικού κινδύνου.
Παραπομπές
Wang K, Kavousi M, Voortman T, et al. Cardiovascular health, genetic predisposition, and lifetime risk of type 2 diabetes. Eur J Prev Cardiol. 2021. doi:10.1093/eurjpc/zwab141.
International Diabetes Federation Diabetes Atlas, 9th edition 2019: https://diabetesatlas.org/en/