Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ το απόγευμα της Πέμπτης, όσο και στον αναθεωρημένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Ειδικότερα, ο χάρτης του ECDC που αποτυπώνει τον αριθμό κρουσμάτων-τεστ κορονοϊού και τον δείκτη θετικότητας έχει την Κρήτη στο «βαθύ κόκκινο». Στο «κόκκινο» όμως βρίσκονται επίσης η Αττική, το Νότιο Αιγαίο, η Θεσσαλία, η Ήπειρος και τα Ιόνια Νησιά.
Σημειώνεται ότι στο χάρτη του ECDC που αποτυπώνει το δείκτη θετικότητας της πανδημίας του κορονοϊού, η χώρα μας παρουσιάζει καλύτερη εικόνα καθώς χωρίζεται σε «κίτρινο» (1 – 3,9%) και «πράσινο» (κάτω από 1%). Επίσης, όσον αφορά τα τεστ, η Ελλάδα κατατάσσεται στο «βαθύ πράσινο», που σημαίνει πως διεξάγονται περισσότεροι από 5.000 έλεγχοι ανά 100.000 πολιτών.
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Πέμπτης ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο στη χώρα καταγράφηκαν 2.604 νέα κρούσματα και 5 θάνατοι, ενώ 126 βρίσκονται διασωληνωμένοι. Επιπρόσθετα, 34 περιοχές της χώρας καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
219 νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα
Μαζί με τα νέα κρούσματα κορονοϊού, το απόγευμα της Πέμπτης ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ και τα νέα δεδομένα για τις μεταλλάξεις, με την μετάλλαξη Δέλτα να προκαλεί ανησυχία. Από τον έλεγχο των 359 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 334 δείγματα με στελέχη που αφορούν μεταλλάξεις και 21 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση. Εκ των 334 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 219 αφορούν τη μετάλλαξη Δέλτα, 97 αφορούν την Άλφα, 16 αφορούν τη Βήτα και 2 αφορούν τη Γάμα. Εκ των 21 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K).