Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Ελληνικά εμβόλια mRNA κατά του κορoνοϊού - Πότε θα γίνουν πραγματικότητα

Στο προσκήνιο επανέρχεται η προοπτική μεταφοράς της τεχνολογίας mRNA στην Ελλάδα, η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον στα εμβόλια για την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» επικοινωνίας και προχωρημένες συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας με δύο μεσαίου μεγέθους φαρμακευτικές εταιρείες των ΗΠΑ που έχουν ξεκινήσει κλινικές μελέτες για την ανακάλυψη εμβολίων τύπου mRNA και παρακολουθεί στενά την πορεία των ευρημάτων.

Η νέα πρωτοβουλία για την απόκτηση της σχετικής πατέντας έρχεται στη σκιά των ανησυχιών που εκφράζονται από τους ειδικούς επιστήμονες για την αύξηση των κρουσμάτων και την πιθανότητα εμφάνισης τέταρτου κύματος της πανδημίας το ερχόμενο φθινόπωρο, με επίκεντρο τη μετάλλαξη Δέλτα. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μελετών και την έκδοση του σχετικού πορίσματος για τον βαθμό αποτελεσματικότητάς τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρωγός στην προσπάθεια, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μπορεί να σταθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και συγκεκριμένα τα κονδύλια ύψους 250 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να κατευθυνθούν τα επόμενα χρόνια στην εσωτερική αγορά για την έρευνα και ανάπτυξη διαφοροποιημένων προϊόντων. Πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση αναφέρουν πως τα ευρωπαϊκά χρήματα αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καλυφθεί μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών και να μετριαστεί το κόστος του εγχειρήματος, το οποίο ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο εμβολιασμός

Ο λόγος που η ελληνική φαρμακοβιομηχανία επιμένει τόσο πολύ στην απόκτηση της τεχνολογίας mRNA – παρότι τα προβλήματα στην παραγωγή εμβολίων έχουν σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπιστεί – είναι γιατί η συγκεκριμένη τεχνολογία θεωρείται η βάση πάνω στην οποία θα παράγονται μελλοντικά τα φάρμακα για τη θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος.

Η απόκτηση της πατέντας απασχόλησε από την πρώτη στιγμή την ελληνική κυβέρνηση, η οποία απευθύνθηκε σε εκπροσώπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για να διερευνήσει τις δυνατότητες παραγωγής του εμβολίου στη χώρα μας. «Η άσκηση έγινε ήδη από πέρυσι, πριν καν ανακαλυφθεί το εμβόλιο», σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, προσθέτοντας πως η πρωτοβουλία είχε στόχο τον ταχύτερο εμβολιασμό του πληθυσμού και τον τερματισμό της πανδημίας μια ώρα αρχύτερα. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες προσπάθειες, με τα ενδιαφερόμενα μέρη να πραγματοποιούν διερευνητικές επαφές και συζητήσεις με μεγάλες ξένες φαρμακοβιομηχανίες για την παραγωγή του εμβολίου στη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρόταση Μπάιντεν

Στο επίκεντρο βρέθηκαν, τότε, τα εμβόλια της Moderna και της ρωσικής εταιρείας που φτιάχνει το Sputnik V, για τα οποία διαφαίνονταν περισσότερες πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας, με δεδομένο πως οι υπόλοιποι κολοσσοί της διεθνούς φαρμακοβιομηχανίας, όπως η Pfizer, που είχαν ανακαλύψει εμβόλιο κατά της Covid-19 είχαν διάσπαρτες μονάδες σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, εξετάστηκε η δημιουργία κοινοπραξίας από τρεις ή τέσσερις εταιρείες που θα αναλάμβανε την ευθύνη για την κατασκευή των κατάλληλων υποδομών και μαζί του κόστους που συνεπάγεται.

Τα σενάρια αναζωπυρώθηκαν πριν από λίγους μήνες, με αφορμή την ιδέα που εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για άρση της πατέντας, προκειμένου να παραχθούν γρηγορότερα οι αναγκαίες ποσότητες για τον ταχύτερο εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θόδωρος Τρύφων σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στα «ΝΕΑ» είχε υπογραμμίσει πως «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει το ανθρώπινο δυναμικό, μπορεί να αφομοιώσει οποιαδήποτε τεχνολογία και να αποδεσμεύσει προϊόντα με ασφάλεια», σπεύδοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για ένα αρκετά δαπανηρό και χρονοβόρο project, για το οποίο θα απαιτηθούν τουλάχιστον 16 μήνες από τη στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως για την απόκτηση της πατέντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ισραηλινό φάρμακο

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον συνεχίζει να υπάρχει και για το ισραηλινό φάρμακο κατά της Covid-19 που βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών σε ελληνικά νοσοκομεία (Σωτηρία, Αττικόν κ.ά.). Εάν αποδειχθεί αποτελεσματικό, υπάρχουν σκέψεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με αντικείμενο την παραγωγή τού εν λόγω σκευάσματος σε ελληνικό έδαφος. «Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα φάρμακο που αναστέλλει τη νόσο, ώστε να αποφευχθούν πιθανές διασωληνώσεις ασθενών σε πιθανό τέταρτο κύμα», σημειώνει κορυφαίος παράγοντας της αγοράς. Εκτιμάται πως σε περίπου δύο εβδομάδες θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για την αποτελεσματικότητα του ισραηλινού φαρμάκου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ