Ναι είναι εκείνο το βότανο με το χνουδωτό φύλλωμα! Μπορείτε να το εντοπίσετε σε χωράφια αλλά και παραλίες ή γκρεμούς μέσα σε βράχους. Συλλέγεται όταν βρίσκεται σε περίοδο ανθοφορίας κατά την περίοδο του καλοκαιριού και χρησιμοποιείται για να δώσει έξτρα άρωμα σε φαγητά και ποτά όπως το βερμούτ και το αψέντι, στην αρωματοποιεία, καθώς και ως καλλωπιστικό φυτό σε κήπους. Πρόκειται για έναν μικρού μέγεθος θάμνο, ύψους 30-40 εκατοστά, όπως γράφει το daynight.gr.
Η ονομασία του προέρχεται από το Όρος “Δίκτη” και τη λέξη “θάμνος”. Ανάλογα με την χρήση του μπορείτε να το ακούσετε ως σταθάρι, σταμνόχορτο, μαλλιαρόχορτο, στοματόχορτο (γιατί βοηθάει στην κακοσμία του στόματος), αλλά και στομαχόχορτο, καθώς συμβάλει στη χώνεψη. Η πιο ιδιαίτερη ονομασία του όμως είναι “έρωντας” και αυτό γιατί θεωρείται αφροδισιακό!
Για τις επουλωτικές του δραστηριότητες μιλάει ο αρχαίος Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος στην Αινειάδα. Όταν ο Αινείας, γιος της Αφροδίτης τραυματίστηκε στον Τρωικό πόλεμο, η Αφροδίτη έτρεξε μέχρι την Κρήτη για να μαζέψει δίκταμο από τον Ψηλορείτη να το ακουμπήσει στις πληγές και να γιατρευτεί το τραύμα!
Βάλε το δίκταμο στην καθημερινότητά σου!
1. Ως αφέψημα
Η ιδανική χρήση του βοτάνου είναι με τον πατροπαράδοτο τρόπο του ροφήματος. Συγκεκριμένα τοποθετούμε 5-10gr σε 1 λίτρο βραστού νερού και τα αφήνουμε εκεί για περίπου 10 λεπτά. Αυτόματα θα σας χαλαρώσει από τον πονοκέφαλο, ενώ μπορείτε να ρίξετε σταγόνες μελιού μέσα. Μπορείτε να βρείτε Κρητικό δίκταμο εδώ
2. Ως επίθεμα-κατάπλασμα
Για να δημιουργήσουμε ένα κατάπλασμα αφήνουμε φύλλα του δίκταμου σε μικρή ποσότητα βραστού νερού έτσι ώστε να βραχούν και ύστερα τα τυλίγουμε μέσα σε γάζες. Ο πολτός του βοτάνου συμβάλλει στους πόνους του στομάχου και τοποθετείται ως κατάπλασμα σε φλεγμονές του δέρματος.
3. Μπάνιο με δίκταμο
Βράζουμε σε αρκετό νερό φύλλα από δίκταμο και ιδίως τις ανθισμένες κορυφές του και προσθέτουμε το νερό μέσα στη μπανιέρα με το ήδη υπάρχον νερό. λεπτά. Οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι κυρίως η χαλάρωση και η τόνωση του δέρματος ενώ αυξάνεται η ερωτική επιθυμία!
Σε τι μπορεί να σε βοηθήσει το δίκταμο;
- Βοηθάει στους πόνους του στομάχου.
- Είναι αιμοστατικό.
- Έχει επουλωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.
- Τονώνει και διεγείρει το νευρικό σύστημα.
- Συμβάλει στην καταπράυνση των πονοκεφάλων και του πονόδοντου.
- Βοηθάει στην χώνεψη.
- Δρα κατά του κρυολογήματος και της γρίπης.
- Βοηθάει στην ερωτική διάθεση.
Γενικά, η χρήση των βοτάνων είναι ένας απλός, οικονομικός και σίγουρα ωφέλιμος τρόπος για να καταπολεμήσουμε σε πρώτο στάδιο πιθανές ενοχλήσεις του σώματος, χωρίς ωστόσο να παραβλέπουμε την ιατρική γνωμάτευση. Το δίκταμο, λοιπόν, έχει αναμφισβήτητα θεραπευτικές ιδιότητες και μαζί με μια σειρά από άλλα βότανα που υπάρχουν σε αφθονία στην Κρητική γη, συμβάλλουν θετικά σε περιπτώσεις όπως η δυσκοιλιότητα, το άγχος, η αυπνία, ενώ βοηθούν στην αποτοξίνωση και την τόνωση του οργανισμού.