Κρίσιμο 10ήμερο για την πορεία της επιδημίας του κορoνοϊού διανύει και πάλι η χώρα. Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων «διέγνωσαν» σταθεροποίηση της κρίσιμης κατάστασης του «ασθενή» αλλά και εξαιρετικά υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που μπορεί να ανατρέψει την ευαίσθητη ισορροπία. Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέτει σε εφαρμογή έκτακτα επιχειρησιακά σχέδια για την ενίσχυση του συστήματος υγείας με επίταξη ιδιωτικών κλινικών αλλά και ιατρικού δυναμικού εφόσον χρειαστεί.
Η σταθεροποίηση που καταγράφηκε στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων – κυμαίνονται από 2.500 έως 3.000- χαρακτηρίζεται εύθραυστη, ωστόσο αν συνεχιστεί και αυτήν την εβδομάδα δημιουργεί βάσιμη ελπίδα για την υποχώρηση του επιδημικού κύματος από τις αρχές Δεκεμβρίου και ίσως για σταδιακή άρση των περιορισμών του απαγορευτικού (lockdown) τη δεύτερη εβδομάδα του επόμενου μήνα.
Από τα επιδημιολογικά δεδομένα καταγράφεται σταθεροποίηση στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αττική ενώ στη Θεσσαλία παραμένουν αυξητικές οι τάσεις στα κρούσματα κορωνοϊού. Ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις για την επιδημιολογική καμπύλη και την διαφαινόμενη αρχή της οριζοντιοποίησής της, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται πολύ για τουλάχιστον 1-2 εβδομάδες ακόμη, καλούμενο να νοσηλεύσει χιλιάδες ασθενείς με λοίμωξη covid-19, υπερβαίνοντας τα όρια της αντοχής του.
Οι περίπου 1.000 νέοι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που εισήχθησαν στα νοσοκομεία το Σαββατοκύριακο, οι 559 διασωληνωμένοι που καταγράφηκαν έως και χθες το βράδυ και οι 211 άνθρωποι που κατέληξαν το προηγούμενο 48ωρο αποδεικνύουν τις συνθήκες πολέμου στο ΕΣΥ.
Τα επιχειρησιακά σχέδια έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία της χώρας έχουν ξεδιπλωθεί, ενώ στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Η επίταξη των δύο πρώτων ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης (πρόκειται για την κλινική Λυσίμαχος Σαραφιανός και Euromedica) την περασμένη Παρασκευή σηματοδότησε την κλιμάκωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού και εκτιμάται πως αποτελεί τον «πιλότο» και για άλλες περιοχές, από τη Θεσσαλία όπου η επιδημία μαίνεται και τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει και κάνουν διακομιδές ασθενών στη Λαμία και τη Χαλκίδα, μέχρι την Αττική.
Πόσοι νοσηλεύονται με κορoνοϊό και πόσοι αναμένονται τις επόμενες 10 ημέρες
Περί τους 3.580 ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορoνοϊού νοσηλεύονταν χθες στο ΕΣΥ, καταλαμβάνοντας σχεδόν το 10% των συνολικών κλινών του και άλλοι 559 βρίσκονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) οι οποίες παραχωρούνται από τις γενικές ΜΕΘ, για τις ανάγκες της επιδημίας, ενώ στη Θεσαλονίκη έχουν αναπτυχθεί και ΜΕΘ με φορητό εξοπλισμό.
Με δεδομένο ότι τις τελευταίες επτά ημέρες ο μέσος όρος ημερήσιων νέων εισαγωγών – απόρροια των κρουσμάτων του προηγούμενου 15νθήμερου στα νοσοκομεία της χώρας είναι 350-400 ασθενείς, αντιλαμβάνεται κάποιος το τεράστιο κύμα των ασθενών που θα κινηθεί προς τις δομές υγείας το επόμενο δεκαήμερο σε συνέχεια της τωρινής φάσης της επιδημίας. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων εκτιμάται πως θα διπλασιαστεί μέχρι τέλος του μήνα, ενώ σε εκθετική αύξηση θα βρίσκεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων. Το ισοζύγιο των αναγκαίων και των διαθέσιμων κλινών θα συνδιαμορφώνουν οι νέες εισαγωγές, τα εξιτήρια ασθενών και οι θάνατοι.
Η μάχη στις κλινικές covid-19 και στις ΜΕΘ μοιραία θα χαθεί για κάποιους – αρκετούς- εξ αυτών. Το δεύτερο κύμα έχει αποδειχθεί φονικότερο παντού στην Ευρώπη, επισήμανε κατά την επίσημη ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι περίτρανη απόδειξη: 1.004 ασθενείς έχουν καταλήξει στα νοσοκομεία μέσα στον Νοέμβριο, αποτελώντας το 62% όλων των θυμάτων της επιδημίας στη χώρα μας, από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή για την άρση των περιορισμών και τον «οδικό χάρτη» για την άρση του lockdown είναι τα εξής:
- Στις 7 Δεκεμβρίου θα επαναλειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, καθώς, όπως δήλωσε το Σαββατοκύριακο η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως τα Γυμνάσια και Λύκεια θ’ ανοίξουν σε δεύτερο χρόνο.
- Στις 14 Δεκεμβρίου – πιθανότατα – θ’ ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν νωρίτερα τα καταστήματα με εποχιακά είδη, παιχνίδια κτλ., πάντοτε με συγκεκριμένα μέτρα (αποστάσεις, ανώτατος αριθμός ατόμων στο κατάστημα, χρήση μάσκας κτλ.). Σημειώνεται ότι με βάση όσα δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προκρίνεται η λύση του λεγόμενου “click away”, δηλαδή ηλεκτρονικές παραγγελίες με στόχο οι καταναλωτές να πηγαίνουν στο κατάστημα μόνο για να τις παραλάβουν σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα, ούτως ώστε ν’ αποφευχθεί ο συνωστισμός στα καταστήματα.
- Στις 19 ή 21 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει ξανά η εστίαση, ωστόσο δεν πρόκειται ν’ ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης για την εορταστική περίοδο, όπως επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Εξετάζεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο για την εστίαση να λειτουργήσουν μόνο εξωτερικοί χώροι με θέρμανση.
- Θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά τις 7 Δεκεμβρίου κι ιδιαίτερα καθ’ όλη την εορταστική περίοδο συγκεκριμένοι περιορισμοί, όπως η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας (π.χ. μετά τις 10 ή 11 το βράδυ), η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό και η διατήρηση του ανώτατου αριθμούς ατόμων σε συγκεντρώσεις, ούτως ώστε ν’ αποφευχθούν οι μαζικές μετακινήσεις σε σπίτια την περίοδο των εορτών και γενικότερα ο συγχρωτισμός.
Ανοικτό είναι, επίσης, το ενδεχόμενο κάποιοι τομείς της οικονομίας που έχουν διαπιστωθεί πως αποτελούν εστίες διασποράς να μην ανοίξουν ταυτόχρονα, όπως και να μην αρθούν οριζόντια για όλη τη χώρα οι περιορισμοί.