Συνέντευξη στον Μάνο Χατζηγιάννη
“Αν το φαινόμενο της εξάπλωσης στην κορύφωσή του ξεπεράσει ένα κριτικό σημείο αριθμού περιστατικών δε θα είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί” αναφέρει σε συνέντευξή της για το ζήτημα της πανδημίας του “βασιλιά των ιών με κορώνα” όπως τον περιγράφει επιστημονικά και παράλληλα απολύτως ανάγλυφα στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, η Ειδικός Ιατρός Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και κυρίως Επόπτης Δημόσιας Υγείας, κα Μαρία Δημητρίου.
Η κα Δημητρίου εξηγεί την μορφολογία του Corona Virus, τον συγκρίνει με παλαιότερους ιούς, οι οποίοι μας είχαν απασχολήσει και ενίοτε τρομοκρατήσει και προειδοποιεί για τις αντοχές του ελληνικού συστήματος υγείας σε αυτήν την μάχη, που έχει ξεκινήσει. Δεν παραλείπει βέβαια να επισημάνει την ατομική ευθύνη του καθενός μας και καταλήγει παρέχοντας την “Βίβλο” των οδηγιών που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
-Κυρία Δημητρίου, καταρχάς θα θέλαμε να μας περιγράψετε την φύση του νέου αυτού ιού, με την ονομασία Corona Virus, και πως επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό;
-Οι ιοί Corona δεν είναι κάτι νέο. Ανακαλύφθηκαν στις αρχές του 1930 όταν προκάλεσαν αναπνευστική λοίμωξη σε κοτόπουλα. Ακολούθησαν στο βάθος του χρόνου λοιμώξεις και σε άλλα είδη (ποντίκια, αιλουροειδή) με άλλοτε άλλη κλινική έκφραση. Το 1960 αποκαλύφθηκε ότι κρυολογήματα τα οποία αποδίδονταν σε ρινοϊούς τελικά οφείλονταν σε ένα άλλο παθογόνο αίτιο. Η εργαστηριακή διερεύνηση με κυτταροκαλλιέργειες καθώς και η κλινική μικροσκοπία αποκάλυψε ένα μοναδικό σε εμφάνιση ιό. Πρόκειται για τον Corona Virus ο οποίος πήρε το όνομά του από την μορφολογία του. Το ιικό σωμάτιο περιβάλλεται από φάκελο. Σε όλη του την επιφάνεια υπάρχουν πρωτεϊνικές προσεκβολές οι οποίες ομοιάζουν με ηλιακό στέμμα. Φορώντας λοιπόν την κορώνα του αποτελεί το βασιλιά των ιών στις μέρες μας. Ο ιός εισέρχεται στον άνθρωπο από το αναπνευστικό, πολλαπλασιάζεται και προκαλεί άμεση κυτταρόλυση των μολυσμένων κυττάρων. Ακολούθως προκαλεί εκδήλωση συμπτωμάτων από το ανώτερο αναπνευστικό (κυνάγχη, καταρροή, βήχα, πυρετό). Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προσβληθεί και το κατώτερο αναπνευστικό με εκδήλωση συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.
-Τι ομοιότητες και τι διαφορές έχει από ιούς που γνωρίσαμε κατά καιρούς όπως ο Η1Ν1, o Sars και άλλοι;
- Ο τρόπος μετάδοσης είναι κοινός με τους πιο πολλούς ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα καθώς κοινή είναι και η κλινική εικόνα με την οποία εμφανίζονται. Για την εποχική γρίπη γνωρίζουμε ότι εκδηλώνεται το χειμώνα και έχει δύο εξάρσεις. Τα αντίστοιχα δεδομένα για τον Covid-19 προς το παρόν δεν επαρκούν για να γνωρίζουμε την εποχικότητα και τη διάρκειά του. Επιπλέον αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένος αντιϊκός παράγοντας για να δοθεί ως ειδική θεραπεία ενώ δεν έχει παρασκευαστεί εμβόλιο. Ο ρυθμός μετάδοσης επίσης είναι ταχύτερος. Ο SARS ανήκει και αυτός στην ομάδα των Corona viruses (SARS-CoV). Είναι μπορούμε να πούμε σαν πρόγονος του Covid-19.
-Από την μια όσοι τρομοκρατούνται με ένα φτάρνισμα στο Μετρό και σηκώνουν τα σούπερ μάρκετ κι από την άλλοι όσοι τους κατηγορούν για υπερβολή, και χρησιμοποιούν ως αντεπιχείρημα τους σχεδόν 100 θανάτους μόνο φέτος από την απλή γρίππη. Που βρίσκεται η λεπτή γραμμή στην οποία πρέπει να ισορροπήσουμε;
- Σίγουρα οι υστερίες και οι υπερβολές δεν οδηγούν πουθενά. Ωστόσο χρειάζεται ισχυρό αίσθημα ευθύνης από κάθε πολίτη. Οφείλουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες τόσο σε ατομικό επίπεδο με τήρηση των κανόνων υγιεινής, όσο και να συμμορφωνόμαστε με τις κεντρικές οδηγίες που ανακοινώνονται από τους αρμόδιους φορείς που έχουν οριστεί από το κράτος.
-Το ελληνικό σύστημα υγείας είναι έτοιμο, δομικά και υλικοτεχνικά, να αντιμετωπίσει τον νέο ιό;
- Το Ελληνικό όπως και κάθε σύστημα υγείας είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες και οδηγίες. Ωστόσο τα μέσα και το προσωπικό δεν είναι ανεξάντλητα. Αν το φαινόμενο της εξάπλωσης στην κορύφωσή του ξεπεράσει ένα κριτικό σημείο αριθμού περιστατικών δε θα είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Στη φάση που βρισκόμαστε, με τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ προσπαθούμε να νοσήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι πιο αργά. Αυτό μεταφράζεται σε μελλοντική ύπαρξη διαθέσιμων κρεβατιών και μηχανημάτων κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όταν θα χρειαστούν.
-Υπάρχει λόγος για εκκενώσεις χώρων, όπως για παράδειγμα γηπέδων, θεάτρων, πανεπιστημίων, σχολείων, εκκλησιών κλπ και με ποιο κριτήριο θα πρέπει να λαμβάνονται τέτοιου είδους αποφάσεις;
- Όταν παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και όταν εμφανίζονται αχαρτογράφητα κρούσματα (κρούσματα που δεν ήρθαν ή δε φαίνεται να ήρθαν σε επαφή με άτομο που νοσεί ή που έχει επισκεφτεί ενδημική περιοχή), τότε είναι θεμιτό να αποφεύγεται η συνάθροιση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους ή σε χώρους όπου η απόσταση από άτομο σε άτομο είναι μικρότερη των 2 μέτρων.
-Το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί υποχώρηση έως και διακοπή κρουσμάτων στην πηγή του προβλήματος, την Κίνα. Ποια είναι η επιστημονική εξήγηση;
-Ενδεχομένως αυτό άρχισε να συμβαίνει λόγω της εντατικοποίησης και αυστηροποίησης των μέτρων προφύλαξης και ίσως καλύτερης συμμόρφωσης του πληθυσμού με αυτά.
-Πως γίνεται σε μια χώρα να υπάρχει ανυπολόγιστη έξαρση όπως στην Ιταλία, και σε άλλες ακόμη και γειτονικές ούτε ένα κρούσμα; Είναι φυσιολογικό;
- Πρόκειται για πανδημία οπότε είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν κρούσματα και στις λοιπές γειτονικές χώρες.
-Τέλος, ποιες είναι οι βασικές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθούμε με σύνεση και χωρίς υστερίες;
-Τηρούμε ευλαβικά τους βασικούς κανόνες υγιεινής.
Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό.
Αν είμαστε έξω και δεν έχουμε πρόσβαση σε νιπτήρα εφαρμόζουμε αντισηπτικό διάλυμα.
Αποφεύγουμε τις χειραψίες και τους ασπασμούς.
Βήχουμε σε χαρτομάντιλο το οποίο απορρίπτουμε σε κλειστό κάδο και στη συνέχεια πλένουμε τα χέρια μας. Αν δεν έχουμε χαρτομάντηλο βήχουμε στην εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα μας.
Καθαρίζουμε τακτικά τις επιφάνειες με τις οποίες ερχόμαστε σε συχνή και άμεση επαφή.
Αποφεύγουμε τα ΜΜΜ κατά το δυνατόν.
Αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους συνάθροισης.
Όποιος έχει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη αναπνευστικού δεν προσέρχεται στην εργασία του αλλά ούτε και στα ΤΕΠ νοσοκομείου. Αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν και ειδικότερα αν εμφανιστεί δύσπνοια επικοινωνείτε με τον αρμόδιο φορέα (ΕΟΔΥ) τηλεφωνικώς και ακολουθείτε τις οδηγίες.