Υγεία

Επιστήμονες: ''Ο κορωνοϊός δεν περιορίζεται με την ζέστη''! - Σε ετοιμότητα για τη φάση ''2'' η κυβέρνηση

Και, ακόμη και αν η εξάπλωση του ιού επιβραδυνθεί με την άνοδο της θερμοκρασίας, αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξαλειφθεί. Πώς όμως έχει επικρατήσει αυτή η αντίληψη;

Υπάρχει προηγούμενο για την ιδέα ότι η επιδημία COVID-19 θα καταρρεύσει με την έναρξη του καλοκαιριού. Το κοινό κρυολόγημα είναι πιο διαδεδομένο τον χειμώνα και την άνοιξη και η γρίπη είναι πιο συχνή κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα στις ΗΠΑ, με τη γρίπη να «χτυπάει κόκκινο» μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φαίνεται ότι ο COVID-19 μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα: μέσω στενής επαφής με τους μολυσμένους ανθρώπους και με τα σταγονίδια όταν ένα άτομο που έχει προσβληθεί φτερνιστεί ή βήξει. Υπάρχει μάλιστα μια ποικιλία λόγων γιατί τα περιστατικά γρίπης και κρυολογήματος κάνουν «βουτιά» το καλοκαίρι αλλά ο πιο σημαντικός είναι ότι ο ζεστός, υγρός καιρός καθιστούν πιο δύσκολη τη μετάδοση μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος.

«Τα σταγονίδια που μεταφέρουν τους ιούς δεν παραμένουν αιωρούμενα σε υγρό αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι υψηλότερες θερμοκρασίες οδηγούν σε ταχύτερη αποδυνάμωση του ιού», λέει η Ελίζαμπεθ Μακ Γκρόου, διευθύντρια του Κέντρου για τη Δυναμική Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Επίσης, η ανθρώπινη δραστηριότητα αλλάζει τους καλοκαιρινούς μήνες, λέει ο Τόμας Μπολίκι, διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Υγείας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων με έδρα την Ουάσιγκτον.

Οι άνθρωποι περνούν λιγότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους -όπου τείνουν να βρίσκονται σε στενότερη επαφή μεταξύ τους, καθιστώντας ευκολότερη την εξάπλωση του ιού το καλοκαίρι. Άλλοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν ο θερμότερος καιρός θα επηρεάσει την εξάπλωση του ιού. Η Ελίζαμπεθ Μακ Γκρόου λέει ότι πιθανόν να υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν πότε και πώς τελειώνει το ξέσπασμα.

«Ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού, η αποτελεσματικότητα των πρακτικών ελέγχου της μόλυνσης, ο καιρός και η ανθρώπινη ανοσία θα καθορίσουν πιθανόν τι θα γίνει στο μέλλον», λέει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμα και αν ο COVID-19 γίνει λιγότερο ενεργός το καλοκαίρι, θα μπορούσε να επιστρέψει αν οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν καταφέρουν να ελέγξουν την κατάσταση.

«Εάν συνεχιστεί η διαρκής μετάδοση σε πολλές χώρες, θα είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθεί ο ιός», λέει ο Τσαρλς Τσιου, καθηγητής εργαστηριακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο.

 

Φόβοι για «ντόμινο» μετά το κρούσμα του 66χρονου

 

Αυξάνεται δραματικά η πιθανότητα έξαρσης και διασποράς του νέου κορωνοϊοϋ Covid-19 στη χώρα, τόσο στην κοινότητα όσο και στο υγειονομικό προσωπικό, μετά τον εντοπισμό του ένατου κρούσματος, του 66χρονου από την Αμαλιάδα.

Από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσης του ένατου κρούσματος σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές αρχές, καθώς πρόκειται για το πιο σοβαρό περιστατικό έως τώρα, με ηλικία άνω των 60 χρόνων και με καρδιοπάθεια που τον καθιστά άτομο ευπαθούς ομάδας, αλλά και ένα από τα πιο δύσκολα περιστατικά σε ό,τι αφορα την έκταση της μετάδοσης.

Μάλιστα, σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας πως και η σύζυγός του 66χρονου βρέθηκε θετική στον ιό και νοσηλεύεται σε πολύ καλή κατάσταση. Σημειώνεται πως και οι δύο συμμετείχαν σε ταξίδι με πολλά ακόμα άτομα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ο 66χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, με σοβαρή πνευμονία, στο νοσοκομείο του Ρίου.

Σε ετοιμότητα για τη φάση «2» του ιού οι υγειονομικές αρχές

Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσε, παράλληλα με την αναβάθμιση του επιπέδου κινδύνου από τον νέο κορωνοϊό για τους Ευρωπαίους από «μέτριο» σε «υψηλό», μια νέα έκθεση όπου περιγράφει όλα τα πιθανά σενάρια και τα ανάλογα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Σύμφωνα με αυτή, η χώρα μας βρίσκεται μεν στη φάση «1», όμως βρίσκεται μία… ανάσα από τη φάση «2» εφόσον τις επόμενες ώρες διαπιστωθεί ότι έχει προκληθεί ντόμινο κρουσμάτων στην Πάτρα. Σύμφωνα με την έκθεση των ειδικών του Κέντρου, στην πρώτη φάση στόχος είναι να δημιουργούνται τείχη που θα μπλοκάρουν τη διάδοση του SARS-CoV-2 με την άμεση διάγνωση των κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση των στενών επαφών, ώστε τουλάχιστον να καθυστερήσει η εξάπλωση της λοίμωξης.

Εφόσον όμως η χώρα περάσει στη φάση «2» – όπως συνέβη στην Ιταλία, με την ευρεία μετάδοση του Covid-19 από τον έναν άνθρωπο στον άλλον – τότε η αντιμετώπιση και η διαχείριση των κρουσμάτων αλλά και η λήψη μέτρων θα διαφοροποιηθούν σημαντικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ