“Η ορθόδοξη παράδοση του φιλήματος εικόνων κατά το προσκύνημα μπορεί να αποτελέσει απειλή λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού , καθώς η λοίμωξη μεταδίδεται και παραμένει σε διάφορες επιφάνειες”, δήλωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και το ιταλικό ινστιτούτο, το οποίο καταπολεμά ενεργά το ξέσπασμα.
"Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο κύριος φορέας του ιού είναι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα της νόσου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Tarik Yazarevich. "Αλλά οι επιφάνειες μπορούν επίσης να μολυνθούν από έναν ιό", δήλωσε σε απάντηση σε ερώτηση εάν είναι ασφαλές να φιλήσεις εικόνες κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας. Υπενθύμισε ότι μελέτες παρόμοιων ιών όπως του SARS και άλλων έδειξαν ότι οι κοροναϊοί μπορούν να παραμείνουν σε διαφορετικές επιφάνειες για αρκετές ημέρες, ανάλογα με διάφορες συνθήκες - θερμοκρασία, υγρασία, φως.
Ο εκπρόσωπος από το ιταλικό εθνικό ινστιτούτο λοιμωδών νοσημάτων, Lazzaro Spallanzani, με τη σειρά του, συνέκρινε την εκκλησιαστική ιεροτελεστία με ένα φιλί δύο ατόμων, που ένα από τα οποία μπορεί να είναι φορέας μόλυνσης. "Η λοίμωξη από το Coronavirus, σύμφωνα με τις πρόσφατες επιστημονικές παρατηρήσεις, εμφανίζεται με αναπνοή ή βήχα.Αυτό απαιτεί απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από ένα άτομο που έχει συμπτώματα.Σε άλλη περίπτωση, με άμεση επαφή, όπως ένα φιλί, αγγίζοντας τα χέρια και όταν αυτά αγγίζουν το στόμα, τα μάτια και τη μύτη τότε γίνονται οι πόρτες εισόδου για τον ιό ", δήλωσε ο Salvatore Curiale, Επιστημονικός Συντονιστής του Ινστιτούτου. Υπενθύμισε ότι οι ρ/καθολικές εκκλησίες στη βόρεια Ιταλία, σε συνδυασμό με ένα γύρο περιπτώσεων λοίμωξης, άλλαξαν ακόμη και τη σειρά της Λειτουργίας: οι ιερείς τώρα δίνουν την κοινωνία στα χέρια των πιστών, αντί να το βάζουν απευθείας στο στόμα τους.
"Νομίζω ότι εξαρτάται από το χρόνο που πέρασε μετά το φιλί", απάντησε στην ερώτηση για τη δυνατότητα μόλυνσης από την εικόνα. "Υπάρχει επιστημονική συζήτηση για το πόσο ο ιός μπορεί να ζήσει, για παράδειγμα, σε μια μολυσμένη επιφάνεια, αλλά είναι σαφές ότι αν ένα μολυσμένο άτομο φιλήσει ένα αντικείμενο, δηλαδή μια εικόνα, τότε για το επόμενο άτομο θα είναι σαν να το φίλησε, γι 'αυτό νομίζω ότι για πρόληψη πρέπει να το αποφύγουμε. Δεν ανταποκρίνεται στους κανόνες υγιεινής. "
Συμφωνούν μαζί τους και στο ιταλικό υποκατάστημα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού,
"Λόγω της πρόληψης οποιασδήποτε μόλυνσης, είναι προτιμότερο να μην φιλήσεις τις εικόνες, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη ότι ο ιός εξαπλώνεται μέσω του αέρα, μερικές εκκλησίες στην Ιταλία απομακρύνουν το ιερό νερό στην είσοδο, πιστεύω ότι η ίδια αρχή λειτουργεί και για τις Λειτουργίες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού.
Προσευχηθείτε και τηρήστε τους κανόνες υγιεινής
Στην Ελλάδα πάντως η Ιερά Σύνοδος, «με Εγκύκλιο Σημείωμα το οποίον ήδη απεστάλη προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, επεσήμανε την συμβολή της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την πρόληψη της νόσου, την οποία προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ζητώντας τα εξής:
1) Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακεραία την κληρονομία Του.
2) Οι ειδικοί επιστήμονες, τόσο της Πατρίδος μας όσο και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού και ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία όσων νοσήσουν, απλώς θα παρουσιάσει συμπτώματα, τα οποία ομοιάζουν προς την γρίπη. Ως εκ τούτου, ακολουθούμε μόνο τις επίσημες ενημερώσεις και το τι μας συστήνουν οι επιστήμονες.
3) Ως προς την πρόληψη του ιού, οφείλουμε:
α) Να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά.
β) Να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά με οινόπνευμα.
γ) Εάν έχουμε βήχα ή πυρετό να επικοινωνούμε τηλεφωνικά με τον ιατρό μας και όχι να μεταβαίνουμε στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο αμέσως.
δ) Να τηρούμε απόσταση από όποιον παρουσιάζει συμπτώματα.
ε) Να καθαρίζουμε τις επιφάνειες και να αερίζουμε καλά τα σπίτια, τους χώρους εργασίας και τους Ιερούς Ναούς.
στ) Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, ας αποφύγουν προσωρινώς τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των αδελφών του Χριστού.
4) Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για όσους συνανθρώπους μας ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, οι οποίοι οφείλουν να επιδείξουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή ώστε να μη νοσήσουν.
Καλό είναι να αποφεύγουν την έξοδο από την οικία τους εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην σχολαστική υγιεινή και καθαριότητα και, εάν υπάρχουν κάποιοι που φροντίζουν τους ασθενείς, αυτοί να φορούν μάσκα.»
Τέλος, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος «επισημαίνει ότι όλοι μας δεν πρέπει να λησμονούμε ότι κάθε δυσκολία, ακόμα και η νόσος, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία συνοχής και να φέρει στην επιφάνεια την θετική πλευρά των ανθρωπίνων σχέσεων, η οποία δύναται να εκφραστεί με γενναιότητα, ηρεμία και αλληλεγγύη.» Όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί καλούμαστε να παραδοθούμε στο θέλημα του Θεού, γνωρίζοντας πως η θεοπρεπής και αξιοπρεπής αντιμετώπιση της ασθένειας, συνιστά μετοχή του ανθρώπου στο μαρτύριο της συνειδήσεως και θυσία ευώδη ενώπιον του Θεού, ενώ και η ουσιαστική βοήθεια και συνεργασία στην μη εξάπλωση της ασθενείας, μάς οδηγεί στην πραγμάτωση της διακονικής αγάπης».